Ja dość często sięgam po takie serniki, też dlatego, że szybciej się je robi. Co zrobić, by sernik nie opadał. Wg mnie składa się na to kilka czynników. Aby sernik nie opadł, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wystarczy wyjąć je na godziny przed przygotowaniem sernika. Pamiętajcie, że serniki zawsze opadają, a to czy opadną mniej, czy więcej, zależy właśnie od tego, co się robi zaraz po upieczeniu. Trzymajcie się tych zasa a zapewniam, że Wasze serniki nie będą niczym krater po wybuchu. UBIJASZ JAJKO ŁOKCIEM POTEM DODAJESZ MLEKA I GOTOWE , COOO ? Najlepiej się robi wieczorem podczas oglądania telewizji. W przerwie na reklamę robimy koleją warstwę sernika.
I jeszcze jedna rada na koniec. Jeśli nam się galaretka nie rozpuści dokładnie, co się zdarza, bo używamy bardzo małej ilości wody, dobrze jest przecedzić ją przez sitko, żeby w masie serowej nie było grudek. Sernik gotowany często robimy na Wielkanoc. A co do smaku, to taki sernik ma dużą siłę przebicia i zasmakuje nawet tym bardziej wybrednym podniebieniom. Należy przygotować: kg dobrego, niekwaśnego sera, jajek, szklanki cukru pudru ( szybciej się rozpuszcza), jeśli użyjemy normalnego cukru, wtedy należy zwiększyć jego ilość do szklanek dag masła, lub margaryny, bakalie ( sernik bardzo lubi skórkę pomarańczową).
Ilość bakalii zależy od. Dodane przez basiunia w: Tylko o kuchni. Ciasto jest aksamitne, a w wyniku studzenia na bezowej pierzynce powstaje urocza rosa. Gdy na targach pojawiają się świeże owoce, a słońce przyjemnie ogrzewa twarze to znak, że przyszedł czas na typowo letnie desery. Jak sie robi ryź praźony?
Lista przepisów na jak zrobic sernik z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Będzie ich jeszcze więcej bo to jedyne ciasto, które nigdy mi się nie znudzi. By wszystko poszło jak należy, nie należy ignorować żadnego z punktów, a sernikowy sukces gwarantowany:) – najlepiej robić sernik z tradycyjnego, tłustego, białego sera, trzykrotnie zmielonego w maszynce lub malakserze. Każdy, kto chce zrobić sernik tak, by ciasto było puszyste i lekkie, musi wiedzieć, ile czasu należy piec je w piekarniku.
Bo ten sernik w ogóle nie przypomina w smaku sernika, to raczej biszkoptowy mus. Uwielbiam jego maślany zapach. Trzeba było więc wymyślić własną wersję czyli Prosty Sernik, tak po prostu, nie-do-popsucia :) Dzisiejszy przepis wymaga niewiele pracy. Ten przepis na sernik z wiaderka polecam każdemu, kto lubi szybkie wypieki. Robiłam ten sernik wielokrotnie, nigdy nie miałam problemu z żelatyną, zawsze wychodził gladziutki, wręcz aksamitny.
Tym razem, po dodaniu części masy do żelatyny, zrobiły mi się gluty, podgrzałam wszystko, gluty się rozpuściły, więc miałam nadzieję, że wszystko będzie ok. Dziś zaprezentuję wam jedną z wariacji na jego temat. Oto sernik niesamowicie lekki, delikatny, posiadający kremową konsystencję, przy pieczeniu którego możesz wraz z Frankiem Sinatrą i Lizą Minelli nucić “New York, New York”. Wielu osobom nie chce się piec ciast i robić wymyślnych słodkości.
Przepis na sernik z rosą czyli najlepszy sernik złota rosa. Faktem jest, ze wszyscy pytali – jak ty zrobiłaś tę dekorację! A przecież to robi się samo.
Nie wiem jak robi sie polskie serniki, tzn nie wiem czy dodaje sie make, ale mozesz zrobic sernik nowojorski, ktory podaje ponizej, i tylko zastapic serek philadelphia dobrze przemielonym polskim bialym serem. Takiego jak na sernik pieczony. Na spód tortownicy biszkopty( lub herbatniki) na to warstwa sera oczywiście wcześniej przepuszczonego przez maszynkę,z dodatkiem cukru,masła i żółtek oraz bakalii;na to galaretka i na galaretkę( gdy stężeje) druga warstwa sera i kolejna galaretka. Co najważniejsze, naprawdę robi się go nieprawdopodobnie prosto. Równie prosto jak czeladzki.
Muszę przyznać, że chyba przesadziłem z czekoladą. W sensie jest jej za dużo, sugeruję wykorzystać do polewy mniej. W składnikach podaję jednak dokładnie tak jak zrobiłem. Bo to widzicie na zdjęciach, jak zwykle. Powstanie gładka jak puch masa serowa.
Tak przygotowaną masę wylewamy na surowe ciasto i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 1stopni. Pieczemy około minut do zrumienienia. Po wyjęciu z pieca, sernik pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Najlepszy przepis na sernik ze złotą rosą jaki do tej pory udało mi się skomponować. Jestem z niego bardzo zadowolona, dlatego też uważam, że jest to wersja ostateczna. Cudowny, idealnie kruchy spó który fantastycznie się komponuje z miękką, wręcz budyniową masą serową oraz delikatną, bezową pianką.
Chłodna porcja orzeźwiającego sernika ze świeżymi truskawkami i galaretką to niezastąpiony, letni deser.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.