czwartek, 28 maja 2015

Chleb bez zakwasu szybki

Lista przepisów na szybki chleb bez zakwasu z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! To mój pierwszy chleb jaki upiekłam w życiu :D!


Może nie jest super piękny, ale meega pyszny;P Zatem rozpoczynam experyment – swój własny chleb ! Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni. Banalnie prosty, wystarczy pomieszać składniki i dobrze ugnieść, by bochenek był zwarty po upieczeniu.

A dzisiaj chciałam podzielić się Wami przepisem na chleb bez mąki, bez drożdży i bez zakwasu – bardzo łatwy, szybki i zdrowy. Szybki chleb bez zakwasu Bradzo prosty przepis! Potrzebujemy: - 1ml letniej wody - gr swiezych drozdzy - 2gr maki do wypieku chleba - 5gr soli. Drozdze rozpuszczamy w letniej wodzie.


Make wsypujemy do miski i powoli wlewamy rozpuszczone drozdze i dodajemy sol. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na prosty chleb żytni bez zakwasu. Super szybki chleb bez drożdży Postanowiłem zrobić dość nietypowy chleb.


Bez drożdży, za to z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Znalazłem gdzieś przepis więc postanowiłem podzielić się nim z wami.

Co prawda nie byłem do tego pomysłu tak od razu przekonany. W sumie przecież wiadomo, że jak chleb to i drożdże. Przekładamy chleb do wysmarowanej foremki i pieczemy w temperaturze 2stopni (bez termoobiegu) przez min.


Wiele zależy tutaj od piekarnika – dlatego co pewien czas trzeba rzucić okiem, żeby chleb za bardzo się nie przyrumienił. Do dużej misy wsypujemy kolejno wszystkie składniki. Prosty i szybki domowy chleb bez zakwasu. Ciasto wyrabiamy ręcznie aż do połączenia się ze sobą wszystkich produktów.


Dwie Formy do ciasta (keksówki) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy otrębami. Ciasto nakładamy do forem i wyrównujemy wierzch. To jest chleb doskonały – nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, zakwasu, talentu, ani nawet idealnych proporcji składników. Wychodzi na mniej więcej, na słowo honoru oraz na oko. Do tego ma genialnie chrupiącą skórkę.


I nie pytajcie jak długo można go przechowywać, bo nigdy nie dotrwał nawet do wieczora. Oraz nie pytajcie ile to jest „filiżanka”. Przepisy na szybki chleb pszenny bez zakwasu w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na szybki chleb pszenny bez zakwasu.


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Nigdy nie brałam się za chleby na zakwasie, bo do tej pory nie czułam pociągu do tego totalnie, więc kiedy wreszcie przemknęła mi przez głowę taka myśl: “a może by tak upiec własny chleb”, zaczęłam przegrzebywać internet w poszukiwaniu chleba bez zakwasu oczywiście. Szybki i łatwy przepis bez problemu każdy może z niego skorzystać.

Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz. Chleb bez zakwasu i bez drożdży. Jestem Budująca Mama i od kilku tygodni piekę chleb. Moje ulubione sklepowe chleby poszły w odstawkę, bo mój zrobię szybciej, niż wybiorę się do sklepu, jest smaczniejszy i przede wszystkim - WIEM CO JEM!


Na przepis na chleb natknęłam się na jednej z grup mam na fb. Jest to sprawdzony przepis i do tego jak widzicie banalny. Zapraszam na film i życzę udanego pieczenia chleba. Odkąd przeszłam na dietę bezglutenową, na której czuję się zdecydowanie lepiej, mimo braku nietolerancji na gluten czy pszenicę, najbardziej doskwierał mi brak pieczywa.


Oto przepis na chleb, który robi się niemal sam. Nawet można zrobić na wakacjach! Nie planowałam piec chlebów podczas naszej miesięcznej podróży, ale gdy dojechaliśmy wieczorem do Splitu to po prostu w piekarni już nie było pieczywa.


Tym bardziej zaskakujące jest to, że cena produktów potrzebnych do upieczenia małego (kg) własnego, razowego chleba to troszkę ponad zł! Używamy do niego tylko mąki, drożdży, wody i soli, a kilogram mąki (z którego możemy zrobić kg chleba) kosztuje zł. Każdy ma swój ulubiony przepis na coś.


Ja mam swój ulubiony przepis na prosty chleb z ziarnami. Smakuje wszystkim, długo zachowuje świeżość i jest naprawdę pyszny. Nie jest to chleb bezglutenowy, ale robię go często, bo jest naprawdę szybki w wykonaniu i smakuje moim znajomym, którzy na diecie bezglutenowej nie są. Można jeden włożyć do lodówki by opóźnić wyrastanie i piec jeden po drugim.


Nie każdy chleb nadaje się do koszyczków, ale większość z nich tak :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty