Każdy ma swój sprawdzony przepis na naleśniki, jednak czasem nachodzi nas ochota, by wypróbować inną recepturę. Czym różni się przepis na naleśniki Magdy Gessler od innych? Tym, że do ciasta nie dodaje się oleju, zwykłą wodę wymienia się na gazowaną, a całość smaży na klarowanym maśle, rozpuszczonym na patelni.
Magda Gessler to znana polska restauratorka, która dla wielu jest inspiracją, a jej przepisy uznawane za wzór idealnych przepisów kuchni polskiej (i nie tylko). Przepis na naleśniki wg Magdy Gessler. Większość z nas pewnie zna ją z telewizji, gdzie jest główną postacią w Kuchennych Rewolucjach oraz w programie Master Chef. Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Mamy i babcie przekazują z pokolenia na pokolenie przepis na. Czy amerykańskie pankejki Magdy Gessler przebiją nasze pyszne, polskie naleśniki? Może i nie, ale na pewno warto wypróbować ten przepis chociaż raz.
Pankejki (pancakes) charakteryzują się tym, że są dość grube i puszyste. Podaje się je z samym masłem, z syropem klonowym, bitą śmietaną lub cukrem pudrem. Zaczynam od wsypania do dużej miski prawie całej odmierzonej mąki. OKEJ, tak na prawdę to jej nie odmierzam i robię to na oko sypiąc mąkę wprost z opakowania, ale na początku radzę Ci użyć chociaż szklanki :) Radzę też zostawić nieco mąki na dnie szklanki i dodać ją dopiero jeżeli okaże się, że ciasto jest zbyt rzadkie.
Każdy lubi naleśniki, czy to zwinięte w rulonik, czy złożone w rożek, smakują z każdym nadzieniem. Warto kupić specjalną patelnię do smażenia naleśników, taka patelnia jest niższa, co bardzo ułatwia smażenie. Prawidłowo usmażony naleśnik powinien być elastyczny, miękki i smaczny!
Mąka, mleko, jajka to składniki podstawowe. Magda Gessler robi naleśniki według przepisu: szklanki mleka, szklanki wody, jajka, szklanki mąki, szczypta soli. I tu wskazówka: sekretnym składnikiem jest woda gazowana (zamiast zwykłej) - dzięki temu ciasto będzie delikatniejsze, a przez to smaczniejsze. Jej przepis jest bardzo podobny do naszego przepisu na naleśniki, aczkolwiek są pewne małe różnice. Ich sekret tkwi w odpowiednich proporcjach.
Idealne do wszelkiego rodzaju wariacji w postaci krokietów czy faszerowanych sakiewek, z dodatkiem cukru są świetne do deserów. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na naleśniki pancakes magda gessler. Na samym początku należy ubić jajka, dodając do nich odrobinę soli. Następnie należy dodać mąkę, wlać odmierzoną ilość wody i mleka. Sprawdź, jak zrobić idealne naleśniki na krokiety.
Oto przepis na doskonałe ciasto naleśnikowe na krokiety według Magdy Gessler. Naleśniki, które będzie puszyste, miękkie i elastyczne. Wystarczy ją tylko podgrzać i dogotować ryż lub makaron.
Dzisiaj również utworzyłam nowy dział — o który od dawna mnie prosiliście — z przepisami dla dzieci. Znalazły się w nim starsze przepisy na pierogi, zupy, naleśniki i placuszki jak i ostatnio dodane przepisy na kotlety mielone, pulpeciki i smażone filety z kurczaka. Trochę różnią się w przygotowaniu od tych klasycznych, przede wszystkim tym, że do ciasta nie dodajemy tłuszczu. Często bowiem zna ona jakiś ciekawy trik, dzięki czemu potrawy, które znamy są jeszcze lepsze.
Dzisiaj zaprezentuję Wam przepis na idealne ciasot na naleśniki według przepisu Pani Magdy Gessler. Jaki powinien być ser do naleśników? Każdy wie, bo ma w pamięci naleśniki, które robiła babcia czy mama.
Były chrupiące na zewnątrz, pachniały masłem, kremowe w środku. Ser był lekko tylko słodki, by zrównoważyć kwaskowatość twarogu, wydzielał przyjemny aromat wanilii i cynamonu. Mnóstwo pomysłów na ciasto z różnymi dodatkami. No i oczywiści puchate omlety oraz pyszne pancakes. Tu znajdziesz pomysły na naleśniki na obiad i na deser.
Najlepsze przepisy na naleśniki czekają na Ciebie! Całą tajemnicą udanych naleśników są placuszki cieniutkie i elastyczne. Przeczytaj też: Jaki farsz do naleśników?
Jak zrobić takie naleśniki?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.