środa, 25 marca 2015

Gofry bez mleka

Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Arnikowa kuchnia. Robiłam gofry z wielu przepisów, z mlekiem i bez. Ale ten przepis to mistrzostwo świata,margarynę zastapilam masłem. Obłędnie chrupiące,puszyste i pyszne.


DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Chrupiące gofry bezglutenowe, bez mleka.

Mój ulubiony, sprawdzony przepis na gofry, który powstał metodą prób i błędów. Dzięki niemu przygotujecie chrupiące gofry z miękkim środkiem, nawet jeśli posiadacie gofrownicę o niskiej mocy. Przepis na gofry bez mleka dla alergików.


Pyszne, chrupiące – można przygotować je na mleku roślinnym i świetnie się udadzą! Dowiedz się, jak upiec biszkopt krok po kroku. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na gofry bez mleka. Dodane przez anak w: Tylko o kuchni.


To chyba najprostszy przepis na gofry. Nie zawierają cukru ponieważ z założenia miały zostać podane z Kremem Daktylowym oraz Domowym Dżemem.

Wczoraj zrobiłam moje ulubione gofry bez jajek. Poszły wszystkie na jedno posiedzenie. Są takie puszyste i chrupiące, ale niestety często z mąki pszennej.


My jednak mamy dla Was świetną alternatywę pszennych gofrów. Nasze wafle powstały z mieszanki mąki owsianej oraz sojowej. Smakują identycznie jak te tradycyjne. Odkąd Lenka jest na pełnym bezglutenie i bezmleku, hitem stały się gofry bezglutenowe, najlepiej z owocami. Sprawdź jak łatwo je wykonać!


Moj Alergik zażyczył sobie gofry, bo dzieci miały gofry w przedszkolu, a on ich nie mógł spróbować. Tak, tak matka Alergika zawsze ma pod górkę #128539; ale czego nie robi sie dla tej małej istoty, która wielkimi, brązowymi oczami chce ci powiedzieć “mamusiu plissss”. Kilka lat temu jedynym wykładnikiem dobrych gofrów była dla mnie ich ilość - musiało być dużo i słodko. Teraz, po wielu gofrowych doświadczeniach mam trochę wyższe wymagania. Uwielbiam, gdy gofry są na zewnątrz lekko chrupiące, a w środku mięciutkie.


Oczywiście słodkie muszę być nadal. Moje gofry to gofry bezglutenowe bez jajek i bez mleka czyli faktycznie gofry bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne. A da się :) Miałam jednak miesiące przerwy z goframi, ponieważ moja gofrownicę odmówiła współpracy i to już tak na amen. Bezglutenowe gofry są idealne na deser lub niespieszne, weekendowe śniadanie we dwoje. Szalejcie z dodatkami i twórzcie swoje ulubione, gofrowe kombinacje bez wyrzutów sumienia.


Polecam zwłaszcza dla najmłodszych, ale dla dorosłego podniebienia to też wielka przyjemność.

Najlepsze gofry, jakie jadłam. Leciutkie jak chmurka i chrupiące. Bez proszku do pieczenia. Gofry bezglutenowe, bez mleka. Do ciasta dodajcie cukru i soli wg uznania.


Pamiętajcie, żeby cukru nie dodać za dużo, bo ciasto może się przypalić. Uwaga co do gofrownicy: wiele osób skarży się, że gofry nie są wystarczająco wypieczone. Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku.


Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry. Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka. Wyjątkowo smakowite, puszyste w środku i chrupiące gofry.


Mój tata, wielki gofroja zjadł i powiedział, że pyszne. I rzeczywiście, są równie smaczne jak gofry tradycyjne. Podaje się je na słodko i wytrawnie. Tajlandii, charakteryzują się podłużnym kształtem z hot dogiem pomiędzy dwoma waflami, z dodatkiem ketchupu lub musztardy. Panie i Panowie, mam dla Was genialny przepis na wegańskie gofry belgijskie.


In: bez cukru, bez mleka, desery, naleśniki i racuchy. Pamiętam jak w pierwsze Boże Narodzenie w nowym domu znalazłam pod choinką błyszczącą gofrownicę. Raz w tygodniu koniecznie musiałam upiec gofry i poczęstować innych.


Przyznam, że miałam sporo wątpliwości, bo przecież powszechna opinia mówi, że “te trzy w jednym to zło”, że tosty blade, gofry do niczego, i ogólnie tylko na dnie szafy dobrze się prezentują. Postanowiłam zaryzykować. Mąż uwielbia te gofry w wersji amerykańskiej - polane syropem klonowym i posypane odrobiną cynamonu, koniecznie z kubkiem Americano ;-) Ja preferuję z dodatkami - dużą ilością świeżych owoców sezonowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty