czwartek, 18 sierpnia 2016

Jak zrobic ciasto na nalesniki bez miksera

Czy naleśniki można zrobić bez miksera? Nie jest to tak łatwe i szybkie, jak przy użyciu elektrycznej maszyny, ale efekt jest równie pyszny. A przecież nasi rodzice ze swojego dzieciństwa także pamiętają. Autor: Czarna (8pkt.) Najprostszy mi znany przepis na naleśniki.


Przepis na cienkie ciasto naleśnikowe.

Idealne ciasto na naleśniki, proste. Dobry sprawdzony przepis. Pyszne cienkie naleśniki bez miksera, z mikserem. Składniki dla 1-osób łatwe.


Ciasto na naleśniki będzie delikatniejsze, jeżeli do przygotowania go użyjecie mineralnej wody gazowanej. Patelnia zbyt słabo lub zbyt mocno rozgrzana – w pierwszym przypadku naleśniki mogą być zbyt grube, w drugim zbyt cienkie i dziurawe. Menu Dorotki 791views.


Pytanie o to jak zrobić naleśniki i jak zrobić najlepsze ciasto naleśnikowe pojawia się często w mojej korespondencji z czytelnikami.

Podane proporcje mąki do mleka są orientacyjne. Jeśli zależy nam na grubszych naleśnikach to dodajemy więcej mąki, jeśli chcemy uzyskać cieniutkie placki to ciasto powinno być bardzo rzadkie, wtedy dodajemy więcej mleka. Cały sekret tkwi w grubości ciasta oraz jego elastyczności. Im ciasto cieńsze i bardziej podatne na wygięcia, tym dla niego lepiej.


Pomimo tego warunku, przygotowanie ciasta naleśnikowego to czynność o tyle banalna, co posmarowanie bułki masłem. Wystarczy dopilnować tylko odpowiedniej konsystencji zmieszanej. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na z czym zrobic nalesniki. Naleśniki cieniutkie jak opłatki, w smaku wyborne.


Poza domem zwykle zamawiam te na słodko- ze śmietaną i owocami. W tradycyjnej polskie wersji przygotowuje się je z tartymi bądź krojonymi w plasterki jabłkami, racuchy z jablkami. Pierwszy to na sodzie, tak jak pancakes, a drugi z użyciem drożdży.


Racuchy przygotowujemy na dwa sposoby. Lista składników na ciasto naleśnikowe jest krótka: mleko, jajka, mąka, szczypta soli i tłuszcz do smażenia. Ola pokaże Wam jak je zrobić. Najlepiej jest oczywiście użyć w tym celu miksera.


Kolejność ich dodawania nie ma teoretycznie znaczenia, ale warto zrobić to w podanej wcześniej kolejności. Chodzi o to, aby uważnie dodawać wodę – ciasto na naleśniki musi posiadać odpowiednią konsystencję, którą uzyskamy dodając odpowiednią ilość wody.

Ale ciasto tradycyjne jest zawsze bazą. Co najważniejsze – wszystkie można przyrządzać na słodko i na wytrawnie. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na naleśniki w różnych wersjach, dzięki naszemu praktycznemu poradnikowi. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z praktycznymi poradami.


Wszystkie z wymienionych składników wkładamy do dość dużej miski i mieszamy dopuki uzyskamy jednolitą masę. Możemy zrobić to za pomocą miksera. Jak przygotowac ciasto ? Gdy ciasto uzyska jednakowy kolor czas na smażenie naleśników. Na patelelnie wlewamy ok.


Wszystkie składniki dokładnie wymieszać za pomocą miksera i odstawić masę na około minut. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Po tym czasie rozgrzać patelnie i za pomocą łyżki wazowej wlewać ciasto tak, by równomiernie rozlało się po powierzchni. Ulubiony przepis czytelników!


Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są bardziej delikatne. Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników. Ciasto na śmietanie, błyskawiczne, bez użycia miksera i pachnące przyprawami korzennymi.


Zwieńczone kruszoną z chrupiącymi dodatkami. Polecam wypróbowanie wersji z innymi dostępnymi w danej chwili owocami. Prosty przepis na naleśniki pyszny i sprawdzony przepis.


Wbijamy do miski jajka, dodajemy mleko, szczyptę soli, mieszamy, następnie dodajemy mąkę, mieszamy i dodajemy wodę. Aby ciasto nie przywierało do pate. Dodane przez agatasur w: Tylko o kuchni.


Witam, proszę o pomoc przy znalezieniu przepisu na ciasto, które zrobię blenderem. Chyba polubie je smazyc, bo jak do tej pory omijalam nalesniki szerokim lukiem. Rarytas, dla wielu smak dzieciństwa, dla wielu coś nieosiągalnego. W działach ze sprzętem kulinarnym znajdziemy patelnie, pędzelki, foremki do wykrawania, okrągłe tortownice, silikonowe keksówki, foremki na muffinki w mniej lub bardziej tradycyjnym wydaniu, łyżki do lodu, foremki na ló czekoladki i inne cudeńka.


Po dodaniu mokrych składników zawsze energicznie wymieszaj składniki. Dodatkowym sekretem, aby ciasto było lekkie jest mieszanie ciasta trzepaczką przed wylaniem na patelnię, aby jak najwięcej wtłoczyć powietrza. Podczas smażenia ciasto fajnie będzie się napuszać bez proszku do. Cienkie naleśniki są bardzo proste w przygotowaniu.


Ważne jednak, abyś miał dobrą patelnię. Nie musi kosztować milionów monet, ważne, aby do niej nic nie przywierało. Poniżej podrzucam przepis na ciasto i sposób, w jaki smażyć naleśniki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty