Przepis na muffinki z jabłkami. Proste, mocno wilgotne muffinki z kawałkami jabłek. Muffinki są tak wilgotne, że spróbowałam je zrobić również w wersji bezglutenowej. Glutenowe, czy nie obie wersje są bardzo smaczne.
Ciasto wlewamy do papierowych papilotek na muffiny lub foremek silikonowych.
Część jabłek możecie zostawić i ułożyć na wierzchu muffin, delikatnie wciskając w ciasto. Pieczemy w temperaturze 200°C przez minut. Muffinki z jabłkami – przepis z orzechami Klasyczny przepis na ciasto możesz zamienić na muffinki z jabłkami i orzechami.
Wystarczy, że do podstawowej receptury dodasz migdały, orzechy laskowe lub włoskie. Dla podkręcenia smaku możesz wykorzystać również paczkowane bakalie. To najprostszy sposób na szybkie muffinki z jabłkami.
Pod ręką miałam jabłka i od świąt ciągle spore zapasy przypraw korzennych.
Upiekłam, więc puszyste, mięciutkie babeczki z jabłkami. W taki zimowy, chłodny poranek są wspaniałym dodatkiem do kawy. Pachną cudownie i są bardzo smaczne. Dla mnie chyba kulinarnie to ulubiona pora roku.
Jabłka, śliwki, dynie, orzechy, grzyby to wszystko czym pachnie teraz moja kuchnia. Kiedy wstałam rano przed pracą zdążyłam na śniadanie przygotować pyszne muffinki z jogurtem, mąką razową i soczystymi jabłkami. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. KuchenneWspomnienia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kuchenne Wspomnienia.
Drożdżowe muffinki z jabłkami i cynamonem - Pasja Smaku Drożdżowe muffinki z jabłkami i cynamonem Dziś sobota, więc oto efekt kolejnego wspólnego pieczenia, w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Anusiax Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Smaczne domowe wypieki. Bardzo łatwe i szybkie do upieczenia muffinki z jabłkami i cynamonem. Ciasto składa się z podstawowych składników, które zawsze znajdziemy w kuchni.
Przygotowanie polega na wymieszaniu suchych i mokrych składników (bez używania miksera) i na końcu. Wspaniałe muffiny z jabłkami, cynamonem i orzechowo - cukrową posypką. Na drugie śniadanie lub podwieczorek, szybkie do przygotowania, długo zachowujące świeżość.
Można się od nich uzależnić, są tak pyszne! Piekarnik ustawić na 1st. Mąkę z sodą przesiać przez sitko, wymieszać z cukrem i cynamonem.
Marchewki i jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami ( jabłka można pokroić w kostkę). Wymieszać widelcem jajka, olej i mleko, dodać starą marchew i jabłka. Ciasto jest tak uniwersalne, że obojętnie w jakiej formie go upieczecie, zawsze będzie smakować wyśmienicie, piekłam go już formie do babki, keksówce i jako muffinki.
MUFFINKI Z JABŁKIEM I CZEKOLADĄ To chyba najlepsze muffiny jakie jadłam w życiu. Co najważniejsze jest wilgotne, pełne jabłek i czekolady. Bez cukru, masła i białej mąki idealnie sprawdzą się jako przekąska dla dzieci, czy w roli dietetycznego deseru, choć wcale nie czuć, że są takie zdrowe : ) Polecam! Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia i mieszamy.
Dodajemy cynamon oraz sok z cytryny. Do drugiej miski wlewamy olej i mleko. Miękkie, puszyste i wilgotne. Pyszne muffinki z jabłkami. Prosty przepis, łatwe przygotowanie i szybkie pieczenie.
Dodane przez Maciejas w: Tylko o kuchni. Te muffinki piekłam, będąc z wizytą u Mamy. Niestety nie ma ona standardowej formy do muffinek i musiałam się ratować większą formą na mini babki.
Dodatek maślanki do ciasta sprawił, że babeczki wyszły niesamowicie wilgotne. Ja wzbogaciłam je także o rodzynki. Jak jesień, to i muffinki z jabłkami i czekoladą.
Coraz więcej tradycyjnych ciast wykonywanych jest w formie małych babeczek, nawet sernik tworzy się dziś w wersji mini serniczków. W misce mieszamy składniki : przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, cynamonem oraz szczyptą soli. W drugiej misce lekko roztrzepać jajka, wymieszać z olejem, puree z dyni, startym jabłkiem i cukrem. Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać, cukier, cynamon, sól.
Jajka rozmieszać z mlekiem, dodać masło. Mokre składniki wlać do suchych, połączyć. Blaszkę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami lub przygotować silikonowe. Jabłka obrać i pokroic w drobna kosteczkę. Ciasto przelać do silikonowych foremek na babeczki lub umieszczonych w foremce papilotek.
Na wierzchu ułożyć pokrojone jabłka i posypać je cukrem z cynamonem. Babeczki są bardzo sycące, aromatyczne, wilgotne, puszyste i również dobrze smakują na drugi dzień. Z podanego przepisu uzyskamy około babeczek.
Bardzo polecam… (natchnienie znalazłam na stronie telegraph).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.