czwartek, 11 sierpnia 2016

Kwestia smaku chleb na zakwasie

Najlepsze przepisy na chleb. Prosty chleb na drożdżach. Puszysty i lekki chleb kanapkowy. Chleb z suszonymi pomidorami. Zdjąć pokrywę i piec dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony ale nie przypalony przez - minut (zwykle piekę minut, a gdy chleb za bardzo się rumieni kładę na nim kawałek folii aluminiowej).


Wyjąć garnek z chlebem z piekarnika, otworzyć, po kilku minutach podważyć chleb nożem i wyjąć go z garnka.

To jeden z moich ulubionych chlebów na zakwasie. Robiłam już go kilka razy. Najgorsze jest składanie ciasta, ale to kwestia wprawy. Nie mam koszyków do wyrastania ani nawet tak dużego durszlaka, więc zostawiam go w misce wysłanej ściereczką i oprószonej obficie mąką, aby uzyskać kształt okrągłego bochenka. C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut.


Pamiętam swoje przemyślenia odnośnie zakwasu, zanim poznałam tajniki jego hodowli. Zrobienie domowego zakwasu wydawało mi się czymś nieprawdopodobnie trudnym i skomplikowanym. Uważałam, że jego wykonanie jest niczym mitologiczne syzyfowe prace, przynoszące jedynie wysiłek.

Kiedyś musiałem zrobić sobie ten przepis, jak nie miałem zakwasu, a to, że jedna łyżeczka tych drożdży jest tak mocna jak ruski czołg, to wystarczy nie wiele, żeby podnieść kilo ciasta. Na 1h10min bo on piecze w temp nizszej niz 200st. Nie rosnie duzo ale jak na pelnozytni to byl pulchny. Bede eksperymentowac z mieszaniem maki zeby osiagnac chleb jaki najbardziej lubimy ale gdy przyjdzie ochota na zytni, przepis idealny. Zakwas na chleb bezglutenowy.


Olga Smile w Social Media. Jesienny konkurs Verdin fix. Przepisy wegańskie Vegemi. Którą wyciskarkę wybrać?


Nie twierdzę, że to najlepsza receptura na blogu, bo są znacznie ciekawsze przepisy, ale da się jak najbardziej taki chleb upiec. Zresztą na pszenno-żytnie chleby na zakwasie też są receptury. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach?


Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.


A przepis na chleb żytni mam w planach dodać niedługo na stronę, ale jeśli Ci się śpieszy to napisz do mnie, prześlę Ci na maila.

Najstarszymi chlebami wypiekanymi w Wielkopolsce. Delikatny w smaku, miękki miąższ i chrupiąca, ale nie twarda skórka. Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni. Powinien udać się każdemu!


Trzeba pamiętać, że chleby na zakwasie wymagają czasu, spokoju i kilku prób. Generalnie chleb bezglutenowy na zakwasie jest trudniejszy niż na drożdżach. Zostawiłam mój zakwas na noc na kaloryferze, wraz z chlebem który miał wyrosnąć. Kaloryfer był bardzo gorący, na chlebie zrobiła się twarda skorupa, podobnie na zakwasie. Z zakwasu zdjęłam ja i dokarmiłam go ale zastanawiam się czy przez zbyt wysoką temperaturę mógł się zepsuć.


Moja mama twierdzi, że czuje jabłkowy zapach. Przygotowanie pieczywa na zakwasie nie jest trudne, potrzeba tylko troszkę cierpliwości. Pokazuję jak zrobić zakwas, przygotować zaczyn na chleb a przede wszystkim jak upiec w domu chleb na zakwasie. Pieczywo na zakwasie jest zdrowe, a pieczenie takiego w domu jest wielką przyjemnością.


Postanowiłam przerobić mój sprawdzony przepis na najprostszy chleb i skorzystać z porad znalezionych w Internecie. Był zwarty, z chrupiącą skórką i mnóstwem ziarenek. Miąższ przypominał mi trochę chleb na zakwasie, bo podobnie jak on, był zbity i wilgotny.


Musze zrobić chleb na zakwasie ponieważ w zwykłych chlebach z marketu i piekarni jest pełno chemii tego proszku spulchniacza E30 E9które powodują raka. A jak wiadomo rak to grzyb.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty