środa, 2 września 2015

Chleb na zakwasie żytnim przepis

Znajdziesz tu proste przepisy na chleb na zakwasie żytnim, pszennym i orkiszowym - zarówno chleb pszenny, żytni jak i orkiszowy - w wersji jasnej i razowej. Od czasu wyhodowania zakwasu żytniego , piekę ten chleb przynajmniej raz w tygodniu. Osobom początkującym w temacie wypieków na zakwasie polecam wyhodowanie, w pierwszej kolejności zakwasu żytniego.


Jest wiele sposobów na jego przygotowanie, ale poniżej przedstawię metodę moim zdaniem najprostszą i najbardziej efektywną. Ciasto na nim zachowuje się w inny sposób, na zakwasie żytnim chleb jest po prostu smaczniejszy, do tego siatka glutenu rozkłada się lepiej w cieście, a przecież na pięknych pęcherzykach chyba zależy każdemu #128578; Ale z zakwasu bezglutenowego można śmiało sobie wyprowadzić zakwas żytni w nowym słoiku. Cała moja przygoda z chlebami na zakwasie zaczęła się dzięki zakwasowi wyhodowanemu z przepisu z Twojej stronki :) Przejrzystemu, bez udziwnień.

Miałam za sobą próbę nieudaną , która zniechęciła mnie na długi czas. Wyszło :) Zakwas żytni , pszenny , wariackie z mieszankami. Potrzebuję przepis na dobry chleb ŻYTNI bez dodatku pszennej mąki która zawiera gluten.


Niestety mam chore jelita dość poważnie nie mogę spożywać glutenu i mogę tylko chleb żytni na zakwasie naturalnym. Ciężko dostać taki w miejscu w którym mieszkam. Chleb rośnie bez tańców. Dodane przez kibiw: Tylko o kuchni.


Moim zdaniem chleb z mieszanki nie umywa się do tego na zakwasie samodzielnie wyrobiony co tak naprawdę jest bardzo proste:).

Tagi: zakwas, przepisy bez jajek, mąka żytnia, przepisy bezmleczne, suszone śliwki. Powszedni chleb w naszym domu. Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla. Zwykle nie pracuje kiedy ma za zimno.


Cały zaczyn przełożyć do dużej miski, dodać mąki, stopniowo wlewać wodę. Wszystkie składniki (oprócz ziaren) umieść w misce i wymieszaj. Przepis na zakwas żytni do chleba.


Wyrabiaj tylko do połączenia składników. Mąka żytnia nie lubi długiego wyrabiania. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na blat, na godzin (najlepiej na całą noc). Jeżeli jednak chciałbyś się dowiedzieć jak ja uczyłem się piec chleb i jakie błędy przy tym popełniłem, to zapraszam do lektury całego wpisu.


Jak zrobić chleb na zakwasie (orkiszowo-żytni)? To jeden z powodów, dla których go uwielbiam. Masz ochotę na barszcz czerwony, ale nigdy nie słyszałaś o zakwasie buraczanym?


Jestem facetem i od lat robię tylko to ciasto. Nie wiem czy istnieją lepsze ciasta, ale jest ono tak niewiarygodnie świetne, że nie potrzebuję lepszego. Nie robię zaczynu tylko właśnie tak jak Pani, dodaję od razu zakwasu, po kilku godzinach wyrasta, wtedy piekę.

A przepis na chleb żytni mam w planach dodać niedługo na stronę, ale jeśli Ci się śpieszy to napisz do mnie, prześlę Ci na maila. Różnice będą polegały na doborze składników – innym rodzaju mąki i zakwasu. Możemy je również łączyć – doskonałym tego przykładem jest przepyszny chleb pszenny na zakwasie żytnim.


Uwierzcie lub nie, ale jest to przepis, który testowałem najdłużej ze wszystkich. Ponad rok piekę podobny chleb i zawsze coś mi nie pasowało. Chciałem podzielić się z wami superdopracowanym przepisem i oto jestem – rok później. Przygotowanie nie jest trudniejsze, ale wymaga sporo więcej oczekiwania. Pieszczenie chleba żytniego wydaje się kłopotliwe, jeśli jednak robimy go regularnie to wcale takie nie jest.


Prosty chleb żytni na zakwasie – mąką i woda. Każdy, nawet zapracowany człowiek może taki zakwas wyhodować w ciągu siedmiu dni. Podczas tego tygodnia zakwas sfermentuje i powstaną tzw. Tutaj szczegółowo opisałam jak zrobić zakwas na chleb. Generalnie najlepiej to sobie wypróbować.


Następnego dnia sprawdzamy czy nasz zakwas jest gotowy, czyli czy jest dobrze napowietrzony i czy pachnie lekko kwaskowo. Jeśli tak, to odważamy 3g zakwasu i dodajemy go do reszty składników na chleb. Pozostałą część zakwasu przekładamy do słoika i chowamy do lodówki, przyda nam się przy następnym pieczeniu. Uniwersalny chleb pszenno-żytni na zakwasie (Małża ulubiony) Krótka historia w czterech zdaniach opowiedziana fotografiami. Dziękuję za przepis, pierwszy raz upiekłam taki chleb, i uważam, że się udał, choć pękł mi nieco u dołu, ale to pewnie z braku cierpliwości, pewnie za krótko wyrastał.


Zostawiamy na około 5-godzin. Pieczemy chleb przez minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 2stopni. Od razu po upieczeniu wyjmujemy chleb z foremek i kładziemy na ściereczce lub drewnianej desce. Sprawdziłam powyższy przepis wideo na domowy chleb i polecam ten sposób pieczenia.


Rozgrzewamy piekarnik do 2st i kładziemy ciasto na samym spodzie. Dzisiaj zapraszam Was na żytni chleb na zakwasie, który jest pyszny i prosty w przygotowaniu. Ma dość zwarty miąższ i jest niesamowicie sycący.


Ostatnio to właśnie ten robię najczęściej, czasem dorzucam do środka garść rodzynek i siemienia lnianego, innym razem pestki słonecznika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty