Przepisów na dobre naleśniki nigdy dość ;-). To jest przepis od Julii Chil który chwaliliście na facebooku. Klasyczne, francuskie, cieniutkie, proste w wykonaniu. Słynne na całym świecie, cienkie naleśniki jak chusteczka.
Crêpes czyli naleśniki francuskie.
Pachnie nimi Paryż, a kupić można je w małych, przydrożnych budkach, lokalnych kawiarniach oraz niedużych naleśnikarniach. Nie ma chyba kuchni, która nie szczyciłaby się smacznymi naleśnikami, czy to słodkimi, czy wytrawnymi. Zobaczcie, jak je zrobić, a potem przygotujcie sobie śniadanie po francusku! Crepes, czyli cienkie francuskie naleśniki Czym właściwie crepes różnią się od naszych tradycyjnych polskich naleśników? Ciasto do naleśników francuskich ma nieco inny skład.
Gotowe naleśniki przekładać na metalową kratkę. Po krótkim przestygnięciu układać na talerzu. Ponownie natłuścić patelnię, poczekać, aż pojawi się dym.
W ten sam sposób usmażyć pozostałe crepes. Talerz z naleśnikami można postawić na garnku z gotującą się wodą lub schować w ciepławym piekarniku. Wyśmienicie smakują również jako danie bardziej wytrawne - na słono, pikantnie, a tym samym doskonale nadają się na głównego bohatera obiadu.
Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami - poznaj najlepszy przepis. Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla. Na każdego naleśnika kłaść troszkę szynki, pieczarek, różyczki brokułu, posypać ziołami i na koniec położyć ser.
Kłaść po dwa na rozgrzaną patelnię, trzymać pod przykryciem minuty, pod koniec dodać masło, smażyć chwilę aż ser w środku się rozpuści. Naleśniki złożyć na pół. Ciasto jest rzadkie, ale wychodzą z niego idealnie cienkie naleśniki! Blog dla mam, kobiet (i nie tylko), pasjonatów kuchni i amatorów - o dobrym jedzeniu i gotowaniu dla przyjemności. Choć do przyrządzenia tych pysznych francuskich naleśników z cytrynową nutą potrzebujesz około trzech godzin, to muszę Cię zapewnić, że naprawdę warto.
Różnią się jedynie składem. Do standardowej listy składników należy bowiem dodać olej lub masło. Ciasto ma wówczas nieco inną konsystencję, ale zachowuje lekkość i doskonały smak. Prawdziwe naleśniki po francusku zrobione są dodatkowo z mieszanki mąki pszennej i pełnoziarnistej.
Pankejki (od angielskiego słowa pancake) stanowią dziś obowiązkowy element śniadania w wielu amerykańskich domach.
Często goszczą na stołach nawet najodleglejszy Crepes Suzette - francuskie naleśniki w likierze pomarańczowym - Blog Ale Meksyk! Z czym podawać francuskie naleśniki ? Nasz przepis na naleśniki po francusku to tylko baza do niezliczonej ilości słodkich i słonych wariacji. Mnie ta francuska podróż poniosła ku naleśnikom. Tym delikatnym, cieniutkim niczym papier, oferowanych na każdym rogu paryskich uliczek.
Najlepsze są z likierem pomarańczowym albo cydrem, podpalane, podane w towarzystwie płomienia. Ten kunszt zostawiam urokliwym knajpkom z Montmarte. Może i jest to przepis na naleśniki z nutellą i bananami, ale te francuskie naleśniki podałam z migdałami i truskawką.
Oryginalne są bez tego dodatku, ale raz na jakiś czas lubię uzupełnić je czymś jeszcze. Którymś razem podsmażałam banany w olejku rumowym. Przemiła zawsze uśmiechnięta obsługa,super.
Ulubiony przepis czytelników! Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są bardziej delikatne. Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników. Bardzo smaczne i puszyste naleśniki, które można przygotowac z dżemem lub nutellą. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na kwestia smaku naleśniki francuskie.
Ciasto na naleśniki będzie delikatniejsze, jeżeli do przygotowania go użyjecie mineralnej wody gazowanej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.