wtorek, 16 stycznia 2018

Gofry kasia

Jeden z moich ulubionych (i sprawdzonych!) przepisów to ciasto naprawdę bardzo gęste, ale i tak gofry wychodzą rewelacyjne. Dla mnie te gofry są również dobre, choć nie trzymałam się ściśle przepisu: zmiejszyłam ilość proszku do pieczenia zastępując część mleka wodą gazowaną. Wszyscy zajadali się i nikt nie narzekał. Perfekcyjny i super prosty przepis na gofry.


To mój sprawdzony i najbardziej uniwersalny sposób na gofry jak z budki.

Nie musisz już szukać przepisu ba to jak zrobić ciasto na gofry. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Posypać cukrem pudrem i polać syropem klonowym. Durszlak - gofry przepis kasia. Chrupiące z zewnątrz, miękkie i puszyste w środku, a przede wszystkim bardzo smaczne.


A nie da się zjeść wszystkich naraz. Będę próbować dalej, w każdym razie dzięki.

CHRUPIĄCE GOFRY – IDEALNY PRZEPIS – przepis na idealne, pyszne gofry jak z budki. Krok po kroku zobaczycie na filmie jak przygotować idealne gofry. To najlepsze gofry jakie jedliście w życiu #128578; są cudowne, polecam.


Do ciasta dodajcie cukru i soli wg uznania. Pamiętajcie, żeby cukru nie dodać za dużo, bo ciasto może się przypalić. Uwaga co do gofrownicy: wiele osób skarży się, że gofry nie są wystarczająco wypieczone. Zainspiruj się jednym z tysiąca przepisów na kremowe torty, pyszne ciasta i kruche ciasteczka - piecz z Kasią. Gotowe gofry najlepiej przechowywać w ciepłym piekarniku.


Katarzyna Cichopek ze swoim roztańczonym mężem nie mogą się doczekać świąt Bożego Narodzenia. Kasia Cichopek czeka na gofry. Małżonkowie zaliczają się do tradycjonalistów, zatem czas świąteczny zawsze dzielą między dwoma domami.


Czas to zmienić i wypróbować je w wersji wytrawnej z dodatkiem łososia i kremowego serka białego. Przepis na gofry z którego na pewno wyjdą smaczne i chrupiące jaja szklanki mleka szklanki mąki łyżek oleju łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy, lub łyżka cukru ( ja daję cukier trzcinowy) szczypta soli Wszystkie te składniki oprócz białek mieszamy razem za pomocą miksera, natomiast na sam koniec dodajemy białka ubite na sztywno i delikatnie mieszamy łyżką. To jest pierwszy przepis, z którego gofry wyszły mi, chrupiące na wierzchu i pysznie pulchne w środku, tylko trzeba nastawić gofrownicę na maksymalną temperaturę.


Pół szklanki mleka więcej a gofry wyjdą przepyszne.

A żeby były chrupiące opieram gotowe gofry o coś np. Gofry wytrawne z łososiem. Przesianą mąką umieścić w misce, podsypać solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Ciasto na gofry, jak zrobić?


Gdy zaczyna się ta prawdziwa ciemna jesień, dopada mnie. Bylam sceptycznie nastawiona do tych gofrow ale to sa najlepsze gofry jakie jadlam! Myslalam ze cos poszlo nie tak bo widzialam ze duzo nie urosly podczas pieczenia ale nic sie nie rozwarstwialo, zazwyczaj gofry bez jajka sa cale mokre w srodku i nawet nie da sie ich wyjac. Pyszne są lekkie gofry, delikatne i chrupiące!


Zapraszam na mój przepis na ciasto na gofry, takie lekkie, że będziecie je robić bardzo często. Porcje ciasta rozprowadzamy równomiernie i pieczemy aż gofry będą złociste. Za pomocą łopatki delikatnie wyjmujemy gofry i pieczemy kolejne aż do wykorzystania całego ciasta. Wafle serwujemy na ciepło z dżemem, syropem klonowym i ulubionymi owocami (u mnie maliny i banany). Po tym czasie smażę gofry.


Na suchą (bez tłuszczu), rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką wykładam łyżką ciasto i rozciągam lekko na boku formując placuszki o śr ok cm. Smażę ok 2-min na średnim płomieniu, następnie przewracam gofry na drugą stronę i smażę ok min. Robiłam z cukinią, czyli składniki przepisu X pół na pół mąka orkiszowa i pszenna, ziemniaki i cukinia starta na małych oczkach tarki jarzynówki.


Dodałam posiekaną natkę i koperek, odrobinę majeranku i pieprzu. Po godzinach zawodniczka w trójboju siłowym - ciężki trening ma we krwi. Totalna entuzjastka żywienia paleo, nie cierpi nudnych diet opartych o sztywne jadłospisy i pseudo-pożywienie. Gotowanie ją odpręża, lubi tworzyć.


Domowe gofry łączą pokolenia. My zajadamy się goframi w cztery pokolenia i uwielbiam je przygotowywać kiedy odwiedzają nas znajomi. Najlepsze są lekkie i chrupiące gofry, które puszystością dorównują drożdżowym ciastom.


Długo szukałam przepisu idealnego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty