poniedziałek, 2 marca 2015

Sos pomidorowy do spaghetti

Spaghetti z sosem pomidorowym. Nie spotkałam jeszcze dziecka, które odmówiłoby spaghetti z sosem pomidorowym, oczywiście jedni wolą słodszy i delikatniejszy sos, inni bardziej wytrawny lub pikantny. Sos do spaghetti, choć tylko jest sosem, to śmiało może być nazywany daniem obiadowym.


SPAGHETTI Z MIĘSEM MIELONYM I SOSEM POMIDOROWYM. W połączeniu z dobrym makaronem stanowi jeden z najszybszych obiadów świata, a ponieważ jest także uwielbiany przez większość dzieci, bardzo często gości w każdym domu. Na oliwę wrzucamy ząbki czosnku, chwilkę przesmażamy aby ,,oddał aromat oliwie. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno siekamy, gotowe warzywa wrzucamy na patelnię, chwilę przesmażamy. Następnie dodajemy mielone mięso, smażymy aż odparuje całą wodę i lekko się podsmaży.


Dokładamy mięso i przesmażamy jeszcze ok minut, co jakiś czas mieszając. Pomidory świeże obieramy, te z puszki przelewamy tylko do miski i blendujemy. Wlewamy do mięsa patelnię, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak zrobić prawdziwy włoski sos pomidorowy do makaronu?


Smażymy do momentu, aż sos mocno zgęstnieje, pod koniec dodając roztarte zioła. Nie używamy pomidorów z puszki, nie dość, że nie są zbyt zdrowe, to po prostu sos z przecieru smakuje o niebo lepiej. Uniwersalny sos pomidorowy, idealny na sezon jesień - zima, z pomidorów z puszki. Do rondelka wlej oliwę, dodaj pięć rozgniecionych ząbków czosnku i kilkanaście porwanych listków bazylii. Sos możecie wykorzystać np.


Z pewnością każdy robi taki sos po swojemu, ja polecam wersję z selerem naciowym, winem i masłem. Dodane przez haneczkap w: Tylko o kuchni. Obgotowane w wodzie z solą grzyby ładuję do wyprażonych słoików, zakręcam, odwracam na łebki.


Tak przygotowany sos pomidorowy stanowi idealną bazę do wszelakich zastosowań. Można używać go do przeróżnych dań, począwszy od spaghetti napoli, tortellini, ravioli, a skończywszy na meksykańskiej enchilady, chociaż sos do enchilady odrobinę różni się w składnikach, ale naprawdę minimalnie. Na początek pomidory obierz ze skórki. Moim sposobem jest całkiem szybko: zagotowuję wodę w garnku, nacinam skórkę pomidorom, wrzucam do wrzątku tyle, ile się zmieści, wyławiam po minucie i obieram ze skórki. Oto prosty przepis na błyskawiczny sos pomidorowy, który zasmakowałby nawet najbardziej wybrednemu Włochowi!


Ja na przykład kiedyś wlewałam na patelnię dwie łyżki wazowe sosu pomidorowego i dodawałam kilka jajek. Przepisy z kategorii sos pomidorowy do spaghetti. Porady Najlepiej gotować taki sos pomidorowy do spaghetti w garnku o teflonowym podłożu, a co najmniej takim który nie przypala i sos nie bedzie przywierał, ponieważ oliwa bardzo się nagrzewa jak olej i całość będzie bardzo gorąca. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Na koniec gdy mięso jest już miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy. Odpowiednio przygotowany stanowi bazę, którą można łączyć z różnymi składnikami, takimi jak tuńczyk, podsmażone mięso mielone czy też pieczone warzywa. Sos pomidorowy to klasyczny dodatek do spaghetti. Dania główne Mój sos do spaghetti. Dusimy jeszcze przez chwilę.


Dziś sobota więc nie idzie mi robota, obiad szybki to głupota lecz najszybsza jest robota. Podstawowy sos pomidorowy (z koncentratu) Sos ten jest dla mnie podstawą dla wielu innych potraw - w naszej rodzinie przygotowuje się go co najmniej od czasu, gdy byłam mała. Sos z takich pomidorów jest bardzo smaczny i szybki do przygotowania. Aromatyczny, bardzo pomidorowy, dobrze doprawiony i pachnący bazylią.


Przepis na sos pomidorowy do spaghetti własnej roboty. Danie po prostu przerosło nasze oczekiwania smakowe :-) Na sos pomidorowy najlepiej nadają się pomidory z dużą ilością miąższu i minimalną ilością nasion i soku. Ciekawe porady nie tylko naszych użytkowników.


Jest on również bardzo prosty i szybki w przygotowaniu - wystarczy koncentrat pomidorowy, trochę ziół i kilka minut czasu. Strona głównatag: sos do spaghetti z koncentratu. Słoiki wstawić do garnka z gorącą wodą, wyłożonego bawełnianą ściereczką, nie mogą się słoiki dotykać, przykryć pokrywką, zagotować wodę i pasteryzować słoiki minut.


Do jego wykonania wykorzystujemy wszelkie warzywa i sery. Najchętniej i najczęściej pojawia się na naszych stołach sos pomidorowy do makaronu, jednak możliwości jest mnóstwo, więc nie bójmy się monotonii. Sos przełożyć do słoików, na wierzch wlać po pół łyżeczki oliwy, zakręcić nakrętki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty