Robi się go niesamowicie szybko i błyskawicznie znika – najlepszy jeszcze gorący, prosto z piekarnika! Dziś mam dla Was przepis na błyskawiczny biszkopt z jabłkami , który jest takim awaryjnym ciastem dla niespodziewanych gości! Jabłka umyć, obrać i pokroić na cienkie kawałki. Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec minut w temperaturze 1stopni.
BISZKOPT Z JABŁKAMI, GALARETKĄ I BITĄ ŚMIETANĄ Ciasto z jabłkami i bitą śmietaną zawsze szybko znika z talerzy,wystarczy że się śmietana zsiądzie i już jest krojone.
Obserwuj bloga Obserwujesz bloga dom-agi. TRADYCYJNA SAŁATKA JARZYNOWA Z MAJONEZEM. Przepis na biszkopt z jabłkami – bardzo puszysty! Ciasto bez dodatku tłuszczu, czy proszku do pieczenia.
Nazwa wypieku nie jest na wyrost. Cudownie puszyste i lekkie.
Ilość składników minimalna, a czas przygotowania ekspresowy. Dla dzieci i dorosłych, do kawy, herbaty… i nie tylko. Zamiast jabłek można dodać świeże maliny, obtoczone w mące lub jeszcze lepiej lekkie borówki bez obtaczania. Polecam przepis na uproszczony biszkopt puszysty bez spulchniaczy. Nie wiem czy tylko ja tak mam i wole surowe ciasto od którego mozna się pochorowac.
Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do piany z żółtkami, dolać oliwę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ostatnie piętro ciasta ponownie stanowi puszysty biszkopt kakaowy. Cieszę się, że tu trafiłam (szukając przepisu na biszkopt z jabłkami ) ;) Zwykle nie zwracam uwagi na wstęp, przesuwam szybko na akapit z proporcjami na ciasto, ale w tym poście nie mogłam oderwać się od czytania. Puszysty biszkopt z jabłkami to idealne ciasto na odświętne spotkanie, niedzielne popołudnie lub po prostu słodki przerywnik do herbaty.
Masz niesamowity dar do pisania :) Twoją Babcię można po prostu zobaczyć przed sobą. Ubite białka i delikatnie wymieszać z żółtkami. Delikatne ciasto i soczyste jabłka to świetny duet. Mąkę z proszkiem przesiać do miski z masą jajeczną, delikatnie wymieszać łyżką.
Na biszkoptowy spód wylewamy jabłka zasmażane z dodatkiem Galaretki pomarańczowy smak WINIARY, a następnie aksamitną masę budyniową.
Tortownicę (24cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Kolejny przepis na ciasto z mojego starego zeszytu to biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną. Jabłka kroję w drobną kostkę, dodaję cynamon i łączę z galaretką cytrynową lub morelową.
Biszkopt nasączam olejkiem cytrynowym. Wierzch bitej śmietany dodatkowo posypuję cynamonem, żeby jeszcze bardziej podkreślić smak. Najpierw oglądałam program ,,Ewa gotuje i to ciasto od razu mnie zauroczyło swoją prostotą.
Krok 1: Do miski wbijam jajek, tak, całych jajek (!), nie ma co rozdzielać – uda się pyszny biszkopt. Dodaję do tego cukier – i zwykły, i puder. Krok 2: Miksuję jaja z cukrem, aż masa będzie kremowa.
Mój mikser daje sobie z tym radę w minut. Masa musi być puszysta i jasno kremowa (!). Puszyste, miękkie, delikatne, nie za (dzięki owocom) o lekkim cytrynowym smaku.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i miksuj. Na koniec wsyp mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dużą prostokątną formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia wlej masę i piecz w piekarniku w 1°C. Leciutkie, puszyste i do tego nieco wilgotne z kawałkami jabłek.
Idealne w jesienne wieczory. Ciasto wykonujemy niemal identycznie jak biszkopt pod tort. Pod koniec ubijania dodajemy po żółtku na przemian z cukrem cały czas miksując.
Następnie dodaj żółtka i ubijaj. Ja wymyślam szybkie i łatwe ciasta. Najlepiej lubię biszkoptowe. Jesień to wysyp jabłek a wiadomo ciasta z jabłkami to same pyszności. I nie wiedząc co z tym workiem zrobić, poprosiłam Was Zobacz więcej.
Tym, że jabłka podsmażamy z dodatkiem aromatycznego Cukru wanilinowego WINIARY i Galaretki cytrynowy smak WINIARY, a na wierzch ciasta wylewamy pierzynkę galaretki truskawkowej. Czym wyróżnia się ten jabłecznik?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.