wtorek, 15 września 2015

Jak robi się naleśniki

Zobacz odpowiedzi na pytanie: JAK SIE ROBI NALESNIKI ? Patelnia zbyt słabo lub zbyt mocno rozgrzana – w pierwszym przypadku naleśniki mogą być zbyt grube, w drugim zbyt cienkie i dziurawe. Pytanie o to jak zrobić naleśniki i jak zrobić najlepsze ciasto naleśnikowe pojawia się często w mojej korespondencji z czytelnikami. Przepisów na naleśniki jest dużo, ja dzisiaj pokażę, jak zrobić naleśniki w domu, szybko, prosto i łatwo. Ponadto zapraszam do odwiedzenia moich innych przepisów na naleśniki. Tradycyjne naleśniki z twarogiem na słodko od dziecka były moim ulubinym obiadem.


Jak robi się naleśniki

Robię „na oko” z mlekiem i wodą mineralną. Do ciasta dodaję odrobinkę oleju i dzięki temu nie smaruję już patelnie nawet pod pierwszego naleśnika. Odkąd pojawiły się patelnie teflonowe naleśniki zawsze mi się udają.


Ciasto na naleśniki - Przepisy. Wlewamy do mąki , dodajemy wodę i mleko. Dolewamy stopione masło i smażymy na rozgrzanej patelni. Gdy widzisz, że szpinak się rozmroził, dodaj do niego ser feta pokrojony na kawałki.


Na koniec zagęść farsz śmietaną oraz ewentualnie dodaj sól i pieprz. Naleśniki na słodko - jakie dodatki? Jako deser naleśniki mogą być podane z dżemem, miodem, suszonymi owocami, nutellą, syropem klonowym czy masłem orzechowym. Co więcej, coraz częściej przygotowujemy je również na śniadanie.


Jak zrobić naleśniki, aby były one puszyste? Na jakim oleju i jak długo je smażyć? Cukrem wanilinowym WINIARY i mlekiem, aż powstanie kremowa masa.


Każdy naleśnik posmaruj twarożkiem i zawiń w kopertę lub rulon. Danie możesz udekorować wedle własnego uznania – świetnie sprawdzą się świeże owoce lub dżem albo konfitura. Wystarczy ją tylko podgrzać i dogotować ryż lub makaron. Dzisiaj również utworzyłam nowy dział — o który od dawna mnie prosiliście — z przepisami dla dzieci.


Znalazły się w nim starsze przepisy na pierogi, zupy, naleśniki i placuszki jak i ostatnio dodane przepisy na kotlety mielone, pulpeciki i smażone filety z kurczaka. Do mąki możesz dodać szczyptę kurkumy dzięki temu naleśniki będą miały ładny żółty kolor. Przepisy na jak sie robi naleśniki w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej 4idealnych przepisów na jak sie robi naleśniki.


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Olej jest płynny i ma uniwersalny smak, zatem łatwo i szybko dodaje się go do ciasta na naleśniki a do tego nie zmienia ona smaku gotowych naleśników. Masło i olej kokosowy pasuje do ciasta na naleśniki na sodko.


Smaż z obu stron i GOTOWE pyszne naleśniki są! Jeżeli pierwszy naleśnik Ci się nie uda - to nic, to tylko znaczy, że patelnia była za zimna. Następny na pewno Ci się uda. W każdym razie proporcje wody, mleka i mąki to 1:1:i to się sprawdza.


Ich receptura od wieków opracowywana jest w zaciszu niemal każdego domostwa. Znane i lubiane ze względu na swoją uniwersalność – smakują wybornie zarówno w słodkim, jak i słonym wydaniu. Ja robie nalesniki z duzej ilosci zoltek (4-5) i jednego calego. Potrzebne ci sa jajka, mleko i maka. Prawie każdy zna jakiś przepis na naleśniki, ale nie każdy wie, jak się robi naleśniki.


Cała trudność polega na tym, jak usmażyć naleśniki, tak aby nie przywierały do patelni. Przedstawimy przepis na tradycyjne naleśniki zarówno proste, jak i bardziej wymyślne i doradzimy, jak je najłatwiej przyrządzić. Masz alergię na laktozę, a może po prostu nie lubisz smaku mleka? Zrób przepyszne naleśniki bez mleka. Prosty i szybki przepis na naleśniki bez mleka - na słodko i na słono.


Jeśli ciasto z jednej strony usmażyło się, przełóż naleśnik na drugą stronę za. Dość długo zbierałam się do tego postu. Ale czytając fora internetowe czy komentarze na innych blogach – to wiele osób ma problem z usmażeniem naleśników, zwłaszcza kiedy jest początkującym kucharzem. Niby to takie proste… ale?


Zarówno pierwsze i drugie naleśniki smażę na patelni naleśnikowej 28cm na połowie mocy palnika gazowego. Zbyt szybkie smażenie spowoduje , że naleśniki mogą łamać się podczas przewracania na drugą stronę i pękać podczas podsmażania na oleju. Ja w sumie robię podobnie, tzn. Puszyste i mięciutkie naleśniki z nadzieniem serowym, ulubiony obiad dzieci ;-) Przepis na nie pochodzi z notatnika babci, która robi je często na zamówienie swoich wnucząt. W odróżnieniu od moich dość cienkich naleśników, te są bardziej mięsite i grubsze.


Bardzo często pierwsza sztuka jest nieco nieudana, ale kiedy tłuszcz i ciepło dokładnie rozprowadzi się po patelni, kolejne naleśniki powinny uzyskać oczekiwaną konsystencję, kolor i smak. Trzeba pamiętać, aby nie dodawać masła przed każdym kolejnym smażeniem. Wrzucasz do miski składniki, zostawiasz na trzy godziny i po tym czasie mieszasz tylko łyżką.


W ten sam sposób usmażyć wszystkie naleśniki. Smażyć, aż od spodu się przyrumieni, a z wierzchu ciasto się zetnie tj. Najgorszy przepis na naleśniki jaki kiedykolwiek było dane mi znac.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty