poniedziałek, 8 stycznia 2018

Ciasteczka piernikowe

Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i cynamonem. Posiekać z masłem, zagnieść z jajkiem. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.


Zimne ciasto rozwałkować, posypać cukrem perlistym, złożyć na pół i wyciąć ciasteczka. Przepis na ciasteczka piernikowe.

Moje pierwsze pierniki wyszły nad wyraz dobrze. Są smaczne i aromatyczne. W dodatku przepis jest rewelacyjny! Ciasto wyrabia się szybko i łatwo.


Poniżej sprawdzony przez lata, ulubiony przepis czytelników na najlepsze pierniczki. Pyszne i aromatyczne, są miękkie już po upieczeniu. Pierniczki można przygotować przed samymi Świętami, albo z wyprzedzeniem.


Ciasteczka piernikowe wyczarowałam z myślą o premierze mojej piątej książki pt.

Tradycyjnie i Nowocześnie” oraz Targach Be Free, które odbyły się w Warszawie w dniach 1-2. Jak są pyszne musicie przekonać się sami. Zerknijcie na filmik z targów (KLIK). Są pyszne zarówno zaraz po upieczeniu, jak i później.


Dużą zaletą jest to, że możesz je długo przechowywać. Najlepiej umieść je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Wyśmienite, okrągłe ciasteczka piernikowe z różnorodnymi posypkami.


Do miski przesiewamy wszystkie sypkie składniki i mieszamy. Zagniatamy w miarę szybko ciasto, by było elastyczne i gładkie. Owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na ok - godzinę. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Patelnia.


Jakie znacie łatwe do zrobienia ciasteczka? Gotowe ciasteczka piernikowe będą doskonałą przekąską na świąteczny podwieczorek. Wypróbuj ten prosty przepis – sprawdzi się nie tylko podczas świąt. Mamy więcej ciekawych przepisów.


Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje. Wspaniała ozdoba na święta Bożego Narodzenia.

Wszędzie już roznoszą się piernikowe aromaty, a w głośnikach lecą świąteczne melodie. Bożonarodzeniowy nastrój otacza nas ze wszystkich stron. O dziwo nie przeszkadza mi to wcale i sama dodaję od siebie szczyptę świątecznego nastroju. Piernikowe ciasteczka, czyli połączenie piernika i kruchych ciasteczek. Opcja idealna dla tych, którzy nie mają dużego doświadczenia w. Dzisiejszy przepis na ciastka piernikowe będzie idealny jako słodki upominek!


Komentarze (30) Przez chwilę dam odpocząć Nigelli i zabiorę się za przepisy jej amerykańskiej koleżanki Marthy Stewart ;-). Mieszamy i wlewamy do mąki. Dziecko niech wycina z niego piernikowe ludziki przy pomocy wykrawacza w kształcie ludzika. Resztę ciasta zagnieć, rozwałkuj ponownie i wycinajcie z niego ciastka, aż ciasto się skończy. Wycięte piernikowe ludziki układajcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


Przygotowanie dania ciasteczka piernikowe z czekoladą. W średniej misce wymieszaj mąkę z przyprawą do piernika i kakao. Czekoladę pokrój na kostki o wielkości cm. Masło utrzyj z startym imbirem mikserem lub robotem, około minut. Ważne, żeby masa stała się lekka i napowietrzona.


Mocno piernikowe i mocno czekoladowe miękkie ciasteczka (dadzą z nimi radę również ci, którzy mają jeszcze braki w uzębieniu). Zrobione z ugotowanej kaszy jaglanej. To jest wersja podstawowa, możecie dodać do niej rodzynki, orzechy włoskie, skórkę pomarańczową itp. Choć na pierwszy rzut oka przepisy Marthy są mniej proste (czytaj: nie w stylu 'wymieszać i upiec'), to jak się dobrze poszuka, można coś szybkiego znaleźć ;-). Więcej niż przepisów.


Popękane ciasteczka piernikowe Boże Narodzenie ciasteczka Obłędnie pyszne, o miękkim i wilgotnym środku, a do tego mega, mega efektowne- popękane ciasteczka czekoladowe wzbogacone o aromatyczny smak piernika (w końcu Święta tuż, tuż #127876;). Wchłoną wilgoć z powietrza i po 2-dniach będą miękkie. Możesz też do puszki z pierniczkami włożyć skórki z pomarańczy lub kromkę razowego pieczywa. Nie zapomnij tylko co kilka dni wymienić ich na świeże.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na kruche ciasteczka piernikowe. Ciasteczka bardzo smaczne,dodałam trochę mniej cukru a zamiast tego łyżki miodu. Zarobiłam ciasto dzień wcześniej wieczorem,następnego dnia po wyjęciu z lodówki ciasto było jak kamień ;))hehe Chyba masło się zsiadło.


Ale postało poza lodówką około godzinki i było gotowe do wycinania ciasteczek. Wykorzystałam poza tym foremki świąteczne 3D z Ikei. Polecam przepis,łatwy a.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty