poniedziałek, 13 października 2014

Chleb z mąki graham na drożdżach

Chleb graham na drożdżach. Bardzo prosty i szybki chleb na drożdżach składający się z razowej i jasnej mąki pszennej, z niewielkim dodatkiem żytniej mąki razowej i miodu. Nie wymaga długiego zagniatania, rośnie bardzo szybko a smakuje… jak chleb graham :-) Jest raczej miękki i puszysty, rewelacyjny również do tostów. Ja kupuję mąkę w dyskoncie na L, bo jest drobniutko zmielona, co ułatwia robienie z niej ciasta.


Z maka razowa i graham chleb będzie bardzo zbity.

Chrupiąca skórka, miękki w środku i wyrazisty w smaku. Mąka graham to pszenica, trochę lepiej oczyszczona niż mąka razowa. Na drożdżach a nie na zakwasie więc wykonanie go nie zabiera tyle czasu.


Prosty i szybki przepis w sam raz na szybki wypiek. Charakterystyczny smak nadaje kminek. Obecność witamin z grupy B, E, kwasu foliowego oraz składników mineralanych takich jak wapń, magnez, fosfor, potas, cynk czy żelazo również przemawia na korzyść spożywania produktów zbożowych.


Nie jest jednak obojętne to, jakie pieczywo spożywamy. Najzdrowsze jest pieczywo produkowane z mąki graham lub razowej.

Smak domowego pieczywa jest moim wspomnieniem z dzieciństwa! Mało z nim zachodu, a można go również mianować chlebem ratunkowym, bo uratował nas kiedy w niedzielne popołudnie okazało się, że nie ma pieczywa. Odstaw w ciepłe miejsce.


Weizenbrot: przepis na chleb zimnej fermentacji, bez wyrabiania, bez wysiłku. Piękny, chrupiący chleb na drożdżach. Na blacie kładziemy dużą miskę, w której mieszamy ciepłą wodę z drożdżami i solą.


Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Wyniki wyszukiwania dla chleb pszenny graham na drożdżach pokaż przepisy tylko ze zdjęciami. Przepisy, jak zrobić - Smaker.


Domowy chleb na tradycyjnych drożdżach. Z tego przepisu upieczesz dwa pokaźne bochenki. Robimy zaczyn z drożdży: - pokruszone drożdże zalewamy łyżkami wody, dodajemy cukier,dokładnie mieszamy i odstawiamy na min aż zaczną pracować.


Dodane przez LenaMS w: Tylko o kuchni. Ostatnio szukałam mąki pszennej razowej na jeden chleb. Szukałam w Tesco, Carrefurze i nic.


Przypadkiem (niestety już po czasie) trafiłam w Intermarche.

Witam, zrobiłam chleb wg przepisu na mące żytniej z dodatkiem płatków owsianych i zmielonych orzechów włoskich. Piekłam w 2stopniach w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem. W dodatku ciasto opadło i pół formy pod spieczona skórką było puste. Dotychczas piekłam tylko chleby na pszennej mące – tym razem spróbowałam z dodatkiem żytniej i wyszedł taki typowy, swojski chlebek, doskonały do domowego smalcu i kiszonych ogórków. Zależy jaki chleb lubisz.


Można też mieszać mąki na własną rękę - ja piekę z mąki graham i razowej, i nigdy jeszcze nie miałam zakalca. Zawsze używam kefiru zamiast wody - chleb jest smaczniejszy i dłużej zachowuje świeżość. Kromka chleba kalorie - chleb pszenny.


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Wychodzi lekko wilgotny, jest świeży nawet po dniach. Piekłam go w maszynie do chleba, na suszonych drożdżach (wyrósł na cm) i odmierzałam tym samym kubkiem. Bardzo prosty chleb, w całości wykonany z jasnej mąki orkiszowej z dodatkiem pestek słonecznika, sezamu oraz siemienia lnianego.


Prosty chleb, na żytnim zakwasie, z mąki graham, bez drożdży i żadnych dodatków. Pełnoziarnisty, zdrowy i do wszystkiego pasujący. Ważne jest, by nie dawać za dużo drożdży oraz użyć zamiast mąki pszennej tortowej czy też mąki pszennej do pizzy, właśnie mąkę pszenną chlebową. Sprawdzony przepis na chleb graham od MniamMniam. Gotuj razem z nami krok po kroku!


Smacznie, szybko i tanio. Jak upiec chleb na drożdżach, zakwasie, w piekarniku, razowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty