środa, 6 maja 2015

Bardzo dobre ciasto

Kroi się z małe, zgrabne porcje. Pomysły na pyszne, łatwe i efektowne ciasta, którymi zaskoczysz swoich gości! Zebrałam tutaj najpopularniejsze na blogu ciast.


Do każdej propozycji jest podlinkowany przepis, wystarczy kliknąć w słowo PRZEPIS TUTAJ lub w zdjęcie ciasta. Powinno być miękkie i elastyczne, a zarazem wytrzymałe, musi dobrze ulegać wałkowi, nie kleić się, przy czym łatwo sklejać się podczas lepienia.

Dobre ciasto to podstawa udanych pierogów, uszek i kołdunów. Mamy sprawdzony przepis. Upiekłam to ciasto w keksówce, ale chyba lepsze by było w prostokątnej blaszce.


Oczywiście ciasto bardzo dobre. Dobry film na wieczór, czyli sposób na jesienną i zimową chandrę Na pewno wielokrotnie po powrocie z pracy, uczelni czy szkoły jedyne o czym marzysz to chwila relaksu i dobrego odpoczynku. Coś słodkiego dla prawdziwego łasucha i wielbiciela czekolady:) Kakaowy biszkopt, na nim krem z mascarpone, nutellą i kremówką a na to.

Makowiec i piernik są nieodłącznymi elementami świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Sernik świetnie komponuje się z owocami, jak brzoskwinie i rodzynki.

Jabłka tworzą dobre połączenie z ciastem w postaci szarlotki królewskiej lub makowca. Stworzyłam listę przepisów z najlepszymi, tradycyjnymi, domowymi ciastami. TRADYCYJNE DOMOWE CIASTA – NAJLEPSZE PRZEPISY. We wczorajszym poście skłamałam, i to dwa razy! Mar jest zła, a ciasto jest dobre, nawet bardzo;) 209.


Zeby sie nie przypalao od gory, poloz folie. Czasem pieke to ciasto jako biszkopt, bez cynamonu. To ciasto ze śliwkami, które zawsze wychodzi! Aha, jeszcze dwa słowa o formie do ciasta. Pozwól, by cudowny zapach śliwek wypełnił Twój dom.


Dobre są i ceramiczne i blaszane, zwłaszcza te z wyjmowanym dnem. Jeśli lubisz podawać ciasto bezpośrednio na paterze wybierz formę z wyjmowanym dnem.

Zastosowałam podane proporcje i przy wyrabianiu ciasta dodałam jeszcze ok szkl. W obu ciasto upiecze się bardzo dobrze. Aby wzbogacić smak gotowałam pierogi w rosole (z kostki bulionowej) z dodatkiem łyżek oliwy. Spód ciasta jest dwukolorowy, maślano - czekoladowy, z lekko zatopionymi plasterkami gruszek. Przepis z bloga Smaczna kuchnia Dagmarelli.


Pokazuję, jak zrobić kruche ciasto, co poradzić na kruszenie, a czego dodać, by ułatwić sobie wałkowanie.

Kruche ciasto nie musi być trudne, jeśli będziecie przestrzegać kilku zasad i poświęcicie mu odrobinę uwagi. Przygotowaliśmy dla Was poradnik dotyczący przygotowania idealnego kruchego ciasta. Ciasto jest naprawde dobre i wilgotne. Mleko skondensowane gotujemy przez godziny.


Bit - bardzo dobre ciasto Cienki biszkopt kładziemy na spód. Gdy wystygnie smarujemy nim herbatniki. Układamy kolejną warstwę herbatników. Wszystkie sprawdzone i upieczone. Zapraszam i życzę udanych wypieków, Ula.


Owoce podczas pieczenia zapadają się w ciasto i dobrze je nasączają. Kolejne ciasto z truskawkami, bardzo wilgotne, puszyste, maślane i jest proste w przygotowaniu. Po tym czasie ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przy opanowaniu podstawowych przepisów można takie ciasto wzbogacać dodatkowymi składnikami, takimi jak wanilia, mielone orzechy, czy brązowy cukier.


Patelnię (najlepiej taką przeznaczoną do smażenia naleśników, z niskimi brzegami) rozgrzać. Posmarować cienko olejem – używając do tego silikonowego pędzelka. Z tą szarlotką poradzi sobie każdy, nawet początkujący w wypiekach.


Składniki na ciasto możemy posiekać nożem, a masę cytrynową wystarczy wymieszać kuchenną rózgą. Ja do masy cytrynowej dodaję niewielką ilość kwasku cytrynowego bo bardzo lubię intensywny smak cytrynowy, ale jeśli nie chcecie lub nie lubicie kwasku. Ta szarlotka to pierwsze ciasto, które nauczyła się piec dziesięcioletnia Zosia, córka mojej przyjaciółki. Wigilijne uszka z grzybami.


Bardzo prosty przepis na bardzo dobry chleb.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty