wtorek, 1 września 2015

Chleb żytni na suchych drożdżach

Dzisiejszy przepis na chleb żytni na bazie drożdży jest dla tych, którzy są na etapie początkującym, jeśli chodzi o wypiek domowego chleba. Już wkrótce na stronie pojawi się także przepis na chleb żytni na zakwasie. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Był czas, że chleb żytni piekłam w domu kilka razy w tygodniu.


Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie.

Ponieważ czas przygotowania takiego chleba żytniego na drożdżach jest znacznie krótszy, niż na zakwasie, dlatego też zazwyczaj wybór padał na drożdże. W przepisie podaje Pani łyżeczki suchych drożdży a to odpowiada przelicznikowo ok. To ile ich mamdać gr czy tak jak Pani podaje wcześniej gr? Odpowiedz na ten komentarz.


Dania główne Pizza domowa na suchych drożdżach. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz.

Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.


Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Jestem przekonana,ze wczesniej było gr drożdży suchych. Jest na 250gr maki gr świeżych czyli na 500gr powinno byc gr świeżych drożdży co daje gr suchych. Robiłam Ren chleb mnóstwo razy i daje sobie rękę odciąć ze było gr suchych.


Pszenno - żytni chleb z dodatkiem ziemniaczanego puree, dzięki któremu dłużej zachowa świeżość (dzień wcześniej gotujemy ziemniaki do wykorzystania w pieczywie). Puszyste wnętrze, delikatny i lekko klejący miąższ. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb na suchych drożdżach. Wykonany jest na bazie suchych drożdży, lecz z powodzeniem można wykonać go z drożdży świeżych.


Zastosowanie suchych drożdży powoduje, że chleb ten jest na Zobacz więcej. Do misy wsypujemy najpierw mąkę ( przesiałam najpierw). Dodajemy drożdże instant i mieszamy. Wsypujemy łyżeczkę soli , wlewamy letnią wodę miód i słonecznik.


Najprostszy przepis na chleb pszenny na drożdżach suchych.

To super szybki przepis na chleb, który zawsze się udaje. Z żytnią nie, bo znowu mnie się trochę chleb żytni przejadł ale próbowałam dodawać mąki kokosowej oraz w ogóle zamienić pszenną na gryczaną z dodatkiem kokosowej, jak do tej pory zawsze wychodził, tylko z mąką kokosową jest innej struktury, taki trochę jak bułki mleczne. Mąkę przesiewamy, dosypujemy: drożdże, cukier, sól i dolewamy wodę. Przypominam dziś przepis na nasz codzienny chlebek pszenny na drożdżach. Pulchny, z chrupiącą skórką, obłędnie pachnący.


Przepis jest dobry dla początkujących, choć ogólnie pieczenie chleba nie jest trudne. A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży. Długo poszukiwałam chleba, który mimo że przygotowany na drożdżach – ma odpowiedni smak, konsystencję, a przede wszystkim długo zachowuje świeżość, nie krusząc się.


W końcu metodą prób i błędów opracowałam poniższy przepis, który spełnia moje oczekiwania :). Polecasz jakiś prosty przepis na chleb na drożdżach z mąką żytnią? Chleb pszenno-żytni na drożdżach. Chciałam zapytać czy do przepisu na chleb z drożdży mogę dodać troszkę zakwasu dla uzyskania bardziej puszystego chlebka? Czy lepiej nie kombinować i wybrać któryś z przepisów z zakwasem?


Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby. Jest o wiele zdrowszy niż jasne pieczywo pszenne, a niestety znacznie rzadziej gości na naszych stołach. Dlaczego warto jeść chleb żytni?


Jaki jest jego skład i dlaczego jest lepszy od chleba pszennego? Bardzo lubię chleby pieczone na zakwasie, one jednak wymagają nieco więcej czasu i uwagi. Tym razem upiekłam, szybki chleb z dodatkiem suchych drożdży, które zazwyczaj mam w swoich zapasach. Składniki na chleb umieszczam w maszynie do chleba, kolejno: mokre, i drożdże. Wyrabiam :) ciasto przyciskiem dought.


Gotowe ciasto przekładam na stolnicę i uderzam kilka razy pięścią, następnie na oprószonej mąką blaszce formuje ładny bochenek. Chcąc upiec chleb w piekarniku wyrabiamy ciasto ręcznie aż stanie się gładkie, następnie formujemy kulę, którą wkładamy do miski przykrytej folią, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na godziny w ciepłe miejsce. Z ciasta formujemy bochenek, który kładziemy na blasze i odstawiamy pod przykryciem na kolejną godzinę.


Pieczywo drożdżowe nie musi być nudne, to pieczone w domu jest smaczniejsze niż sklepowe. Pokazuje jak krok po kroku zrobić dobre pieczywo na drożdżach, dzięki tym przepisom zrobicie smaczne bułeczki oraz drożdżową bagietkę. Pszenne chleby na drożdżach mają to do siebie, że wysychają dość szybko. A co do najlepszego to kwestia smaku i gustu.


Ja średnio lubię chleby na zakwasie. I nawet nie jestem wyjątkiem, jest sporo osób, które preferuje pszenne pieczywo na drożdżach. Podczas fermentacji ciasta chlebowego drożdże rozkładają cukry na dwutlenek węgla i alkohol.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty