poniedziałek, 4 maja 2015

Ciastka z gofrownicy

Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciastka z gofrownicy. Przy ściąganiu z gofrownicy ciastka są jeszcze miękkie, ale studzone na kratce twardnieją. Ciastka można pokryć lukrem, ale jak dla mnie są na tyle słodkie, że jest to zbędne - no chyba, że dodacie mniej cukru do samego ciasta.


Lukier to cukier puder i syrop klonowy w stosunku do 1. Kiedy są ciepłe, przypominają w smaku cynamonowe gofry.

Zaś gdy są zimne, to po prostu małe ciasteczka o ciekawym kształcie, nadal mięciutkie, ale już nie tak bardzo. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga gdy jedzenie staje się wyzwaniem. Chrupiąca szynka szwarcwaldzka skrywa pod sobą zielone szparagi i soczysty kawałek schabu. Dzięki zapieczeniu mięsa w gofrownicy mamy gotowe. Przepis na ciastka z gofrownicy z bloga Arabeska.


Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią! Zapisz przepis w ulubionych.

Lista przepisów na ciastka z gofrownicy z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Jajka zmiksować z cukrem, solą i mąką.


Będzie to dosyć grudkowate. Dolać przestudzone masło zmiksować na gęstą masę. Ciasto wstawić do lodówki na godziny. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na rozgrzanej gofrownicy i piec ok 2-minut na złotobrązowy kolor.


A jednak, tak też się da. Zamiast siedzieć przed mapą i zapamiętywać kolejne nazwy najmniej znanych i zauważalnych nazw wysp, lub zeszytem od polskiego, przypominając sobie Horacjanizm, dzieła Petrarki czy dramaty szekspirowskie. Nie piekę gofrów, a ciastka. Nieżyjąca ciotka robiła rewelacyjne mazurki. Ich spód był wykonany z ciasta upieczonego w gofrownicy.


Cztery serduszka układała w koło i zalewała kajmakiem. W takim mazurku spód był cieniutki, idealnie równy.

Ciastka z gofrownicy - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Lubię kiedy słodkości nie tylko pysznie smakują, ale też ciekawie wyglądają, a do tego są łatwe w przygotowaniu i zawsze się udają. Hmm, trochę dużo tych wymagań. A, że zazwyczaj mieszczą się na niej tylko dwie kulki z ciasta na raz, więc produkcja takich ciasteczek trochę trwa.


Kruche ciastka pieczone bez użycia piekarnika - jego rolę pełni gofrownica. Mnie najbardziej smakowały zaraz po upieczeniu, kiedy były jeszcze ciepłe i naprawdę chrupiące. Gofrownica tylko dla gofrów?


W gofrownicy możesz zrobić również pyszne ciastka, albo omlet. Zobacz jak przyrządzić te pyszności. Bez zbędnych słów- pyszne :) Znikają momentalnie, polecam! Już niedługo święto wszystkich łasuchów – tłusty czwartek.


Dlatego dzisiaj mam dla was przepis na kruche i chrupiące faworki pieczone w. Wami moimi spostrzeżeniami. Ciastka długo zachowują świeżość, można je upiec kilka dni przed nałożeniem kremu. Ciastka przełożyłam kremem orzechowym z dodatkiem alkoholu ale można użyć dowolnego, ulubionego kremu np. Donaty z maszynki (gofrownicy) Kolejne święto uświęcone. Jak ktoś zapomniał wczoraj (choć ciężko było zapomnieć przy tych wszystkich reklamach i zdjęciach pączków w internecie) to jeden dzień spóźnienia, to żadne spóźnienie.


A te zrobisz w mgnieniu oka ;). Omlet z gofrownicy to prawdziwa petarda, jest niesamowity! Do masy jajecznej standardowo dodajemy sól i pieprz oraz odrobinę mleka.


Mieszamy z dodatkami i wylewamy na rozgrzaną oraz posmarowaną obficie tłuszczem gofrownicę. Masę nakładamy tylko do rantu gofrownicy, a mimo to w niewiarygodny sposób urośnie. Jak upiec ciastka z twarogiem?


Przekąski Zimne Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole. Shoty Koktajle Owocowe Herbata.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty