poniedziałek, 28 września 2015

Chleb z mąki żytniej razowej bez zakwasu

Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na prosty chleb żytni bez zakwasu. Teraz jednak, zostając przy temacie drożdży mam dla Was chleb, który mnie i mojej rodzinie smakował bardzo! To mój pierwszy chleb jaki upiekłam w życiu :D!


Może nie jest super piękny, ale meega pyszny;P Zatem rozpoczynam experyment – swój własny chleb ! Ja ten chleb piekę bez przepisu, z mąki żytniej i wody zrobiłam zakwas i jak mam piec chleb to wieczorem do tego zakwasu dolewam ciepłej wody łyżeczkę miodu, rano dolewam wody i wsypuję ok.

Pyszny, żytni razowy chleb, bez dodatku innej mąki, tylko pełnoziarnista żytnia, czyli żytnia razowa. Zachowuje długo świeżość, ma miękki, lekko wilgotno-lepki miąższ i pyszną skórkę. U nas znika bardzo szybko.


Jeśli lubicie chleb, taki aromatyczny, pyszny to chleb żytni jest dla was. Ją częściej stosuje się jako dodatek, a nie podstawową mąkę. Robiłam go z mąki orkiszowej i gryczanej ,wydaje mi się ,że był poprostu za gesty za dużo nasion a za mało wody.


Pieke chleb od kilku lat ale zawsze z zakwasu ,tym razem go nie miałam dlatego chciałam sprubować z drożdżami.

Myśle ,że trzymałam się przepisu ale niestety. Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni. To chleb z mąki pełnoziarnistej (razowej) bez domie Zobacz więcej. Chleb na zakwasie piekę od kilku lat (zakwas mam kilkunastoletni #128521; ) Eksperymentuję z różnymi przepisami, dodatkami… mam kilka ulubionych przepisów, z których chleb wychodzi mi zawsze ale są to przeważnie chleby mieszanej mąki (pszenno-żytniej). Chleb razowy bez drożdży to rodzaj ciemnego pieczywa, zawartość ciemnych mąk podnosi jego walory odżywcze.


Mąka żytnia razowa, która stanowi jego skła powstaje w wyniku zmielenia całego ziarna żyta, w ten sposób wszystkie witaminy i minerały zawarte w okrywie owocowo- nasiennej ziarna zostają w niej zupełnie nienaruszone. Większość z nas sięga po. Chleb żytni - czy jest zdrowszy od białego pieczywa?


Możemy dodać do niego płatki drożdżowe, pomidory suszone, orzechy lub, jak ja, w mojej wersji, pestki słonecznika i dyni. Przepisy na jak zrobić chleb razowy bez zakwasu w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej 3idealnych przepisów na jak zrobić chleb razowy bez zakwasu. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Odstawić na godzinę lub do godzin (pozostawiając na dłuższy okres najlepiej przykryć folią). Z przepisów na chleby z tej strony korzystam już od kilku miesięcy.


Szczególnie lubię chleb pszenny razowy na zakwasie:) Zawsze z tego przepisu wychodził, nawet jeżeli troszeczkę go modyfikowałam. Ja zamiast wody dodaję 5g serwatki, lekko podgrzanej. Czasami więcej dodam zakwasu i ciut więcej mąki.

Mąka, o której piszesz to chyba orkiszowa razowa (brązowe opakowanie)? Mąki orkiszowe ogólnie są dość drogie. Ja zwykle mąki kupuję na targu, mam już swoje sprawdzone.


Z firmy Melvit mam żytnią. Razowa mąka z tej firmy jest taka ciężka bardzo, coś jak bułka tarta. Mieszanka chlebowa CHLEB RAZOWY 1 ŻYTNI. Dzięki wysokiej zawartości mąki żytniej i mąki żytniej razowej pieczywo powstałe z mieszanki stanowi alternatywę dla osób liczących kalorie oraz dla wielbicieli. Nie zakręcać słoika, przykryć go folią spożywczą i zrobić w niej kilka dziurek.


Słoik umieścić w ciepłym miejscu np na lodówce lub w piekarniku z włączona lampką (bez uruchamiania temperatury). Najłatwiejszy i najbardziej znany sposób na pieczenie chleba to ten z drożdżami, bo ciasto rośnie łatwo. Jednak ze stratą cukru rodzimego, który jest w mące. Drożdże żywią się tym cukrem i wytwarzają gazy, które to ciasto spulchniają. Są jeszcze inne metody na ciasto między innymi takie z sodą.


Sztuka dobrego wykonania chleba polega na odpowiednim spulchnieniu i upieczeniu. Chleb z ziaren i orzechów, bez mąki, bez zakwasu, bez drożdży. Banalnie prosty, wystarczy pomieszać składniki i dobrze ugnieść, by bochenek był zwarty po upieczeniu.


Najlepiej jest zacząć od starego zakwasu, który ktoś znajomy hoduje od dawna. Jeśli nie mamy takiej możliwości to po prostu w czystym słoiku rozrabiamy mąkę żytnią z letnią wodą, żeby uzyskać proporcje gęstej śmietany. Chleb wypieczony z takiej mieszanki zjadają nawet dzieci, które.


Dwie łyżki tak przygotowanego zakwasu dodaję do 1g mąki żytniej i 1ml wody, mieszam te składniki i odstawiam na ok. Po tych godzinach do zaczynu dodaję wszystkie pozostałe składniki i mieszam dość dokładnie przy pomocy łyżki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty