czwartek, 12 marca 2015

Jak zrobic pyszny sernik wiedenski

Pyszny i prosty makowiec składany! Kilka ra które spowodują, że Wasze serniki będą idealnie upieczone. Jak przygotować składniki, w jakiej temperaturze piec i jak studzić. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni.


Witam, moze ktos ma przepis na taki prawdziwy sernik wiedenski,probowalam juz pare przepisow ale to nie to.

Sama pyszna masa serowa z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Sernik wiedeński, czyli sernik bez ciasta. Polecam piec sernik w kąpieli wodnej, aby pozostał równy, ale nie jest to konieczne. Jeśli chcemy upiec sernik bezglutenowy to należy zrezygnować z likieru.


Pani Dorotko, sernik zawsze wychodzi jest mega pyszny. Pytanie jak zrobic by byl pokrojony równo tzn bez poszarpania kawalkow. Nie wiem czy to zalezy od rodzaju sera chodzi o to czy kroic go w temperaturze pokojowej czy zimnej odrazu z lodowki?


Też miałam takie obawy jak piekłam po raz pierwszy ;) ale mama zapewniała mnie, że będzie ok.

Piekłam ten sernik razy i zawsze się udaje, ma dość nietypowy sposób pieczenia, ale dzięki temu sernik jest równy, praktycznie nie opada i jest bardzo delikatny, mocno puszysty. Jest to mój ulubiony sernik, ponieważ jest wilgotny i szlachetny. Możemy cieszyć się pysznym smakiem pieczonego sera.


Dodatek do tego sernika mogą stanowić rodzynki czy skórka pomarańczowa. Ja jednak pozostawiłam go w nieskazitelnej formie. To pyszny, łatwy i sprawdzony przepis.


Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Tradycyjny sernik wiedeński - bardzo puszysty. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Dlatego też ten pomysł na deser można wykorzystać na co dzień, jak i od święta. Jak wygląda ten przepis na sernik?


Proste porady mogą Ci jednak pomóc upiec sernik, który nie opadnie i nie popęka. Głównym powodem, dla którego sernik opada, jest narażenie go na zbyt gwałtowne zmiany temperatur. Jeżeli szukasz przepisu na sernik z wiaderka, to polecam wypróbować ten przepis, sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu, puszysty i delikatny.


Przepisów na sernik jest bardzo wiele, ponieważ to ciasto jest bardzo popularne. Jeżeli jeszcze nie masz swojego przepisu, to sprawdź ten, być może okaże się dla Ciebie najlepszy. Jeśli nie, to i tak otrzymasz pyszny sernik.


Uwielbiam serniki, podobnie jak cała moja rodzina.

Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Eksperymentalnie. Zmobilizowała mnie do zakasania rękawów wypowiedź jednej z Czytelniczek, która napisała, ze szuka przepisu na puszysty i delikatny sernik, w końcu miałam dodatkową motywację. Trzeba było więc wymyślić własną wersję czyli Prosty Sernik, tak po prostu, nie-do-popsucia :) Dzisiejszy przepis wymaga niewiele pracy. Ze skórką cytrynową i rodzynkami oraz kruchym spodem. Dowiedz się, jak zrobić bardzo puszysty sernik za każdym razem!


W wersji na zimno, jak i pieczonej! Zbity i ciężki sernik to twoja zmora? Rolada waflowa z bananem. Jest delikatny i wilgotny, o doskonałej konsystencji. Sprawdź przepis na pyszne ciasto!


Wiele zależy jednak od użytego twarogu – powinien być wysokiej jakości i dobrze zmielony. Idealny sernik – wysoki, bez nierówności czy bąbli. Nigdy za szybko nie wyrasta, nie pęka i nie opada. Bo to widzicie na zdjęciach, jak zwykle niedoskonałych :p.


W sumie to mało aktualne jest to co napisałem powyżej o tym serniku. Pisałem w zasadzie niedługo po tym jak sernik wskoczył do lodówki. Dzisiaj rano to zupełnie inny sernik. W tej postaci nie jest daleki od tego z Prostej Historii.


Pięknie prezentuje się podczas rodzinnych uroczystości czy na świątecznym stole. Wystarczy posypać go cukrem pudrem, choć świetnym dodatkiem może się też okazać sos czekoladowy. Proponujemy przepis na sernik wiedeński z wykorzystaniem Budyniu o smaku śmietankowym WINIARY i Cukru wanilinowego WINIARY. Jako dodatek wykorzystaj rodzynki i posiekane migdały, jeśli jednak chcesz podać wiedeński przysmak na święta, śmiało możesz dodać do masy serowej.


Jak sernik zacznie się rumienić przykryć folią aluminiową, aby pozostał jasny na wierzchu (ok. pół godziny przed końcem pieczenia). Po upieczeniu studzić sernik przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać ciasta na gwałtowną zmianę temperatury. W trakcie studzenia sernik lekko opadnie, ale nie zmieni to wyglądu i smaku sernika. Na wstępie nastawiamy piekarnik na temperaturę 1stopni C aby się nagrzał.


Twaróg dobrze odciskamy na sicie po czym mielimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty