poniedziałek, 23 marca 2015

Jak zrobić pesto

Jak zrobić doskonałe zielone pesto? W sklepach znajdziemy różne rodzaje gotowego pesto do makaronu. Od czasu do czasu sięgam po tego typu produkty, jeśli ich skład mi odpowiada.


W dzisiejszym tekście chciałabym jednak pokazać Wam, że przygotowanie domowego pesto jest niezwykle proste. Pesto doskonale sprawdzi się jako dodatek do makaronów lub w zestawieniu z innymi daniami.

Tylko kilka kroków dzieli Cię od przygotowania doskonałego pesto! Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią orzeszki piniowe i podpraż je przez kilka minut, aż delikatnie się. Pesto możesz przygotować nie tylko z bazylii – poznaj sposoby DG! Skąd pochodzi przepis na pesto? Historia pesto zaczyna się we Włoszech od pesto alla genovese – czyli bazyliowego.


Ucierano je wówczas w marmurowych moździerzach z dodatkiem oliwy, parmezanu, orzeszków pinii, czosnku. Jeśli jesteśmy wielbicielami tego smaku, warto zrobić sobie zapas sosu, czyli przygotować pesto z bazylii do słoików. Pesto z bazylii – przepis Internet aż roi się od pora jak zrobić pesto z bazylii.

Pesto to dodatek idealny do wielu potraw: pizzy, kanapek, makaronu, ryżu, zup, zapiekanych bułek, a nawet do kasz. Pesto z rukoli to obok sosu z bazylii lub pietruszki popularny sposób przyrządzania tego włoskiego przysmaku. Sposób jest taki sam jak w przypadku sosu z bazylii czy pietruszki. Przepis na pesto bazyliowe – Pesto alla Genovese. Jego nazwa pochodzi od włoskiego słowa ’pestare’ oznaczającego uderzać lub miażdżyć, bo oryginalnie pesto przygotowuje się.


Prosty, szybki i domowy sos pesto. PESTO Z BAZYLII Ostatnio dostałam pytanie jak zrobić pesto z bazylii. Wydawało mi się, że pesto z bazylii jest na tyle prostym i uniwersalnym przepisem, że nie muszę go publikować na blogu. Gotowe pesto doprawić do smaku solą i wymieszać z parmezanem. Przełożyć do słoiczka, na wierzch dodać łyżeczkę oliwy (by nie traciło koloru i nie zasychało) szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce kilka dni.


Pesto do pieczenia Posmaruj pesto kiełbaski, pieczenie z drobiu, baraniny lub wieprzowiny i zapiecz w rozgrzanym piekarniku. Sosem bazyliowym możesz też posmarować przygotowane do pieczenia filety z łososia. Polecamy przepisy na Ślimaczki drożdżowe z pesto, Gnocchi z pesto i Makaron z domowym pesto miętowo-bazyliowym.


Szukasz szybkiego przepisu na sos, który idealnie pasuje do makaronów, serów i wielu innych potraw? DG przygotował aromatyczne pesto aż w trzech wersjach – z. Warto korzystać ze świeżych ziół i przypraw. Pesto można dodać do wielu dań.

Pesto bazyliowe wykonane na podpieczonych orzeszkach piniowych. Przykładowo świetnie sm. O tym, jak zrobić pesto , mówi tradycyjna genueńska receptura.


Prócz świeżych liści bazylii powinny się w nim znajdować: oliwa z oliwek, parmezan i orzeszki piniowe. Dodane przez madziak w: Tylko o kuchni. Zdziadzial troche ten Smaker.


W co drugim przepisie czytadodac sos ze słoika, gotowe danie z torebki itp. Jak bede chciala przepis z torbki to poprostu kupie i zrobie. Wybierz podstawowy składnik pesto. Chociaż w oryginalnej wersji (pesto alla genovese) jest nim świeża bazylia, a w przepisie z Sycylii (pesto alla siciliana) suszone pomidory, przygotujesz je także na wiele innych sposobów.


Sięgnij ewentualnie po zamienniki, np. Jedno jest ważne, żeby zielonego pesto nie podgrzewać, ponieważ bazylia, świeża bazylia, którą używacie do wyrobienia pesto, pod wpływem wysokiej temperatury staje się gorzka w smaku. Czerwone pesto, czy pesto nie z bazylii, możecie podgrzewać np. Ale to klasyczne pesto zielone z bazylii, nie.


Podobno pesto z Ligurii uważane jest za najsmaczniejsze i najlepsze w całych Włoszech. Z całą pewnością jest to prawda, pewne jest również to, że najlepsze pesto, to domowe pesto! Jeśli do tej pory nie mieliście okazji spróbować domowej wersji, to bardzo zachęcam!


Nie ma porównania do tego, które można kupić w sklepie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty