poniedziałek, 30 marca 2015

Jak zrobić spód do pizzy

Od czasu do czasu zdarza mi się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp it ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Wczoraj zajadałem się spagetti napoli z domowym sosem z prawdziwych pomidorów i nadmiar sosu wylądował w. Kiedy czasem mamy ochotę na domową pizzę to problemem może stać się sos, który jest podstawą tej potrawy. Poniżej przedstawiam sprawdzony i dobry sos, który zawsze wychodzi. Jest on również bardzo prosty i szybki w przygotowaniu - wystarczy koncentrat pomidorowy, trochę ziół i kilka minut czasu. Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto.


Jak zrobić spód do pizzy

Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu. To najlepszy przepis, aby zrobić cienkie lub grube ciasto na pizze. Tego, jak zrobić ciasto na pizze nauczyłam się wiele lat temu. Często zadajecie mi różne pytania w komentarzach i mailach.


Marzy ci się domowa pizza? Do pizzy potrzebna jest mąka. Przecier pomidorowy to kiepski pomysł. Znalazłaś świetny przepis na ciasto, ale zastanawiasz się co położyć na wierzch? Do wyboru klasyczny czerwony sos do pizzy i biały sos czosnkowo-pietruszkowy.


Na przykład jednym z dwóch zaprezentowanych poniżej. Na posypanej mąką stolnicy, uformuj placek. Możesz to zrobić rękami, rozciągając palcami w kierunku brzegów lub wałkiem. Wałek przesuwaj od środka ku brzegom.


Palcami uformuj na zewnątrz wałeczek, dzięki czemu sos nie będzie wyciekał. Sos pomidorowo-paprykowy, niezwykła eksplozja smaków. Tym razem przygotowaliśmy dla Was kompilacje z przepisami, w których możecie wykorzystać ciasto na pizzę. Po połączeniu odpowiednich składników, wyrobieniu ciasta, jego wyrośnięciu i rozwałkowaniu na pożądaną grubość, powinno pójść już z górki. Jeszcze tylko dodatek ulubionych składników: dobrego gatunku sera, szynki, świeżych pomidorów, pieczarek, kukurydzy, pasków.


Jak zrobić prawdziwie włoski spód do pizzy w piekarniku? Pizzę może zrobić każdy w domu, dodać takie składniki jakie lubi najbardziej, warto spróbować :). Po wyrobieniu kulę ciasta podzielić na dwie części. Biedronki :) Dodane przez tolerancja w: Tylko o kuchni.


Z każdej rozciągnąć na dłoni w powietrzu albo wywałkować duży krążek o średnicy ok. Można zrobić placek o mniejszej średnicy, będzie wtedy pizza na grubym spodzie. Spody ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą.


Wybór mąki do pizzy zależy oczywiście od Ciebie – możesz wybrać tę przeznaczoną typowo do pizzy lub mąkę pszenną. Najlepiej zacznij swoją kulinarną przygodę od zrobienia pizzy na grubym spodzie. Pizza może mieć cienki lub gruby spód.


Każdy miłośnik tego przysmaku powinien wiedzieć jak zrobić dobre ciasto na pizzę, które jest jej prawdziwą podstawą. Może być cienkie i chrupiące lub grube i puszyste. Dowiedz się jak wyrobić ciasto do pizzy, a także właściwie je rozwałkować i wypiec. Potrzebujesz puszkę pomidorów i jedną rzecz, która zmienia wszystko – świeżą bazylię.


Poznaj innych sosów do pizzy. Prócz tego kilka składników dostępnych w każdej kuchni i gotowe! Po wyrośnięciu podsyp blat mąką i rozwałkuj ciasto albo na okrągłą pizzę ok. Wcześniej blachę podsyp mąką, aby ciasto się.


Sos do pizzy łatwy i szybki w wykonaniu. Puszka pomidorów wystarczy aby zrobić pizze tak więc koszt jednej porcji sosu jest niewielki. Sos możemy przechowywać w lodówce przez parę dni.


Jak zrobić spód do pizzy

To nie jedyne odstępstwo od oryginalnej włoskiej receptury, Amerykanie często do pizzy dodają ulubione dodatki, np. Taki sos możesz zrobić ze świeżych pomidorów, pomidorów z puszki czy passaty. Ten sos na spód pizzy jest też idealny do makaronu i zupy.


Po wyjęciu pizzy z pieca polecam ponownie użyć sosu do posmarowania kawałków pizzy. Część pizzy można też polać najlepszym sosem czosnkowym. Pyszny, prosty i sycący! Polecam mój przepis z wykorzystaniem marchewki i mąki z ciecierzycy. No i wegański, rzecz jasna.


Na wstępie coś sobie wyjaśnijmy… Żeby nie było żadnych wątpliwości! Mam pytanie kulinarne o zastępowanie mąki pszenicznej w trochę trudniejszych potrawach niż placki czy naleśniki. Im cebula i pieczarki wyżej w hierarchii dodatków tym większą temperaturę dostaną i szybciej odparują - jeśli dasz je na spó to zrobią się kluchy. Mozarelli jeszcze NIE dajesz! Po 4-minutach wyjmij i obróć blachę o 1stopni (to, co było z tyłu teraz jest z przodu).


U mnie sos pomidorowy do pizzy powstaje ze świeżych pomidorów i przypraw. Część osób sos pomidorowy do pizzy otrzymuje z podsmażonych pomidorów z puszki z czosnkiem i aromatycznymi przyprawami. Rozgrzewamy piekarnik do 1stopni Celsjusza. Dokładnie obmywamy kalafior pod bieżącą wodą i ucinamy różyczki pozostawiając liście i wewnętrzną część. Przekładamy osuszone warzywo do blendera miksując na niewielkie drobinki wielkości ryżu.


Przygotowanie ciasta na pizzę wbrew pozorom jest proste. Ciasto na pizzę jest sekretem dobrej pizzy. Sprawdź, jak je przyrządzić! Najlepszy przepis na włoski sos do pizzy.


Wypróbuj nasz przepis, a pizza na stałe wejdzie do domowego menu. To sprawdzony i szybki sos na spód pizzy. Składniki ciasta do pizzy. Podgrzewamy w misce w mikrofali przez minuty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty