czwartek, 5 marca 2015

Leczo z cukinii przepis

Sprawdź tu sprawdzony przepis! Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok.


Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią.

Przepis na leczo z cukinii. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką.


Leczo - danie proste i smaczne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy.

Niektórzy lubią dodać do lecza. Warzywne leczo ma jeszcze inne zalety: możesz wykorzystać niemal dowolne warzywa, a przy przygotowywaniu lecza brudzisz niewiele naczyń. Jeden garnek i ciach mach warzywa lecą jedne po drugich. A same leczo z cukinii wychodzi boskie. Jeśli lubisz gotować, to zapraszam też po inne moje sprawdzone, domowe przepisy kulinarne.


Całość pikantna, ale to zależy jakie mięso i dodatki wybierzemy. Składa się z duszonych, sezonowych warzyw, które są odpowiednio przyprawione. Typowo węgierską wersja dania bazuje na pomidorach i czerwonej papryce. W Polsce leczo chętnie uzupełnia się o cukinie lub bakłażany, cebulę i. Zobacz, jak zrobić leczo. Obranauprzednio cukinię kroimy na talarki lub drobniej.


Prawdziwe leczo koło cukinii nie stało. Mieszkamy jednak w Polsce, więc możemy to trochę nagiąć. ZAWSZE robi bez cukinii. Może być w wersji mięsnej i wegetariańskiej.


Na pewno znajdą się tam warzywa - od cebuli po cukinię. Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna kostka Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a także czosnek, bazylia i oregano.

Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję. Pyszne leczo z mielonym mięsem. Już chyba nigdy nie wrócę do leczo z kiełbasą. Dziękuję :) Chodziło za mną leczo z cukinii.


Kroimy paprykę na małe kawałki jak do gulaszu i cebulę na paski dorzucamy na patelnie podsmażamy aż cebulka się zeszkli. Przedstawiamy kilka przepisów na leczo. W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!). Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Nigdy, przenigdy nie używają do tej ich narodowej potrawy cukinii.


Po tym czasie leczo przekładamy do słoików i pasteryzujemy „na mokro” około minut od momentu zagotowania się wody. Idealnie jest wtedy mieć leczo z cukinii na zimę. Co ciekawe, do przetworów z cukinii można wykorzystać przepisy na przetwory z ogórków. Może się zdarzyć, że na mamy czasu na gotowanie albo mamy nieprzewidzianych gości. Cukinię i ogórki można kisić razem lub osobno, do bezpośredniego spożycia lub też do słoików na zimę.


Wczoraj zerwałam ostatnie cukinie rosnące w moim ogrodzie. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem.


U nas znajdziesz przepis na leczo z cukinią oraz przepis na leczo z kiełbasą. Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni. Cukinia na zimę to nie tylko sałatka czy leczo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty