wtorek, 12 maja 2015

Ciastka piernikowe

Ciastka piernikowe z miodem to doskonały pomysł nie tylko na świąteczną przekąskę do ciepłego mleka. Małe pierniczki możesz również przygotować dla najbliższych jako prezent. Wystarczy, że metalową puszkę wyłożysz kolorowymi serwetkami, a całość przewiążesz czerwoną wstążką. Dzisiejszy przepis na ciastka piernikowe będzie idealny jako słodki upominek!


Ciastka są bardzo smaczne o wyraźnym aromacie przypraw, które nieodzownie kojarzą się z zimą, choinką i świętami.

Delikatne i lekkie ciasto rozpływa się podczas pieczenia, tworząc olbrzymie ciacha podobne do tych, które można spotkać w dobrych. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i cynamonem. Posiekać z masłem, zagnieść z jajkiem. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Zimne ciasto rozwałkować, posypać cukrem perlistym, złożyć na pół i wyciąć ciasteczka.


Przepis na ciasteczka piernikowe. Składniki: maka pszenna, cukier, przyprawa piernikowa, proszek do pieczenia, sól, soda, masło, mleko, miód prawdziwy, jajka, migdały bez skóry lub płatki migdałowe.

Duńskie miodowe serca piernikowe w polewie czekoladowej. Bez dodatku cukru, cała ich słodycz pochodzi z dobrej jakości miodu. Jakiego miodu użyć - najprościej odpowiedzieć, że prawdziwego, Waszego ulubionego, pamiętając, że jako główny składnik będzi. Do miski przesiewamy wszystkie sypkie składniki i mieszamy. Zagniatamy w miarę szybko ciasto, by było elastyczne i gładkie.


Owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na ok - godzinę. Wyśmienite, okrągłe ciasteczka piernikowe z różnorodnymi posypkami. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Tanie Gotowanie.


Jakie znacie łatwe do zrobienia ciasteczka? Dodaj do koszyka Więcej. Ciasteczka piernikowe są nie tylko oryginalną ozdobą na choinkę, ale także doskonałym deserem na nadchodzące święta.


Są pyszne zarówno zaraz po upieczeniu, jak i później. Dużą zaletą jest to, że możesz je długo przechowywać. Najlepiej umieść je w szczelnie zamkniętym pojemniku.


Wycięte piernikowe ludziki układajcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pamiętaj, by ciastek nie układać zbyt blisko siebie, ponieważ w czasie pieczenia trochę urosną. Teraz możecie ozdobić ciastka, wciskając w nie orzechy, pestki lub rodzynki. Są delikatne, lekkie i pachną korzennymi przyprawami. Kruche ciastka piernikowe robi się szybko i szybko się zjada. Można powiesić je na choince (wtedy przed pieczeniem robimy oczko, przez które przewleczemy tasiemkę) albo dać w prezencie.


Ręcznie robione domowe ciasteczka na zamówienie w naszym sklepie to produkty bez konserwantów. Z podanych składników zagnieć ciasto i rozwałkuj je na grubość ok. Wytnij ciasteczka za pomocą foremki w kształcie prostokąta. Resztę ciasta zagnieć, rozwałkuj ponownie i wycinajcie z niego ciastka, aż ciasto się skończy. Grube, aromatyczne, a przede wszystkim miękkie pierniczki w kształcie piernikowego ludzika.


Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia. Pierniki są miękkie od razu po upieczeniu, a przechowywane szczelnie zamknięte w puszcze utrzymują swoją świeżość do ok. Dla mnie były inspiracją na świąteczne prezenty - tym razem Wiktoria zabrała je do szkoły. Piernikowe ludziki - tradycyjnie już kojarzą się ze świętami :-).


Są przepyszne, pachnące, lekko twardnieją po upieczeniu, a może bardziej - robią się kruche. Dziś ciastka o piernikowym aromacie z dedykacją dla tych, którzy nie zdążą już upiec tradycyjnych pierników. Można je zrobić w formie zwykłych ciasteczek lub nawet powycinać foremkami określone kształty (po upieczeniu). Jeśli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocja w Piernikowym Sklepie zapisz się do naszego newslettera.


Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, tj. Aha-Menes Magdalena Mroczek, Koczargi Stare, ul. Najlepsze przepisy na przepyszne, domowe ciasteczka w jednym miejscu. Tradycyjne amoniaczki, kruche z cukrem, pierniczki, ciasteczka z ziarnami, owsiane, kokoski. PIERNIKOWE CIASTKA Z BATATÓW I FASOLI.


Czy zdarza się Wam zrobić jakieś przepis, który nie wychodzi? A czy porażka okazuje się sukcesem? Przygotowanie dania ciasteczka piernikowe z czekoladą. W średniej misce wymieszaj mąkę z przyprawą do piernika i kakao. Czekoladę pokrój na kostki o wielkości cm.


Masło utrzyj z startym imbirem mikserem lub robotem, około minut. Ważne, żeby masa stała się lekka i napowietrzona. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciastka piernikowe ewy wachowicz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty