poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Biały chleb przepis

Piekarnik rozgrzać do 230ºC i piec bochenek przez minut. Następnie zredukować temperaturę do 200ºC i piec kolejne - minut. Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Mój nowy biały chleb bezglutenowy jest całkiem jak wiejski pszenny, oj tak, o chlupiącej skórce, miękkim wnętrzu - normalny, kształtny bochenek!


Chrupka skórka, miękkie wnętrze, ten piękny aromat chleba. Jest to bowiem chleb dla początkujących, którzy boją się zakwasu (chociaż zupełnie nie ma czego).

Prócz zakwasu, do chleba dodaje się drożdży, więc chleb nie może się nie udać. Ten przepis przywiozłam ze sobą z wakacji - spisany z jakiejś gazety. Zmniejszyłam jednak proporcje składników o połowę i zamiast dużego bochna chleba , wyszedł mi taki średni. Czasami potrzebuję upiec chleb w trybie przyspieszonym , więc wszystkie zakwasowce , które to lubię najbardziej , nie wchodzą wtedy w grę.


Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik.

Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Wstawiam chleb pieczony w automacie, niestety zapomniałam zrobić zdjęcie chlebkowi upieczonemu w piekarniku. Dodatek ziemniaków nadaje mu wilgotności i utrzymuje świeżość przez długi czas.


Bez żadnych dodatków mniej lub bardziej egzotycznych. Ciepły jeszcze chleb z masłem to miła odmiana po świątecznych biesiadach. Na szczęście dzieci przejęły moje upodobania i tyko czasem proszą: – Mamo, upiecz jasny chleb… Mam kilka sprawdzonych przepisów, ale gdy bardzo się spieszę, sięgam po gotową mieszankę do wypieku (na zdjęciu). To chleb, który zawsze się udaje.


Do miski wsypuję całą mąkę z opakowania (5gram) i łyżeczkę soli. Wielkanoc zbliża się dużymi krokami, czas więc nastawić zakwas na biały barszcz lub żur. Nie wyobrażam sobie świąt bez tych tradycyjnych zup.


Barszcz biały, często myli się z żurem. Tymczasem choć te zupy smakują podobnie, to przygotowuje się je i podaje zupełnie inaczej. Do zakwasu na barszcz biały używa się mąki pszennej, zaś do żuru mąki żytniej. Przepis na ten chleb pszenny znalazłam na Mojej piekarni (gdzie swoją drogą jest mnóstwo fajnych przepisów na chleb i różne wypieki piekarskie). Najpierw chciałam wypróbować inny przepis na chleb pszenny, ale po obejrzeniu filmiku zdecydowałam się właśnie na niego.


PRZEPIS NA BIAŁY CHLEB NA ZAKWASIE ŻYTNIM.

Chleb pszenny jak z piekarni. Wszystkie składniki wyrabiamy ze sobą przez kilka minut, aż się połączą. Biały chleb na zakwasie żytnim - składniki 5g mąki pszennej typ 750. Ciasto pewnie nie będzie bardzo elastyczne.


Super prosty przepis na chleb własnej roboty. Szybko zamknij drzwiczki piekarnika. Aby sprawdzić, czy chleb jest upieczony, odwróć bochenek spodem do góry i delikatnie ostukaj czubkami palców. Jeśli bochenek wydaje głuchy dźwięk, oznacza to, że chleb jest upieczony. Jest to chleb na zakwasie pszennym, z dodatkiem suszonych drożdży.


W całości wykonany z mąki pszennej. Dodatek mleka sprawia, że chleb jest biały i delikatny. Natomiast ziemniaki powodują, że chleb dłużej pozostaje świeży. W przepisie, zamiast ugotowanych ziemniaków, wykorzystuje się płatki. Bardzo dobry przepis , chleb przepyszny.


Ja jednak make pszenna mieszam z maka do pieczenia chleba, mozna kupic takie w sklepach, w stosunku: 4g maki pszennej i 1g maki chlebowej. Więc właśnie wymyślił mi się taki niby zwykły chleb, bo biały, ze zwykłej pszennej mąki. Ale na zakwasie, żeby tak nieco przełamać jego smak.


Nie mogłem się zdecydować natomiast czy ma to być zakwas żytni czy pszenny. Bo to dość istotna sprawa, każdy z nich inaczej spulchnia chleb, każdy nadaje pieczywu innego smaku. Przepisy na chleb biały na zakwasie i drożdżach w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na chleb biały na zakwasie i drożdżach.


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty