środa, 10 sierpnia 2016

Jak upiec chleb na zakwasie w piekarniku

Termoobieg to po prostu o stopni więcej niż w klasycznym programie pieczenia góra-dół. Fajnie się sprawdza przy początkowym podpiekaniu chleba w naparowanym piekarniku np. Tu dowiesz się jak upiec chleb na drożdżach, zakwasie, w piekarniku, razowy… Jest w czym wybierać, bo przepisów na pieczenie chleba znajdziesz tu mnóstwo.


Korzystając z tych prostych, ale pysznych przepisów dowiesz się wszystkiego o tym, jak upiec chleb. Taki domowy chleb, magiczny i pysznie chrupiący. Staram się od kilku tygodni upiec chleb na zakwasie.

Piszę staram się bowiem wyniki moich poczynań są dalekie od oczekiwań. Póki jest świeży póty jest miękki a zarazem chrupki. Może jeszcze nie jest zbyt wyrośnięty, ale to już nie zakalec.


Zakwas możemy przygotować w domu, najlepiej na kilka dni przed wypiekiem chleba. Raz przygotowany zakwas można potem używać wielokrotnie. Warto poświęcić na to czas, ponieważ chleb pieczony na zakwasie ma zupełnie inny charakter. Jest znacznie cięższy, mniej słony i bardziej sycący.


Tu znajdziesz mnóstwo przepisów jak upiec chleb w piekarniku.

Od teraz chleb będziesz robiła sama i piekła w piekarniku. Nie da się zapomnieć smaku i zapachu domowego chleba, wypieczonego we własnej kuchni. Pieczenie chleba na zakwasie lub na drożdżach we własnym domu wcale nie jest takie skomplikowane, a my możemy cieszyć się prawdziwie swojskim i chrupiącym pieczywem każdego ranka. Od czasu wyhodowania zakwasu żytniego , piekę ten chleb przynajmniej raz w tygodniu.


Boje się, że nie wyjdzie, ale w duchu wierzę w niego. Choć jeszcze dwa lata temu śmiałam się do rozpuku na myśl o pieczeniu chleba to poczęstowana idealnym, zdrowym wypiekiem mojego kolegi postanowiłam też upiec chleb. Najczęściej chleby na zakwasie piecze się w foremkach. Bochenki na zakwasie to już trudniejsza sztuka.


Ja na razie takich nie piekę i generalnie trudno jest znaleźć przepis na bochenkowy chleb na zakwasie, bez dodatku drożdży. Zakwas jest gotowy gdy pojawią się na nim lekkie bąbelki i nabierze delikatnie kwaśnego zapachu. Z takiego zakwasu można upiec pierwszy chleb, chociaż z czasem stanie się on jeszcze lepszy, sprawiając że każdy kolejny chleb będzie bardziej wyrośnięty.


Musimy pamiętać o tym, aby wyhodowany zakwas trzymać w lodówce. Przygotowanie pieczywa na zakwasie nie jest trudne, potrzeba tylko troszkę cierpliwości. Pokazuję jak zrobić zakwas, przygotować zaczyn na chleb a przede wszystkim jak upiec w domu chleb na zakwasie.


Pieczywo na zakwasie jest zdrowe, a pieczenie takiego w domu jest wielką przyjemnością. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Dlatego polecamy przygotowanie zakwasu w domu (czasem dobry zakwas można dostać również w lokalnej piekarni, bądź od życzliwych znajomych – warto zapytać, czy ktoś mógłby się takim produktem podzielić).

Zakwas - wynaleziono go tysiące lat temu w Egipcie. Dziś coraz częściej piecze się chleby na drożdżach - to łatwiejsze i mniej czasochłonne, ale… chleb jest zupełnie inny. Zakwas to nic innego, jak mąka z wodą i… dużo ciepła.


Był zwarty, z chrupiącą skórką i mnóstwem ziarenek. Miąższ przypominał mi trochę chleb na zakwasie, bo podobnie jak on, był zbity i wilgotny. Chleb robiony na zakwasie jest bardziej.


Jak zrobić zakwas na chleb? Samo pieczenie można przeprowadzić w zwykłym piekarniku lub też na kamieniu do pieczenia, który przed wykorzystaniem należy podgrzewać w piekarniku ok. Po upieczeniu chleb powinien wystygnąć całkowicie. Pyszny, pulchny i mięciutki pszenny chleb na zakwasie.


Muszę Wam powiedzieć, że już razy próbowałam upiec taki chleb, który miał być wyjątkowo pulchny, wyrośnięty i mieć pyszną brązową skórkę. Dwa podejścia nie dały takiego rezultatu ale nie zniechęcałam się i jak to mówią do trzech razy sztuka …. Jak upiec bułki na zakwasie. Zapach świeżego pieczywa w piekarni skłania nas do kupna przeróżnych bułek i chlebów.


Jak samemu upiec prosty chleb z gara w piekarniku? Miało być jednak o chlebie. Nie wiem, dlaczego samodzielne pieczenie chleba wzbudza takie emocje?


Gospodynie od lat piekły samodzielnie chleb i było to sporo łatwiejsze niż ugotowanie obiadu czy upieczenie świątecznego ciasta. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jak się piecze chleb w piekarniku? Chciałabym spróbować upiec chleb. Problem w tym, że zakwas z żytniej mąki w ogóle mi nie wychodzi. Drogie WDP czy któraś z Was piecze chlebki nie w automacie, tylko w zwykłym, elektrycznym piekarniku?


Czy mogłybyście podzielić się jakimś dobrym przepisem, który uda się początkującemu?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty