poniedziałek, 7 września 2015

Składniki do ciasta na pizze

Jak zrobić ciasto na pizze. To najlepszy przepis, aby zrobić cienkie lub grube ciasto na pizze. Tego, jak zrobić ciasto na pizze nauczyłam się wiele lat temu. Często zadajecie mi różne pytania w komentarzach i mailach.


Składniki i ciasto na tą pizzę przygotowuję ok. Na dużą brytfankę warto podwoić ilość składników.

Rozczyn: Do miseczki wrzuć drożdże i posyp cukrem. Po minutach wsyp sól i zamieszaj. Ciasto: Do mąki wlej rozczyn, ugnieć, dodaj pozostałą wodę i gnieć minut. Jeżeli jest za grube, można odłożyć połowę na kolejną pizzę.


Na gotowe ciasto wylewamy sos i układamy na nim składniki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 2stopni. Pieczemy około minut. Domowe ciasto na pizzę – trzy blachy.


Oprócz wyżej wspomnianego ciasta, musimy jeszcze przygotować sobie trzy dodatki: sos.

Przepisy, jak zrobić - Smaker. Uwierzcie lub nie, ale nie pamiętam kiedy ostatnio zamawiałem pizzę z dowozem do domu. Odkąd spróbowałem piec pizzę w domu, “sieciówkę” jem tylko w pracy jak ktoś zamówi.


Po przeczytaniu tego artykułu bez problemu przygotujesz ciasto na pyszne i chrupiące pizze. Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę pozagniatać. Podzielić na części, uformować z nich kulki i odłożyć na ok. Blaszki (tortownice) posmarować oliwą.


Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z ciasta spody do pizzy w kształcie koła, rozciągając i rozpłaszczając ciasto na boki. Ja rozciągam ciasto mocno, aby uzyskać cienki spód). Boki najlepiej zrobić troszkę grubsze.


Można oczywiście nie dzielić ciasta, tylko wykleić całość na jednej, całej blasze). Kiedy ciasto na pizze odpoczywa – możemy pokroić nasze ulubione warzywa. Prosty przepis na pizze – rodzaje!


Mogą być to pieczarki, cebula, czy papryka. Aby ciasto na pizze było cienkie, należy dobrze je rozgnieść i uformować. Uwielbiasz domową pizzę i marzysz, aby zrobić taką jak z prawdziwej pizzerii?


Przygotowałam dla Was przepis na idealne ciasto na pizzę według Magdy Gessler! Ważne, aby ciasto było cienkie, leciutkie z idealnie wypieczonymi, chrupiącymi brzegami.

Najważniejsze rady: Rozczyn można przygotować z drożdży suchych jak i świeżych. Do rozczynu wlewamy ciepłą, lecz nie gorącą wodę. Dobre ciasto na pizze wymaga dobrej mąki.


Ja do swojego przepisu używam mąki tortowej – do pizzy nadaje się idealnie. On sam dodawał składniki robił placki z ciasta, sos do pizzy, tarkował i kroił składniki (pod moim nadzorem), a na końcu ozdabiał. Wyszły małe mini pizze w sporej ilości, jak kanapeczki. Wykonanie ciasta nie jest trudne, choć kiedyś bałam się jak ognia ciasta drożdżowego to właśnie przy robieniu domowej pizzy jest okazja przekonać się do tego, że wcale nie jest ono trudne.


Mam jeszcze jedno pytania, czy jezeli chcem zostawić ciasto na następny dzień to robię cały przepis, włącznie z wyrastaniem ciasta, czy tylko zagniatam składniki i wkładam do lodówki i ono wyrośnie sobie w lodówce. Jutro chciałabym zrobić pizze na obia ale dzisiaj chciałabym już sobie wieczorem zrobić ciasto żebym po powrocie. Teraz już wiem, że wreszcie odkryłam przepis na idealne ciasto na pizze! Chrupiące brzegi i spó a w środku pulchny miąższ – musicie wypróbować!


Jest to moim zdaniem najlepszy przepis na pizzę, jaki dotychczasowo miałam okazję stworzyć. Przykryc i zostawic do wyrosniecia okolo minut. Ciasto do pizzy - przepis z magazynu Codogara.


Wraz z piecem do wypieku domowej pizzy otrzymałam przepis, który odczarował nieudane wcześniej ciasta – chętnie się nim z Wami podzielę #128578; Po pierwsze musimy pamiętać, że każdy składnik w cieście jest bardzo ważny. Nie wystarczy zmieszać wszystkich proporcji, ale podejść do ciasta z sercem i dużą cierpliwością (o którą akurat u mnie trudno). Można także podzielić je na części i przygotować mniejsze i bardziej cienkie pizze.


Tak przygotowane ciasto smarujemy ulubionym sosem i wykładamy składnikami. PIZZA – Jedni wolą na grubym cieście ( taką amerykańską ) a inni na bardzo cienkim ( prawdziwą włoską ). Ja należę do tych pierwszych smakoszy i im grubsza, to tym bardziej mi smakuje! Uwielbiam takie puszyste ciasto, z delikatnym wnętrem i chrupiącą skórką. Kamień do pieczenia pizzy mieliście okazję zobaczyć w poprzednim wpisie. Teraz obiecany przepis na pizzę, która była pieczona na tym kamieniu.


Odstaw na minut do lodówki, po tym czasie wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty