środa, 20 maja 2015

Ciasto do pizzy włoskiej

Sładniki ciasta do pizzy. Farina – To jest właście klucz do najlepszego ciasta do pizzy jakie można przygotować w domowej kuchni i wypiec w piekarniku. Mąka ta jest bardzo drobna, ma charakterystyczną konsystencję i już na pierwszy rzut oka różni się od mąki pszennej dostępnej w polskich sklepach. Po tym czasie normalnie kształtujemy spody i pieczemy pizzę.


Mój przepis jest na spody do pizzy, więc jeśli to dla Was dużo, to polecam też takie rozwiązanie: przygotować i wyrobić ciasto, a następnie połowę zostawić do zwykłego wyrastania w cieple i upiec sobie pizze tego samego dnia, natomiast połowę zaraz po wyrobieniu.

Do tego rodzaju pizzy najlepszy będzie piec opalany drewnem (ze względu na temperatury w nim panujące), ale oczywiście w domowych warunkach też dacie radę ją przygotować - inaczej nie byłoby tego postu. Ten przepis jest doskonały dla osób, które chcą przygotować ciasto na pizzę rano a piec wieczorem. Włoska pizza to ideał, a doskonałe ciasto jest jej bazą i od niego zaczyna się cały smak tego dania. Recepturę na ciasto idealne skradłam z „Biblii” włoskiej kuchni, czyli książki „The Silver Spoon”, do której już wiele razy odwoływałam się na blogu.


To mój przewodnik po kulinariach Półwyspu Apenińskiego, a przepis. Chyba każdy od czasu do czasu lubi :) Jutro Międzynarodowy Dzień Pizzy - a u mnie już dzisiaj super przepis na ciasto do pizzy - cienkie i odpowiednio chrupiące oraz gęsty, aromatyczny sos - zamiast dzwonić jutro do pizzerii- zróbcie sami swoją ulubioną wersję i poczujcie się jak we Włoszech ! Beata Śniechowska) I stnieje cała gama przepisów na ciasto na pizzę.

Poniżej znajduje się receptura, którą zdobyłam w trakcie mojej kulinarnej podróży po Toskanii. Wychodzi z niej przepyszne, cienkie ciasto jak w prawdziwej, włoskiej pizzerii …. Uwielbiam ciasto do pizzy na drożdżowym zaczynie, ale rozumiem, że nie każdy chce czekać do następnego dnia, aż ciasto wyrośnie. Przedstawiam więc przepis na klasyczne ciasto bez nocnego czekania, z którego otrzymacie pyszną pizzę na cienkim cieście jak z włoskiej pizzerii.


Bez odpowiedniej mąki ciasto nie będzie chrupkie oraz przejdzie sosem i dodatkami. Do pizzy używa się specjalnej włoskiej mąki do pizzy typu zero, którą można kupić w sklepach z włoską żywnością lub w internecie. To właśnie tej mące ciasto zawdzięcza swoją kruchość i smak.


Sos do pizzy to równie ważny składnik, jak odpowiednie ciasto na pizzę. Zrób samodzielnie najlepszy sos do pizzy, jaki możesz sobie wyobrazić. Oczywiście według oryginalnej, włoskiej receptury. Podpowiadamy przepis na włoskie ciasto na pizzę.


Katarzyna Leszczyńska 06. Fotografia: Shutterstock. Z okazji , że już jutro obchodzimy międzynarodowy dzień pizzy , prezentuje Wam oryginalny przepis na włoskie ciasto na pizzę oraz przedstawię Wam kilka bardzo ważnych porad i trików jak dobrze przygotować pizzę niczym jak z włoskiej pizzerii.


Rolę główną w pizzy odgrywa dobre ciasto oraz sos.

Przepis na ciasto do pizzy włoskiej - przepis! Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią! Bez dodatku mleka, bez jajek, na świeżych drożdżach.


Najlepsze ciasto na pizzę jak z włosk. Wyrośnięte ciasto powygniatać przez ok. Położyć je na posmarowanych oliwą blachach. Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury, minimum 250℃. UWAGA: ciasta na pizzę nie wałkujemy lecz rozciągamy palcami - dzięki temu zachowamy strukturę ciasta i po upieczeniu będzie ładnie wyrośnięte.


Wraz z piecem do wypieku domowej pizzy otrzymałam przepis, który odczarował nieudane wcześniej ciasta – chętnie się nim z Wami podzielę #128578; Po pierwsze musimy pamiętać, że każdy składnik w cieście jest bardzo ważny. Nie wystarczy zmieszać wszystkich proporcji, ale podejść do ciasta z sercem i dużą cierpliwością (o którą akurat u mnie trudno). Efekty przyjazdu męża na weekend ;-).


Ciasto do pizzy włoskiej - przepis! Muszę Wam powiedzieć, że wreszcie znalazłam idealny przepis na pizzę. Było to prostsze niż sądziłam. Rodzaje tradycyjnej włoskiej pizzy.


Zanim podam przepis, zbierzemy listę tego, co będzie nam potrzebne do przygotowania dwóch placków do pizzy o średnicy ok. Tradycyjna włoska pizza wypiekana jest z lokalnej mąki typu lub 00. W Polsce jest to wciąż produkt trudno dostępny, ponieważ mąka, będąca podstawowym składnikiem w kuchni prawie każdej kultury, jest produkowana inaczej niemal w każdym kraju na świecie.


Prosty i sprawdzony przepis na ciasto na pizzę. Po przeczytaniu tego artykułu bez problemu przygotujesz ciasto na pyszne i chrupiące pizze. Na sos wyłożyć starty ser gouda oraz pomidorki przekrojone na pół (miąższem do góry). Wstawić do nagrzanego piekarnika na minut, blachę umieścić w połowie. Mozarellę pokruszoną wysypać na pizzę i piec kolejne 5-minut, do momentu, aż brzegi dobrze się zarumienią.


Pierwszym elementem świadczącym o jakości pizzy jest ciasto, a najlepsze powinno być lekkie, cieniutkie i pięknie wypieczone na brzegach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty