piątek, 5 sierpnia 2016

Ciasto na pizze cienkie miekkie

Osoby szukające przepisu na prawdziwe cienkie ciasto na pizze będą wniebowzięte. Najwyższy czas napisać, jak w domowych warunkach zrobić ciasto rodem z prawdziwej pizzerii. Sładniki ciasta do pizzy.


Farina – To jest właście klucz do najlepszego ciasta do pizzy jakie można przygotować w domowej kuchni i wypiec w piekarniku. Mąka ta jest bardzo drobna, ma charakterystyczną konsystencję i już na pierwszy rzut oka różni się od mąki pszennej dostępnej w polskich sklepach. Przepisy, jak zrobić - Smaker.

Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na szybkie ciasto na pizze cienkie i miekkie. Ciasto na 2-pizze zależy od wielkości. Pizza na puszystym miękkim cieście.


Robimy w niej wgłębienie w które wrzucamy rozkruszone drożdże. Zalewamy je wodą i łyżeczką oliwy. Odstawiamy całość na bok aby drożdże zaczęły pracować, na minut. Ser parmezan zetrzeć na tarce, oliwki przekroić na połówki.


Wyrośnięte ciasto powygniatać przez ok.

Położyć je na posmarowanych oliwą blachach. Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury, minimum 250℃. Cała tajemnica dobrej pizzy tkwi w cieście. Ja długo szukałam receptury na miękkie ciasto idealne i myślę, że w końcu ją znalazłam. Jest lekkie, puszyste, nie za cienkie i nie za grube.


Domowa pizza to pomysł na smaczny obiad lub pyszną kolację. Jest tańsza i przede wszystkim dużo smaczniejsza niż jej kuzynka zamawiana z pizzerii. A na czym pieczesz swoje pizze (zarówno tę na grubym jak i poprzednią – na cienkim cieście)? Masz specjalny kamień czy zwykłą blachę?


Ja waham się między zakupem kamienia a specjalnej blaszki perforowanej do pizzy. W Polsce najbardziej popularna jest pizza na grubym cieście, cienkie ciasto do pizzy to moda z Włoch. Zwolennicy włoskiej potrawy zastanawiają się, jak zrobić cienkie ciasto na pizzę, jakiej mąki użyć, by wyszło kruche i smaczne. W Internecie aż roi się od propozycji i pora jak przygotować cienkie ciasto na pizzę włoską.


Cienkie ciasto na pizzę bez drożdży - jak zrobić? Zrezygnowanie z dodatku drożdży wiąże się ze sporą oszczędnością czasu wynikającą z braku konieczności wyczekiwania aż przyrządzone ciasto wyrośnie. Mój ulubiony przepis na ciasto na domową pizzę.


Można przygotować cienki lub grubszy spód według uznania i upiec na nim pizzę z ulubionymi dodatkami.

Poza ciastem, to pizze robimy dobra. Wszystkie skladniki na ciasto sa swieze. Ja robie ciasto , a corka sos i dodatki.


Powiedzcie mi proszę jak to możliwe, że ciasto z KAŻDEGO przepisu wychodzi mi sztywne jak podeszwa? Na spód z ciasta wyłożyć sos pomidorowy, następnie nasze ulubione dodatki. Rozumiem, że jeśli chcę uzyskać cienkie ciasto, to muszę pominąć to wyrastanie, tak? Dodać wałek przygotowanego wcześniej ciasta. Zagnieść dokładnie na jednorodną masę.


Uformować kulę i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kluczem do naprawdę dobrej pizzy jest oczywiście ciasto. Robi się je w kilka minut i nie trzeba czekać, żeby wyrosło. Przygotowane według niego ciasto jest cienkie i chrupiące. Rozwałkuj ciasta na grubość ok.


Jeżeli wychodzi Ci zbyt cienkie, weź następnym razem więcej ciasta lub rozwałkuj na mniejszą powierzchnię. Pierwsza na cienkim cieście, jaką zrobiłam. Odparowałam tylko kilka minut sos, żeby był gęstszy. Pyszne ciasto i sos-najlepsza pizza jaka kiedykolwiek robilam mimo ze wole pizze na grubym ciescie. Zagniataj rękami, aż powstanie gładkie i sprężysta masa.


Placek rozwałkuj i nakłuj w kilku miejscach widelcem. Wodę lub mleko podgrzać, włożyć do nich drożdże, mieszać aż do rozpuszczenia. Do mąki dodać drożdże i olej. Dokładnie zagniatać ciasto, stopniowo dodając oregano i bazylię.


DODAJ PRZEPIS MÓJ PROFIL. Pyszne, cienkie ciasto na pizze - chrupiące i łatwe w przygotowaniu. Mój niezawodny przepis na pyszne i chrupiące ciasto na pizzy ;-D.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty