wtorek, 23 sierpnia 2016

Jak przechowywać gofry

Idealne gofry z cukrem trzcinowym. Gofry, jeden z ulubionych deserów zarówno dzieci, jak i dorosłych, zazwyczaj kupujemy już gotowe, w restauracji czy budce nad morzem. Ale te pyszne, aromatyczne słodkości możemy z łatwością przyrządzić sami w domu.


Aby wyszły idealne - jednocześnie. Nie jest sztuką zrobienie dobrych gofrów na profesjonalnej gofrownicy o dużej mocy, sztuką jest przygotowanie takich gofrów na najtańszej gofrownicy z supermarketu ;-) Ten przepis przetestowałam zarówno na gofrownicy z górnej półki jak i modelu zupełnie podstawowym i mogę Was zapewnić, że efekty były w obydwu przypadkach świetne.

A mi nigdy nie wychodzą gofry z prawdziwego zdarzenia…nie wiem czy to wina przepisu, gofrownicy czy kucharki? Zosiu, proszę, zdradź jakiś super nieskomplikowany i smaczny przepis na wiosenne sałatki z nowalijkami i włoskie sosy do past, coś w deseń ragu, czy cukinia- baklażan (Twoje pesto przepyszne!zachwycali się nim nawet wloscy znajomi). Wytłumaczcie miproszę, jak krowie na granicy, jak zrobić gofry. Robię przyjęcie dla dzieci i rodziców i chciałam zrobić między innymi gofry.


CHRUPIĄCE GOFRY - IDEALNY PRZEPIS - przepis na idealne, pyszne gofry jak z budki. To przepis na najlepsze gofry! Jak odpowiednio poukładać i przechowywać żywność w lodówce, by się nie psuła i by przedłużyć jej przydatność do spożycia.


Przechowywanie żywności w lodówce.

Na niższych półkach, gdzie jest zimniej, zepsują się szybciej. Najlepsze gofry - chrupiące, lekkie jak piórko :-). Pyszne z bitą śmietaną i owocami. Jak zrobić idealne gofry (bezglutenowe).


W pierwszej części wpisu kilka słów o tym, jak zrobić idealne gofry na mące bez glutenu. A w drugiej – przepis na wspaniałe lekkie gofry na mleku kokosowym, z korzenną żurawiną i chrupkimi pistacjami (całość bez dodatku cukru). Gotowe gofry najlepiej przechowywać w ciepłym piekarniku. Kasia zdecydowanie preferuje gofry ze świeżymi owocami i ubitą śmietaną.


Wasze gofry mogą więc powstać z mąki kokosowej, ryżowej, gryczanej, a nawet owsianej. Należy tylko pamiętać, aby decydując się na gofry owsiane, jak np. Podmiana rodzajów mąki na liście składników na ciasto.


Niżej znajdziecie wskazówki jak zrobić gofry. Sami spróbujcie i komentujcie ! Można je jeść np: z dżemem, bitą śmietaną i owocami, cukrem pudrem. Są one przygotowywane na drożdżach i dodaje się do nich cukier perlisty, który jest większy niż ten zwykle używany.


W trakcie pieczenia cukier rozpuszcza się, a następnie krystalizuje dzięki czemu nadaje waflom belgijskim specyficzny karmelowy smak. Te gofry zawierają dość dużo kalorii, dodajemy do nich.

Naturalne gofry, chrupiące i miękkie w środku, wcale nie muszą zawierać proszku do pieczenia ani sody. Ta prosta receptura nie zawiera żadnych polepszaczy, a wyrobione ciasto można przechowywać w lodówce do godzin. Chrupiące gofry bez proszku do pieczenia.


Weź udział w sondzie Czy można przechowywać gotową masę na gofry w lodówe ? Specajlistką nie jestem, ale lepiej chyba nie przechowywać ciasta gofrowego. Takie jest moje odczucie. Nalepiej zrobic tyle ciasta ile potrzeba, albo zrobic gofry ze wszystkiego co już wyszło. Zwłaszcza te ostatnie z pewnością przypadną do gustu najmłodszym. Kiedy sprzęt wypieka gofry w innym kształcie niż prostokąty, to najczęściej trzeba liczyć się z tym, że placuszków będzie więcej, ale jednocześnie będą one mniejsze.


Jak przechowywać gofrownicę? Gofrownica to kolejny domowy sprzęt, który trzeba gdzieś. Do wyboru mamy gofry biszkoptowe, drożdżowe, belgijskie, amerykańskie, smakowe i wytrawne, ale najpopularniejsze to tradycyjne z bitą śmietaną i owocami. Oczywiście najlepsze i najzdrowsze są te przygotowane w domu.


W jaki sposób można je przyrządzić? Czy konieczna jest gofrownica? Podpowiadamy, jak zrobić gofry bez gofrownicy.


Alternatywą dla tradycyjnych gofrów mogą być też takie pieczone w piekarniku. Jest to rozwiązanie dla osób, które nie mają gdzie przechowywać gofrownicy i mogą kupić za kilkanaście złotych silikonowe foremki. W tym przepisie nie można go zastąpić innym rodzajem cukru, gdyż tylko on idealnie skarmelizuje się na powierzchni gofra. Ilość cukru podaję jak w oryginalnym przepisie – wg Waszego uznania możecie ją zmniejszyć, ale gofry wg powyższej receptury wychodzą naprawdę jak oryginalne, jakie sprzedają przy Grand Place w Brukseli. Pamiętam, jak byłam w ciąży z Antkiem i miałam kosmiczne zachcianki.


W ostatnim trymestrze nie koniecznie były one pożywne i zdrowe. Wstyd się przyznać, ale moim ulubionym przysmakiem był kebab z budki i gofry z bitą śmietaną. Jadłam je bez opamiętania. Ciasto na gofry odstawiamy na minut, następnie tradycyjnie pieczemy w gofrownicy.


Podajemy z bitą śmietaną, owocami w żelu i świeżymi owocami. Drożdże rozcieramy z połową ilości cukru trzcinowego, aż uzyskamy płynną konsystencję. Gofry drożdżowe typu belgijskiego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty