środa, 13 maja 2015

Przepis tortilla

Kładać na rozgrzanej, j patelni. Po około sekundach smażenia, gdy tortilla wypełni się pęcherzami powietrza i pokryje się brązowymi plamkami, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne sekund. Możemy użyć do jej wykonania dowolnie dobranych składników.


W kuchni meksykańskiej tortilla to płaski, okrągły placek z mąki kukurydzianej lub pszennej wykorzystywany jako baza do przyrządzania różnych potraw. Natomiast w kuchni hiszpańskiej tortillę robi się z ziemniaków pokrojonych w plasterki i jajek z różnymi dodatkami. Podajemy sprawdzony przepis na ciasto na tortillę pszenną.

W misce umieść mąkę, sól, roztopione masło oraz wlej bardzo gorącą wodę (najlepiej wrzątek). Od razu zamieszaj całość łyżką. Po chwili możesz już zacząć wyrabiać ciasto ręcznie (lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego).


Ciasto będzie gorące, ale nie na tyle, by się nim oparzyć. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Ta wywodząca się z kuchni meksykańskiej ma formę cienkiego placka z mąki pszennej lub kukurydzianej - jest jadana jako dodatek do dań głównych, przekąsek, guacamole. Jest także składnikiem słynnej zupy sopa de tortilla. Z pokrojonych placków powstają słynne trójkątne chipsy - nachos.


Tortilla występuje w kilku rodzajach.

Najlepszym dodatkiem jest czerwona papryka, cebula, marchewka oraz grillowane mięso. Możemy wykonać placki samemu lub kupić już gotowe w sklepie. Znakomicie smakuje na ciepło, ale spokojnie może zastąpić tradycyjną kanapkę zjedzona na zimno. Sprawdzone przepisy na Polki. Wieczorem można przygotować kilka sztuk, a te które zostaną z kolacji, spakuj i weź ze sobą do pracy na lunch.


Omlet przygotowywany z jajek, ziemniaków oraz cebuli, w Hiszpanii podawany jest na ciepło na śniadania, obiady i kolacje lub na zimno jako tapas. Zrobienie placków tortilla trwa tylko chwilę, nawet nie warto ich zamrażać, bo szybciej zrobi się nowe, niż się je odmrozi. Proszę o poradę: Wszystko szło dobrze do momentu wałkowania - zawsze (czy to w tym przepisie, czy jak robię pizzę, czy pierogi, cokolwiek) jak w przepisie pisze że jest na porcji, to mi wychodzi o połowę mniej. Co do jej regionalnego pochodzenia i stulecia, w którym powstał przepis wciąż toczą się spory. Placek przypominający wyglądem do złudzenia naleśnik, czyli fast food rodem z Meksyku, to właśnie tortilla.


Można ją przyrządzić z mąki kukurydzianej albo pszennej, choć w tej drugiej wersji występuje stosunkowo od niedawna. Idealne zarówno na obia jak i na imprezę z przyjaciółmi. Farsz do tortilli możesz zrobić z mięsa lub w wersji wegetariańskiej. Kiedy mamy już przygotowane placki, możemy wziąć się za komponowanie składników tak, aby była to bezglutenowa tortilla od początku do końca. Przy wyborze składników nie jesteśmy tak ograniczeni, bowiem warzywa nie zawierają glutenu, dlatego możemy używać ich do woli.


Jak to wszystko zrobić żeby było dobre? Przepis na tortille bezglutenowe. Lista przepisów na tortilla na zimno z polskich blogów kulinarnych.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!

Bardzo mi się podoba Twoja tortilla , ale zdradź jak podgrzewasz ten gotowy placek. Przyznam ,że mam w lodówce takowe i nie wiem co z nimi począć , Twój przepis bardzo misię przyda. Czasem jest to tortilla z kurczakiem i serem oraz sosem czosnkowym. Jednak jeśli tortille idą do szkoły to rezygnują już z czosnku i daję sos koperkowy na zimno.


Zobacz przy okazji mój sos czosnkowy przepis. Placki tortilla-przepis podstawowy. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Quesadilas z grillowanym kurczakiem i serem feta.


Szybki posiłek dla dziecka. Filety z kurczaka dokładnie oczyść i umyj. Pierś z kurczaka powinna się marynować. Następnie do miski wrzuć mięso i zalej ml jogurtu naturalnego.


Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki, a cebulę w drobną kostkę. W zależności od rozmiaru użytych ziemniaków może zajść potrzeba przekrojenia każdego plasterka na pół lub na cztery części. Pokrojone składniki wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Domowa tortilla z kurczakiem i warzywami Smaczne i szybkie danie które sprawdzi się na obia kolacje a nawet imprezę. Jeżeli zależy nam na czasie to możemy użyć gotowych, kupnych placków tortilli, które można nabyć chyba w każdym sklepie spożywczym.


Jest jednym z najczęściej podawanych dań kuchni hiszpańskiej. Wyrobione ciasto przyktywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut by odpoczeło. Tomás de Zumalacárregui podczas oblężenia Bilbao, jako smaczne, łatwe do przygotowania i pożywne danie dla swoich żołnierzy. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołeczek, wybić jajko, dodać sól i proszek do pieczenia, dolać oliwę oraz stopniowo mleko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto.


Uformować kulę, przykryć i odstawić na około pół godziny. To najtrudniejszy quiz o rybach, jaki kiedykolwiek zrobisz. Bez mleka krowiego i pszenicy (18) Czym poczęstować Araba (29) Komunia na osob - logistycznie (10) Kapusta pak czoj (8) więcej. To dobry początek nauki dla tych, co nie czują się zbyt pewnie w kuchni, a chcieliby przyrządzić coś nietypowego.


Te placki z pszennego ciasta są uniwersalne i nadają się zarówno do przygotowywania szybkich przekąsek, jak i całych dań.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty