wtorek, 2 sierpnia 2016

Pieczemy chleb na zakwasie

C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut. Dodam że robiłam chleb na zakwasie żytnim pieklam pierwszy chleb z dodatkiem mąki typ 7potem pieklam kolejny z dodatkiem mąki typ 6ale angielskiej strong white zakwas raczej aktywny babelkowal pachnial octowo wyjęty z lodówki dokarmimy kiedy miał już temp pokojową. Bake in the house sourdough bread.


Składniki: mąka żytnia razowa, mąka pszenną biała lub razowa (proporcje wedle uznania), woda, sól. Chleb bez dodatku drożdży. Do miski z wodą dodajemy.


Generalnie można zamiast drożdży dodać zakwas, bo dobrze prowadzony i często odświeżany zakwas ma w sobie drożdże. Formę z ciastem szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-godziny, by masa podwoiła swoją objętość. Wyrośnięte ciasto odwijamy z folii i ponownie wyrównujemy mokrą dłonią.


Nie twierdzę, że to najlepsza receptura na blogu, bo są znacznie ciekawsze przepisy, ale da się jak najbardziej taki chleb upiec. Zresztą na pszenno-żytnie chleby na zakwasie też są receptury. Zasmakowałem go ponad rok temu u szwagra Krzysztofa – ciasto wyrobił wieczorem, rosło całą noc, a poranek przywitał domowników zapachem świeżo upieczonego chleba…. Dzisiaj przedstawiam Wam najprostszy chleb na zakwasie.


Mimo, że przez jakiś czas wykorzystywaliśmy zakwas, to najczęściej były to wypieki na drożdżach. Zakwas wydawał nam się zbyt uciążliwy i pracochłonny. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach?


Pieczemy chleb na zakwasie

Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego.


Zakwas na chleb to nic innego, jak proste połączenie mąki i wody. Przeczytaj, jak krok po kroku, w domowej kuchni wyhodować prosty zakwas na chleb. Robię to już od niemalże lat i nie wyobrażam sobie wrócić do tego ze sklepu.


Pieczemy chleb na zakwasie

U nas króluje przede wszystkim żytni na zakwasie, z dodatkiem mąki gryczanej i orkiszowej. Od czasu do czasu robimy urozmaicenie w postaci ekspresowego chleba na drożdżach z ziarnami. Nie da się zapomnieć smaku i zapachu domowego chleba, wypieczonego we własnej kuchni. Przygotowanie pieczywa na zakwasie nie jest trudne, potrzeba tylko troszkę cierpliwości.


Pokazuję jak zrobić zakwas, przygotować zaczyn na chleb a przede wszystkim jak upiec w domu chleb na zakwasie. Pieczywo na zakwasie jest zdrowe, a pieczenie takiego w domu jest wielką przyjemnością. Mój zakwas jest na mące typ 7i wychodzą mi naprawdę pyszne chleby i rosną wspaniale.


Pieczemy chleb na zakwasie

Zakwas mam prawie roczny i już nie muszę dodawać drożdży bo chleby rosną pięknie. Zakwas - wynaleziono go tysiące lat temu w Egipcie. Zakwas to nic innego, jak mąka z wodą i… dużo ciepła.


Dziś coraz częściej piecze się chleby na drożdżach - to łatwiejsze i mniej czasochłonne, ale… chleb jest zupełnie inny. Zacznę od tego, że raczej nie piszę postów – szczególnie pod kulinarnymi przepisami. Na razie upiekłam chleby na zakwasie w automacie z przepisów na chleby które miały być pieczone w piekarniku i stwierdziłam że w automacie wychodzą lepiej, nic się nie rozlewa, w smaku są bardzo dobre, a że ich kształt jest jaki jest to już trudno, mnie osobiście już to nie przeszkadza, najważniejsze że chleby są smaczne. Do tej pory piekłam chleb na zakwasie, wychodził pycha, ale dzisiaj się skusiłam na ten i jest przepyszny, prosty, szybki i nie trzeba się bawić z zaczynem. Postępuj dokładnie tak samo, jak przy pierwszym karmieniu również trzeciego dnia (zakwas starszy, bardziej żarłoczny, możesz dokarmiać nawet co godzin.


Młodszy będzie potrzebował trochę więcej czasu, by dojrzeć). Masz już dokarmiony zakwas. Teraz czas na pieczenie.


Poza tym pozwala zachować cenne składniki, które są wrażliwe na wysoką temperaturę. Przepis na prosty chleb żytni. Jeśli chcesz jeść naprawdę zdrowy chleb, sięgnij właśnie po to pieczywo! Bsrdzo chcę piec swój chleb. Ciagle mi nie wychodzi,a każdy kogo pytam ma swoje bardzo szczegółowe zasady,ktorych absolutnie nie mozna pominąć,ale ja nie mam czasu na robienie smalcu,by smarować formę albo inne rzeczy tego typu.


Dostałam zakwas,z ktorego zrobilam chleb-nie wyrósł mimo ze zakwas i ciasto na chleb pracowało. Z tej masy odkladam 4Łyżki jako zakwas na moj następny chleb. Pieczemy domowy chleb na zakwasie. Moj przepis na chleb to wyrobiona masa ktora dojrzewa sobie w spokoju przez całą nic juz w foremkach.


Rano odpalam piec na 180stopni na godzinę i dwadzieścia min. Umieścić go w koszu oprószonym mąką pszenną i zostawić do wyrośnięcia na 1-godziny (krócej z dodatkiem drożdży, dłużej jeśli chleb jest na samym zakwasie). Piec z parą w piecu nagrzanym do 250ºC przez minut, potem obniżyć temperaturę do 230ºC i piec jeszcze - minut. Jestem facetem i od lat robię tylko to ciasto. Nie wiem czy istnieją lepsze ciasta, ale jest ono tak niewiarygodnie świetne, że nie potrzebuję lepszego.


Dopiero teraz zakwas nadaje się do użycia. Nie zużywaj całego zakwasu. To co ci zostanie dokarmiaj co jakiś czas, aż uzbiera się porcja na kolejne pieczenie :).


Ale twój zakwas jest dość młody, ma mało mocy i istnieje ryzyko, że chleb nie wyrośnie na nim (im starszy zakwas tym silniejszy).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty