piątek, 18 września 2015

Ciasto na pierniczki świąteczne

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. Foremkami wykrajać pierniczki. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie jeśli pierniczki będziemy dekorować) i piec w piekarniku nagrzanym do 1stopni. Sugerowany czas przydatności do spożycia to dni. Będzie gęste i klejące, jednak po umieszczeniu go w lodówce, zrobi się idealnie plastyczne.


No wreszcie prawdziwe katarzynki ktoś pokaże!

A nie jakieś serca czy kwiatki wmawiając ludziom głupoty, że katarzynki upiekli. Dzięki niej pierniczki świąteczne są kruche, a zarazem lekko ciągnące - pyszne! Pierniczki świąteczne - dekoracja. Podstawą pierniczków jest nie tylko aromatyczne ciasto, które od razu po upieczeniu jest miękkie lub leżakując w metalowej puszcze kruszeje, ale także ich zdobienie. Przepis na świąteczne kruche pierniczki.


Spokojnie :) Pokaże Wam dzisiaj niezawodny przepis na świąteczne pierniczki, które nie muszą tygodniami mięknąć, są proste i szybkie w przygotowaniu i co stwierdzono po wieloletnich testach - smakują absolutnie wszystkim :). Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj pierniczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok.

Pamiętaj, żeby nie układać ich zbyt blisko siebie, bo pierniczki podczas pieczenia urosną. Kiedy wszystko się roztopi, odstaw masę do przestygnięcia, po czym wlej ją do miski. Do masy dodaj jajko, mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników. Zagnieć ciasto na pierniczki i pozostaw je pod przykryciem na godziny.


Wyjmujemy po kawałku, rozwałkujemy na obsypanym mąką blacie na grubość około 1-2cm ( im są grubsze tym lepsze, bardziej puszyste) wykrawamy pierniczki, przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180. To się nie ma prawa nie udać. Ciasto powinno być miękkie i dość luźne. Bożego Narodzenia to czas radości, rodzinnych.


Po ostudzeniu pierniczki świąteczne można dekorować lukrem lub farbkami spożywczymi. Sprawdzony przepis na pierniki nie zawsze szykuje się tylko i wyłącznie z miodem. Ja często dodaję również zwykły cukier, dzięki któremu pierniczki są chrupiące. Są miękkie, lekko kruche i nadają się do jedzenia i dekoracji od razu po upieczeniu.


A sam przepis jest prosty i szybki w wykonaniu: ciasto wystarczy zagnieść, rozwałkować i już można wykrajać dowolne kształty. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują.


Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie.

Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności. Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz! Własnoręczne ozdoby choinkowe.


Gdyby stwardniały, wystarczy pozostawić je na noc lub dobę na kratce kuchennej, a gdy wchłoną wilgoć z powietrza to zmiękną. Dobry, sprawdzony przepis na świąteczne pierniki jest jak skarb - wraca się do niego co roku, by przygotować pyszne, korzenne ciasteczka na Boże Narodzenie. Anna Starmach i poleca swój przepis na proste, szybkie pierniczki na Boże Narodzenie. Korzenne, kruche pierniki będą nie tylko pyszną przekąską do herbaty, ale też uroczą ozdobą stołu.


Oto przepis na pierniczki świąteczne Anny Starmach. Kolorowe świąteczne pierniczki dojrzewające po upieczeniu, z lukrem lub polewą czekoladową. Pomysłów na ich kreatywne wykorzystanie jest mnóstwo. Uwielbiam te pierniczki świąteczne za to, że nie potrzebują zbyt dużej uwagi.


Wystarczy upiec i zajadać. Rozwałkuj jak na pierogi. Mocno podsyp mąką, by ciasto nie kleiło się do stolnicy. Wytnij foremkami z ciasta różne kształty.


Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe pierniczki ozdabiaj lukrem lub polewą z czekolady. Po wyjęciu z lodówki ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować na grubość około 2mm Wykrawać z niego pierniczki o dowolnych kształtach. Piec w temperaturze 1stopni przez około 10minut.


W takiej formie piernik nadaje się również na choinkę z piernika oraz ozdoby świąteczne np. Miękkie pierniczki bez miodu są za delikatne, by pełnić tego typu funkcje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty