środa, 13 maja 2015

Ciasto do pizzy jak w pizzerii

Wiele osób uważa, że nie da się zrobić pizzy lepszej, niż w pizzerii. Jak przekonasz się za chwilę, pizzę na idealnie cienkim cieście możesz wykonać we własnym domu. Podany niżej przepis pozwoli ci uzyskać ciasto o idealnej konsystencji – cienkie, chrupiące, a jednocześnie odpowiednio miękkie. Dodatki to kwestia gustu.


Pizza na cienkim czy na grubym cieście? Ciasto na pizzę można zrobić w różnych wariantach.

Do miseczki wrzuć drożdżę i posyp je cukrem. Teraz ciasto: Do misku wrzuć mąkę, potem wlej do tego rozczyn. Przepis na ciasto do pizzy. Pizzę piec w piekarniku rozgrzanym do 240st C (z termoobiegiem) około 8-minut lub bez termoobiegu w temp.


Z kolejną porcją ciasta postępujemy tak samo - polecam przygotować drugą pizzę w trakcie pieczenia się pierwszej. Do pizzy polecam tez mój sos czosnkowy! MEGA Zajebiste ciasto na Pizze.


Jak zrobić pizzę w domu taką jak z pizzerii.

Menu Dorotki 073views. Patelnię owiń szczelnie folią spożywczą i odłóż w spokojne miejsce na ok. Przez ten czas ciasto powinno jeszcze trochę urosnąć. Drożdże wkruszam do kubka, mieszam z ciepłą wodą, olejem i cukrem. Gotowy płyn wlewam do mąki i mieszam najpierw łyżką, potem zagniatam ręką (wystarczy 2-minuty).


Gotowe ciasto odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem (jeśli się spieszę, to naczynie, w którym ciasto wyrasta, wstawiam do miski z ciepłą wodą, rośnie szybciej). Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok.


Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu. Połowa sukcesu delikatnego ciasta to specjalna mąka do pizzy typu 00. Zawiera więcej białka niż mąka tortowa (w tym niezbędnego do wyrastania i utrzymywania puszystości ciasta glutenu). Można je zrobić bez większych problemów w domowej kuchni.


Wystarczy kilka składników aby cieszyć się udanym daniem nie odstającym od tych podawanych w lokalach. Każdy miłośnik tego przysmaku powinien wiedzieć jak zrobić dobre ciasto na pizzę, które jest jej prawdziwą podstawą. Może być cienkie i chrupiące lub grube i puszyste. Dowiedz się jak wyrobić ciasto do pizzy, a także właściwie je rozwałkować i wypiec. Grunt to znaleźć odpowiedni przepis – taki, z którego będzie można przygotować smaczne jedzenie niczym z pizzerii Da Grasso czy Biesiadowo.


Poznaj więc recepturę, która zbliży Twoją domową pizzę do ideału.

Cechą testu pizzy od pizzerii jest elastyczność. Nie używaj klasycznego ciasta drożdżowego do pasztecików do pieczenia ciast. Jest miękki, ale nie pęka. Rozwałkuj ciasta na grubość ok.


Jeżeli wychodzi Ci zbyt cienkie, weź następnym razem więcej ciasta lub rozwałkuj na mniejszą powierzchnię. W artykule odnoszę się do ciasta na pizzę z tego przepisu. UWAGA: ciasta na pizzę nie wałkujemy lecz rozciągamy palcami - dzięki temu zachowamy strukturę ciasta i po upieczeniu będzie ładnie wyrośnięte. Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią!


Faktycznie - pizza na tym cieście smakuje jak w dobrej pizzerii. To jest właśnie takie ciasto, jakiego szukałam. Moja pizza - w wersji z kurczakiem i pieczarkami. Przedstawiam więc przepis na klasyczne ciasto bez nocnego czekania, z którego otrzymacie pyszną pizzę na cienkim cieście jak z włoskiej pizzerii. Ten przepis jest częścią cyklu Domowa pizza, w którym publikuję przepisy na ciasto na pizzę, sosy oraz różne warianty pizzy.


No i oliwę dodaję zawsze na końcu jak już ciasto jest w pewnym stopniu wyrobione :) Próbowałam już robić ciasto na pizzę na wiele sposób aż w końcu znalazłam ten właściwy. Uwielbiam domową pizzę, ta z pizzerii się chowa ;) Piękne zdjęcia Pan robi, jestem pod wrażeniem i troszkę zazdroszczę wiedzy i talentu w tej dziedzinie. Smak jak z pizzerii, a może nawet. Przygotowanie tej pizzy zajmuje często mniej czasu niż czekanie na zamówioną, a w dodatku wiesz, co kładziesz do środka.


Ciepły, cienki placek, pulchny wewnątrz, cudownie chrupiący od spodu, pokryty aromatycznym sosem i warstwą ciągnącego się sera oraz dokładnie takimi składnikami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty