wtorek, 9 sierpnia 2016

Jak piec gofry w gofrownicy

Porcję ciasta przelać do rozgrzanej gofrownicy i piec przez około - minuty, do rumianego koloru i chrupkości. Podawać z bitą śmietaną lub z ulubionymi dodatkami. Lepszego przepisu na gofry chyba nie sposob znalezc :).


Ja mam ulepszony przepis - moje wychodzą fajne chrupiące - szkl mleka, szkl maki, budyń, jajka, łyżki cukry, płaska łyżeczka sody, łyżeczki proszku do pieczenia, szkl oleju. Wbrew pozorom niekoniecznie musisz mieć do tego specjalne urządzenie. Opcji jest kilka: gofrownica.

Najłatwiej i najsprawniej przygotować je w gofrownicy. Mam zwykłą gofrownicę z marketu, firmy Eldom (moc 750W). Nie kosztowała majątku, ma powłokę antyadhezyjną i rzeczywiście nie zdarza się, by ciasto przywierało. Zmiksować żółtka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, olej i sól na jednolitą masę.


Białka ubić na sztywno i wymieszać z ciastem. Piec w rozgrzanej gofrownicy do osiągnięcia pożądanego koloru (na rumiano: 2-minuty) i podawać z ulubionymi dodatkami. Domowe gofry nie mają sobie równych!


Proste w przygotowaniu, które możesz zrobić samodzielnie, a w dodatku do wyboru w dwóch wersjach - słonym i słodkim.

Poznaj sekret pysznych, chrupiących gofrów. Piec w gofrownicy partiami, podawać z konfiturą lub bitą śmietaną! Zobacz odpowiedzi na pytanie: w jakiej temperaturze piecze sie gofry w gofrownicy ? Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Posypać cukrem pudrem i polać syropem klonowym.


W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą, sztywną pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Nakładać ciasto do gofrownicy i piec około - minut.


Wlewać małymi porcjami masę na rozgrzane foremki i piec na złoty kolor. Gotowe gofry układamy na kratce od piekarnika by przestygły. Ciekawe porady nie tylko naszych użytkowników. Jedyny punkt, w którym popełniłam błąd to to, że lekko ubiłam całość mikserem, ale moim zdaniem nie zrobiło to znacznej różnicy, błąd musi być w przepisie :) Do tego gofry nie chciały odkleić się od gofrownicy (piekłam w piekarniku, w metalowych formach). Dodane przez dobrysmaczek w: Tylko o kuchni.


Pieczemy w gofrownicy przez ok. Ciasto na gofry to żadna sztuka, więc jeśli masz ochotę na taki rodzaj deseru, to nic nie stoi na przeszkodzie, by go przygotować. Jedynym problemem może się okazać gofrownica. Gofry studzimy na kratce.


Nie każdy jest jej szczęśliwym posiadaczem.

Podczas pieczenia gofrów nie wolno otwierać sprzętu. Oczywiście na początku bez tego się nie obejdzie, aby wyczuć swoją gofrownicę, więc warto przygotować próbną, gofrową partię. Chrupiące gofry o delikatnym smaku - idealne na ciepłe śniadanie. Z porcji wychodzi 8-gofrów min łatwe tanie.


Dania główne Schab w szynce ze szparagami z gofrownicy. Gdy gofry wystygną wystarczy je podgrzać w piekarniku lub opiekaczu. Podaję tak jak placki ziemniaczane. Ciasto na gofry można przygotować w domu na kilka sposobów.


GOFRY przepis: Ciasto na gofry. Pyszne są lekkie gofry, delikatne i chrupiące! Zapraszam na mój przepis na ciasto na gofry, takie lekkie, że będziecie je robić bardzo. Ciasto wylewac do rozgrzanej gofrownicy lub do foremki do gofrow. W foremce silikonowej piec ok.


W gofrownicy piec na zloto. Jeśli gofry się rozklejają, a góra i dół gofra jest już gotowa to znaczy, że gofrownica ma zbyt dużą temperaturę i środek gofra nie zdążył się upiec. Wlewać do nagrzanej gofrownicy, piec aż nabiorą złotego koloru.


Uwaga: Po upieczeniu warto ustawić gofry pionowo (np. między dwiema szklankami) i dać im odparować - będą bardziej kruche i chrupiące. Podstawowe ciasto na gofry samo w sobie jest tak słodkie i smaczne, że może stanowić pyszny deser. Wystarczy jednak słoiczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty