wtorek, 15 września 2015

Ciasto bardzo dobre

Bardzo dobre ciasto z dyni - podobne do sernika, zaskakujące niecodzienną konsystencją. Kroi się z małe, zgrabne porcje. Makowiec i piernik są nieodłącznymi elementami świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Sernik świetnie komponuje się z owocami, jak brzoskwinie i rodzynki.


Jabłka tworzą dobre połączenie z ciastem w postaci szarlotki królewskiej lub makowca. Dobry film na wieczór, czyli sposób na jesienną i zimową chandrę Na pewno wielokrotnie po powrocie z pracy, uczelni czy szkoły jedyne o czym marzysz to chwila relaksu i dobrego odpoczynku.

Powinno być miękkie i elastyczne, a zarazem wytrzymałe, musi dobrze ulegać wałkowi, nie kleić się, przy czym łatwo sklejać się podczas lepienia. Dobre ciasto to podstawa udanych pierogów, uszek i kołdunów. Mamy sprawdzony przepis. Upiekłam to ciasto w keksówce, ale chyba lepsze by było w prostokątnej blaszce. Oczywiście ciasto bardzo dobre.


Pomysły na pyszne, łatwe i efektowne ciasta, którymi zaskoczysz swoich gości! Zebrałam tutaj najpopularniejsze na blogu ciast. Do każdej propozycji jest podlinkowany przepis, wystarczy kliknąć w słowo PRZEPIS TUTAJ lub w zdjęcie ciasta.

Wszystkie te propozycje (a także wiele innych) są też oczywiście zamieszczone na blogu, w zakładce „ciasta, ciasteczka i inne słodkości”. Mar jest zła, a ciasto jest dobre, nawet bardzo;) 209. We wczorajszym poście skłamałam, i to dwa razy! Dodane przez yaska w: Tylko o kuchni. Zeby sie nie przypalao od gory, poloz folie.


Czasem pieke to ciasto jako biszkopt, bez cynamonu. Ciasto jest naprawde dobre i wilgotne. Polecam bardzo dobre danie. Przepis na proste i szybkie ciasto kruche ze śliwkami.


To ciasto ze śliwkami, które zawsze wychodzi! Pozwól, by cudowny zapach śliwek wypełnił Twój dom. Tradycyjn a szarlotka (jabłecznik) na kruchym cieście, według przepisu mojej mamy. Jej smak kojarzy mi się z dzieciństwem. W domu mieliśmy dużą jabłoń i szarlotka, jak również inne ciasta z jabłkami (np. szarlotka z połówkami jabłek), były bardzo często pieczone.


Cała tajemnica prawidłowego smażenia naleśników tkwi w bardzo dobrym rozgrzaniu patelni z minimalną ilością tłuszczu. Większość wprawnych gospodyń twierdzi, że pierwszy naleśnik zazwyczaj jest nieudany, bo to próba pozwalająca ocenić stan rozgrzania patelni. Zastosowałam podane proporcje i przy wyrabianiu ciasta dodałam jeszcze ok szkl.


Aby wzbogacić smak gotowałam pierogi w rosole (z kostki bulionowej) z dodatkiem łyżek oliwy.

Przygotowaliśmy dla Was poradnik dotyczący przygotowania idealnego kruchego ciasta. Pokazuję, jak zrobić kruche ciasto, co poradzić na kruszenie, a czego dodać, by ułatwić sobie wałkowanie. Kruche ciasto nie musi być trudne, jeśli będziecie przestrzegać kilku zasad i poświęcicie mu odrobinę uwagi.


Bit - bardzo dobre ciasto Cienki biszkopt kładziemy na spód. Mleko skondensowane gotujemy przez godziny. Gdy wystygnie smarujemy nim herbatniki. Układamy kolejną warstwę herbatników.


Dodaj do swojej kolekcji Edytuj Lubię to Ustaw jako okładkę kolekcji Komentuj. Prosta szarlotka Składniki: szklanki mąki pszen… domowe-wypieki. Idealne ciasto na pierogi wcale nie jest takie trudne do zrobienia.


Najważniejsze jest zachowanie odpowiednich proporcji i dobre jego wyrobienie. Dla mnie idealne ciasto, to takie, które nie rozgotowuje się podczas gotowania i takie które zachowuje swój kształt. W smaku idealne ciasto na pierogi jest delikatne.


W dotyku ciasto jest miękkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty