czwartek, 23 października 2014

Jak piec gofry

Najlepsze gofry - chrupiące, lekkie jak piórko :-). Pyszne z bitą śmietaną i owocami. Ja mam ulepszony przepis - moje wychodzą fajne chrupiące - szkl mleka, szkl maki, budyń, jajka, łyżki cukry, płaska łyżeczka sody, łyżeczki proszku do pieczenia, szkl oleju. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni.


Posypać cukrem pudrem i polać syropem klonowym. Linn ma rację - poszukaj wcześniejszego wątku o gofrach - ja takowy założyłam i tam kilka osób podało bardzo sensowne przepisy, jak również instrukcje jak piec, żeby gofry się udały.

Jak zrobić domowe gofry? Przepis na idealne ciasto. GOFRY - tajemnic udanego pieczenia - Duration:. To idealny pomysł na pożywne śniadanie lub na deser. Gofry domowe są smaczne i zdrowe.


Wszystkie składniki (tj. mąkę pszenną tortową, cukier zwykły (opcjonalnie jeśli robimy gofry bez słodkich dodatków), cukier waniliowy, proszek do pieczenia) połączyć ze sobą. Perfekcyjny i super prosty przepis na gofry. To mój sprawdzony i najbardziej uniwersalny sposób na gofry jak z budki.

Nie musisz już szukać przepisu ba to jak zrobić ciasto na gofry. CHRUPIĄCE GOFRY – IDEALNY PRZEPIS – przepis na idealne, pyszne gofry jak z budki. Krok po kroku zobaczycie na filmie jak przygotować idealne gofry. To najlepsze gofry jakie jedliście w życiu #128578; są cudowne, polecam. Do ciasta dodajcie cukru i soli wg uznania.


Pamiętajcie, żeby cukru nie dodać za dużo, bo ciasto może się przypalić. Uwaga co do gofrownicy: wiele osób skarży się, że gofry nie są wystarczająco wypieczone. Chrupiące, domowe gofry można jeść nie tylko z bitą śmietaną, dżemem czy cukrem pudrem, ale z całą masą innych dodatków.


Wytłumaczcie miproszę, jak krowie na granicy, jak zrobić gofry. Jaki jest przepis na gofry? W pierwszej części wpisu kilka słów o tym, jak zrobić idealne gofry na mące bez glutenu.


A w drugiej – przepis na wspaniałe lekkie gofry na mleku kokosowym, z korzenną żurawiną i chrupkimi pistacjami (całość bez dodatku cukru). Dodane przez magdakw: Tylko o kuchni. Te tanie z marketow są do bani, robia gabczaste i miękkie gofry.


Jedyny punkt, w którym popełniłam błąd to to, że lekko ubiłam całość mikserem, ale moim zdaniem nie zrobiło to znacznej różnicy, błąd musi być w przepisie :) Do tego gofry nie chciały odkleić się od gofrownicy (piekłam w piekarniku, w metalowych formach). Wszystko w dzisiejszym poście, zapraszam do lektury! Rękami i nogami przez lata broniłam się przed zakupem kolejnej maszyny do gofrów (a starą trafił szlag) – gofrownica to osobny obiekt, często niemały, wymaga własnego miejsca w kuchni a robi tylko jedną rzecz – gofry.

Szukasz sprawdzonego przepisu na gofry? Ciasto musi być dobrze napowietrzone i gęste, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Należy dobrze ubić pianę z białek i stopniowo dodawać przesiane składniki. Użyj mąki pszennej, jak i pełnoziarnistej czy kokosowej! Sprawdź nasze przepisy na Polki.


Ale najczęściej piecze się gofry ok. Staraj się nie otwierać gofrownicy w trakcie pieczenia. Jeśli jednak po otwarciu okaże się, że wafle są zbyt jasne – przykryj je ponownie bardzo dokładnie i piecz do uzyskania złocistego koloru. Do gofrownicy nakładać po dwie łyżki ciasta na każde pole grzewcze i piec gofry po 3-min (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy). Upieczone gofry przekładać na kratkę.


Informujemy Cię jak Twoje dane są przetwarzane, jak długo je przetwarzamy, jak profilujemy Twoje dane i jak możesz się temu sprzeciwić, jakie inne prawa. Wlewać małymi porcjami masę na rozgrzane foremki i piec na złoty kolor. Gotowe gofry układamy na kratce od piekarnika by przestygły. Znajdziesz je tam na licznych ulicznych stoiskach, a doprowadzi cię do nich… węch. Najczęściej kuszący zapach piekącego się w bąbel-formach ciasta wywęszysz, na długo zanim uda ci się smakowity stragan wypatrzyć.


Nie wiem jak ten przepis może NIE WYJŚĆ, jest bardzo prosty. To jest pierwszy przepis, z którego gofry wyszły mi, chrupiące na wierzchu i pysznie pulchne w środku, tylko trzeba nastawić gofrownicę na maksymalną temperaturę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty