piątek, 4 września 2015

Chleb drozdzowy

Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia.


Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.

Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Chleb na drożdżach przyda się akurat w sezonie grillowym. Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby. Chleb pszenny z małą domieszką ciemnej mąki żytniej, z dodatkiem kminku.


Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Chleb do wykonania w ciągu jednego dnia, na małej ilości drożdży ale z długim czasem fermentacji (godzin). Wymieszałem mąkę, drożdże instant (paczka g.) i sól. Dodałem jogurt i letnią wodę ściśle według wskazanych gramatur.


Chleb samodzielnie pieczony w domu do niedawna kojarzył mi się głównie z wypadami w góry do dalszych krewnych, gdzie z własnej roboty składników chleb przygotowywała najstarsza starowinka z całej rodziny ;) Gruba kroma swojskiego chleba z domowym masłem to jedno najfajniejszych wspomnień.

Przygotowanie rozczynu warto zacząć od podgrzania mleka lub wody. Płyn, którym zalejemy drożdże powinien być letni, ale przy tym nie być zbyt gorący. Do rozczynu warto dodać również cukier, skromna ilość nie sprawi, że przyszły chleb stanie się od razu słodki.


Gdy chleb jest dobrze upieczony, podczas odparowywania jego spód się nie zapada, a podczas pukania w niego (w spód oczywiście) wydaje głuchy odgłos. Chleb kroimy po wystudzeniu, nie przywiera wtedy do noża i zachowuje strukturę. Możecie wierzyć lub nie.


Lub chleb mleczny, chleb wiktoriański - prosty chleb z mąki pszennej, mleka i drożdży. Ten chleb jest naprawdę najłatwiejszy nie tylko z nazwy. Smakuje jak dobry polski chleb :) Najlepszy oczywiście świeży, zaraz po upieczeniu i ostudzeniu. Miękki w środku, z grubą, chrupiącą skórką.


Bardzo dobrze smakuje zarówno ze słonymi jak i słodkimi dodatkami. Od dawna piekę chleb na drożdżach. Niemal rok temu na profilu Fb ChilliBite pokazywałam krok po kroku jak piekłam swój bodajże pierwszy pszenny chleb drożdżowy. Było mnóstwo zabawy i wszystkim udał się pierwszy chleb, ale ponieważ ciężko go odszukać w zasobach Fb, a sporo osób o niego pytało mailem, przypominam ten bardzo prosty przepis.


Im więcej wypełniacza damy, tym bardziej chleb będzie ścisły i będzie zawierał więcej błonnika. Ale lepiej nie przekraczać 2gramów, bo chleb będzie bardzo ciężki i niewyrośnięty. Ziarna wymieszać z mąką.


Przepis na chleb drożdżowy mojej babci. Jest to jedyny chleb, który piecze mój tata.

Jest wilgotny, o sprężystym miąższu i długo zachowuje świeżość. Znajdź przepis na chleb, który łatwo upieczesz w swojej kuchni. A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży.


Kto raz upiekł chleb w domu ten wie, że domowy jest bez porównania lepszy od sklepowego. Oczywiście to jest przepis podstawowy a możemy z nim kombinować na różne sposoby. Ja dodaję podsmażoną cebulkę, różne otręby, płatki owsiane, płatki gryczane, kminek, pestki.


Witam, zrobiłam Pani pyszny chleb, ale zamiast mąki pszennej chlebowej dałam mąkę pszenna 5bo niestety nie do stałam u siebie innej. Chleb wyszedł przepyszny z jednym ale kruszy się, czy to może przez mąkę czy coś nie tak zrobiłam, bardzo proszę o odpowiedź. Cu że ci ten chleb rośnie, temperatura powyżej kilku stopni zabija drożdże i chleb nie wyrośnie. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na najprostszy chleb drożdżowy. Tym razem chleb żytni, skórka chrupiąca środek mięciutki - jak dla mnie doskonały.


Podane składniki przeze mnie są o połowę skrócone, możecie zrobić jak,ja malutki chleb, Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Grażyna gotuje. Chrupiący, świeży, domowy chleb.


A gdyby tak można było upiec przepyszne bochenki i mieć go zawsze pod ręką? Chleb rośnie w ściereczce i lubi się do niej przykleić, mimo obfitego posypania jej mąką, nie ma się czym przejmować, można spokojnie chwycić go ręką i oderwać, nie zaszkodzi, chleb mimo to powinien urosnąć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty