poniedziałek, 2 marca 2015

Gofry idealne

CHRUPIĄCE GOFRY – IDEALNY PRZEPIS – przepis na idealne, pyszne gofry jak z budki. Krok po kroku zobaczycie na filmie jak przygotować idealne gofry. To najlepsze gofry jakie jedliście w życiu #128578; są cudowne, polecam.


I pewnie żyłabym tak dalej kupując swoje idealne gofry tylko przy okazji zakupów w pobliskim markecie, gdyby nie współpraca, którą niedawno nawiązałam ze sklepem internetowym redcoon. Gdy byłam dzieckiem co roku jeździłam na 3-tygodniową kolonię nad morze do Łukęcina.

Małe miasteczko, nad samym brzegiem morza, wypełnione letniskowymi domkami, pocztą, sklepami z pamiątkami, no i oczywiście budkami z goframi. Jak zrobić idealne gofry (bezglutenowe). W pierwszej części wpisu kilka słów o tym, jak zrobić idealne gofry na mące bez glutenu. A w drugiej – przepis na wspaniałe lekkie gofry na mleku kokosowym, z korzenną żurawiną i chrupkimi pistacjami (całość bez dodatku cukru).


Gofry idealne – jak przygotować ciasto? Warto trzymać się zasady łączenia mokrych składników z mokrymi oraz suchych z suchymi. Ja następnie do mokrych wrzucam i miksuję wszystkie razem do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto jest gotowe jak zaczyna puszczać małe bąbelki powietrza. To oznacza, że jest dobrze napowietrzone. Sama robię gofry na kilka sposobów.


Czasem dodaję do nich jogurt naturalny, czy też maślankę, jednak najczęściej wracam i sięgam po mój podstawowy przepis na gofry. Jeśli szukasz przepisu na chrupiące gofry, które wychodzą za każdym razem. Idealne do dekoracji, jak i główny składnik.


Serwowane w asyście bitej śmietany dobrze sprawdzą się również owoce tropikalne z puszki lub świeże. Dla dzieci hitem są klasyczne gofry z nutellą i orzechami lub kajmakiem z puszki. Dzisiaj spróbowaliśmy znowu i bingo. Robiłam z mąki pszennej tortowej 4(szklanki) do tego dodałam mąkę krupczatkę (szklanki) - bo niestety nie miałam więcej pszennej tortowej, ale i tak wyszły idealnie. Chrupiące, domowe gofry można jeść nie tylko z bitą śmietaną, dżemem czy cukrem pudrem, ale z całą masą innych dodatków.


Przepis na gofry jest bardzo prosty. To idealny pomysł na pożywne śniadanie lub na deser. Jaki jest przepis na gofry? Odnalezienie tego przepisu rozwiązało wszystkie problemy.


Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy, więc bywa, że może to zająć jeszcze dłużej.

Warto zatem przygotowywać je samemu w domu – szczególnie, że nie jest to zbyt pracochłonne. Sekretem dobrych gofrów jest przepis na ciasto, a zatePanie i Panowie przedstawiamy gofry. Złociste, chrupiące gofry w towarzystwie świeżych owoców – idealne na pyszny podwieczorek! Też szukam przepisu idealnego.


Kiedyś myślałam że gofry mi nie wychodzą bo mam zły przepis. A po prostu miałam uszkodzoną gofrownicę. Nie nagrzewała odpowiednio tych płytek. Moja przyjaciółka ma podobną już trzy lata i jest z niej zadowolona.


Teraz kupiłam sobie gofrownice Profi. Marta, te gofry to przepis, którego długo szukałam. Testowałam mnóstwo przepisów na idealne gofry ale one zawsze wychodziły gumiaste – nawet po dodaniu do ciasta tłuszczu.


Dziękuję za ten przepis! Słodkie gofry wyśmienicie smakują solo, są również idealnym tłem dla mnóstwa ulubionych dodatków. Udekoruj je bitą śmietaną, dżemem albo świeżymi owocami.


Możliwości jest całe mnóstwo, a sekret tkwi w idealnych proporcjach ciasta. Poza smakiem gofry mają też tę zaletę, że ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Już jakiś czas temu (przygotowując przepis na wytrawne gofry z cheddarem i boczkiem- LINK TU) zdradziłam Wam mój sposób na uzyskanie idealnie chrupiących gofrów.


Tym magicznym trikiem jest połączenie klasycznie używanej do wypieku gofrów mąki pszennej z … mąką z ciecierzycy. Na pierwszy ogień poszły gofry owsiane. Pyszne, chrupiące, z dodatkiem orzechów, bardzo polecam!


Można dodać do ciasta banany, ale nas ostatnio uczuliły także chwilowo obowiązuje u nas bananowa kwarantanna #128578; Świetnie smakują z masłem klonowym albo z dżemem – u nas domowy korzenny, śliwkowy. Składniki: jajka szkl. Białka oddzielam od żółtek. Do drugiej miski wrzucamy pozostałe składniki: żółtka, mąkę, mleko, cukier, sól, proszek do pieczenia, olej. Idealnie pasuje też dżem, sos czekoladowy lub toffi i wszelkiego rodzaju owocowe syropy.


Ta opcja jest zdecydowanie mniej popularna, jednak. Domowe gofry nie mają sobie równych! Proste w przygotowaniu, które możesz zrobić samodzielnie, a w dodatku do wyboru w dwóch wersjach - słonym i słodkim.


Poznaj sekret pysznych, chrupiących gofrów. Mi kojarzą się z wakacjami. Babcia robiła mi gofry z dżemem truskawkowym. Dostałam na święta gofrownice Profi i teraz trochę eksperymentuje bo szukam przepisu na gofry idealne.


A próbowałaś posmarować gofry nutellą. Robiłam z cukinią, czyli składniki przepisu X pół na pół mąka orkiszowa i pszenna, ziemniaki i cukinia starta na małych oczkach tarki jarzynówki. Dodałam posiekaną natkę i koperek, odrobinę majeranku i pieprzu.


Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty