Ciasto na naleśniki to przepis, którego autorem jest: Magda Gessler. Dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Smażyć naleśniki na płaskiej patelni na klarowanym maśle.
Naleśniki bez mleka w smaku przewyższają tradycyjne. Dobrze dobrane składniki sprawiają, że ciasto naleśnikowe nie przywiera do patelni. Przepis na naleśniki bez mleka.
Do miski wlać mleko,wbić jajka,wsypać cukier z solą,wlać olej,zmiksować krótko mikserem,przesiać przez sitko mąkę i zmiksować krótko tak,żeby nie było grudek,odstawić na min. Gotowe posmarować serkiem i złożyć,podawać z ulubioną konfiturą lub owocami. Na moim blogu znajdziecie wiele wersji: na mleku kokosowym, bez mąki, zielone, białkowe.
Placki, racuszki, naleśniki, amerykańskie pancakes. Wszystkie uwielbiane jednakowo przez moją rodzinkę i przez cały świat. Od lat niezmiennie goszczą na naszych stołach i nie bez powodu – są po prostu pyszne.
Przygotowuje się je w zaledwie kilka chwil i ze składników, które zazwyczaj mamy w lodówce. Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. W moim domu właśnie naleśniki bez mleka i jajek przygotowuję, ot tak, na co dzień. Dobry przepis dla kogoś komu nie wychodzą naleśniki.
Ja osobiście robię je już od kilku lat i właściwie robię je całkowicie na oko… dodaję trochę wody, trochę mleka, soli i innych przypraw na jakie akurat mam chęć. Ich receptura od wieków opracowywana jest w zaciszu niemal każdego domostwa. Znane i lubiane ze względu na swoją uniwersalność – smakują wybornie zarówno w słodkim, jak i słonym wydaniu.
Możemy zrobić też na jogurcie naturalnym, zamiast na zsiadłym mleku, wtedy musimy dodać trochę więcej mąki. Pieczemy naleśniki na słomkowy kolor, ja nie używam już żadnego tłuszczu do smażenia bo jest w cieście olej i piekę na teflonowej patelni. Praktycznie kazdy producent dan sloiczkowych ma w ofercie muss z dynii (bez dodatku soli, bialka mleka, glutenu itd.). Pamiętam jak bardzo dawno babcia robiła takie naleśniki na prawdziwym zsiadłym mleku.
Gdy w sklepach zaczęło pojawiać się w pojemniczkach, to sobie o nich przypomniałam, i często goszczą na naszych stołach. Składniki: opakowanie zsiadłego mleka 4g. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.
Wiele osób zastępuje mleko krowie mlekiem sojowym albo innym rodzajem mleka roślinnego. Czy mleko sojowe sprawdzi się jako zamiennik mleka krowiego w przygotowaniu tradycyjnych potraw? Na pewno możemy użyć mleka sojowego do przyrządzenia naleśników. Przeczytaj też: Jaki farsz do naleśników? Nie ma większego znaczenia, czy wlejecie mleko sojowe, ryżowe, migdałowe czy jakiekolwiek inne, na kupnych mlekach roślinnych naleśniki smażą się tak samo, jak na mleku krowim.
Trochę trudniej może być na domowym mleku z orzechów, dlatego początkujące osoby lepiej niech zaczną od zwykłego mleka sojowego z kartonu. Dziś zapraszam na naleśniki z mlekiem kokosowym! Idealne na letnie śniadanie lub kolacje. Delikatne, pachnące kokosem, świetnie komponują się z tropikalnymi owocami, po prostu obłędne! Wyjątkowe naleśniki o smaku kokosowym z delikatną nutą wanilii.
Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! W sam raz na weekendowe śniadanie. Pyszne, zdrowe naleśniki na mleku migdałowym ALPRO. Są pulchne, miękkie z aromatem i smakiem migdałowym. Właśnie smażę i zjadam na bieżąco naleśniki bez jajek na kranówce z mlekiem i potwierdzam, że nie różnią się prawie wcale od tych z jajkiem.
Często mam ochotę na naleśniki na śniadanie, na które ciasto robię w dużej szklance (starcza na sztuki), ale do tej pory zawsze używałam jajek. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju w lewam wazówką ciasto naleśnikowe, w niewielkiej ilości, tak aby dno patelni było przykryte ci enką warstewką ciasta. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomoc y drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego z arumienienia.
Na patelnię wlewam odrobinę ol eju po usmażeniu jedne go czy dwóc h naleśników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.