czwartek, 24 września 2015

Leczo warzywne

Wymarzona kompozycja smaków dla wszystkich miłośników warzyw. Pyszne i aromatyczne leczo warzywne to propozycja na obiad lub kolację, a także na smakowity dodatek do szkolnej kanapki. W czym tkwi sekret dobrego leczo?


Liczy się odpowiednia kolejność dodawanych składników oraz krótki czas smażenia. Opis przepisu: Autor: WINIARY W upalne letnie dni idealnie sprawdzą się dania jarskie, obfitujące w soczyste warzywa.

Jedną z propozycji o nieco śródziemnomorskim rodowodzie jest leczo warzywne przygotowywane z cukinii, bakłażana i trzech rodzajów papryk. Wykonanie trwa chwilę, a smak jest zachwycający. Dzisiaj mam dla was bogate, pyszne leczo warzywne z fasolą, bakłażanem, papryką i pomidorami.


Moje leczo warzywne jest taką alternatywną dla gulaszu warzywnego, dla duszonej fasoli czy pieczonych warzyw, którą możecie jeść od rana do wieczora. Pyszne danie całoroczne dla tych, którzy nie przepadają za mięseleczo warzywne. Uwielbiam jego smak i te kolory w garnku i na talerzu! Takie leczo z warzywami szczególnie polecam teraz, zimą, kiedy każdy z nas potrzebuje solidnej dawki witamin.


Jest pożywne i rozgrzewające.

Jako dodatki można do niego podać ryż lub pieczywo. Tym razem leczo warzywne , bez dodatku mięsa, ale też bez dodatku tłuszczu. To co lubię w tym daniu to po pierwsze prostotę przygotowania, a po drugie to to, że nawet na zimno smakuje fantastycznie. Wegetariańskie leczo warzywne szykuję zazwyczaj na oliwie z oliwek. Czasem też na zwykłym oleju roślinnym.


Takie leczo z pieczarkami, papryką oraz innymi warzywami można też podzielić na kilka porcji i podać na różne sposoby. Część leczo można podać z podsmażoną kiełbasą. Bardzo często tak właśnie robię. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i podsmażamy na oleju. Jak cebula się zeszkli to dodajemy umyte i pokrojone w kostkę paprykę i cukinię.


Wszystkie warzywa mieszamy i dusimy. Jak warzywa będą prawie miękkie dodajemy pomidory (jeśli używamy całych to pokrojone w kostkę) i koncentrat pomidorowy. Przykład dania, do którego możemy wykorzystać sezonowe letnie warzywa, także wtedy gdy nie mamy za bardzo innego pomysłu co z nich przygotować. Tradycyjne leczo z cukinią nie jest daniem niskokalorycznym, ponieważ zawiera w swoim składzie kiełbasę i (lub) boczek.


Ja też do leczo nie potrzebuję mięsa, warzywne jak najbardziej wystarczy. Oprócz głównego skłądnika, czyli papryki dodaję kabaczek.

Polecam, nawet samego kabaczka w pomidorowym sosie, z dodatkiem np. Ratatuj to francuskie leczo warzywne , przygotowywane na bazie cukinii, bakłażana, pomidorów i papryki. Wśród licznych dań z bakłażana i cukinii, to znajduje się zdecydowanie w czołówce stawki. Przygotujesz je z soczystych, pełnych aromatu warzyw i doprawisz Bulionem warzywnym WINIARY.


Na naszych stołach leczo też jednak chętnie gości – i latem, i zimą. Podajemy proste przepisy na leczo domowej roboty. Ciepła potrawa na dobry dzień.


Zdrowe odżywianie, mądre oczyszczanie, zdrowy tryb życia. Warzywa są miękkie, ale nie rozgotowane, a całość doprawiona ziołami i pomidorową passatą smakuje wybornie. Pomidory, cukinia, papryka powoli w coraz lepszej cenie i powoli coraz lepsze w smaku, czas na pyszne warzywne leczo. Dzisiejszy przepis na leczo to wersja wegańska, przygotowana zgodnie z regułami postu warzywno – owocowego dr Dąbrowskiej. Do jej przygotowania wykorzystuje się zazwyczaj świeże, sezonowe warzywa, które kroi się i dusi w jednym garnku.


Leczo jest bardzo smaczne i sycące. Dzięki naszemu przepisowi możesz zrobić leczo także w środku zimy, gdy warzywne stragany świeca pustkami. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy.


W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty