środa, 7 października 2015

Gofry belgijskie bez drożdży

Dzisiaj przepis na gofry brukselskie - delikatne, chrupiące, wypełnione mnóstwem kieszonek powietrza, które czynią je bardzo lekkimi. Ciasto do przygotowania gofrów jest dość rzadkie, z dodatkiem drożdży, wanilii, prawdziwego masła i ubitej piany z białek. Gofry, w przeciwieństwie do znanych Wam z blogu gofrów drożdżowych, nie. GOFRY BELGIJSKIE (GOFRY NA DROŻDŻACH) cytując mojego synka „są przepyszne” #128578; Do przygotowania tych gofrów najlepiej jest użyć grubego cukru perlistego, ale wychodzą równie smaczne z użyciem zwykłego cukru kryształu (przeważnie robię je z takim cukrem).


Ponieważ cukier dodaje się do wyrośniętego już ciasta, nie rozpuszcza się w nim, tylko karmelizuje w czasie. Gofry belgijskie to pyszny, lekki wypiek zrobiony z rzadkiego ciasta drożdżowego bez cukru.

Popularne są szczególnie w Belgii (stąd nazwa), gdzie sprzedaje się je w budkach na ulicach miast, ale chętnie jedzone są także poza jej granicami. Zrobienie gofrów belgijskich jest na tyle proste, że bez problemu można zrobić je samodzielnie we własnej kuchni. Biją na głowę te w Mikołajkach, których należy spróbować po zejściu z łódki.


Chociaż tęsknie muszę przyznać, że łódka plus gofry jest lepsza niż gofry belgijskie:)) Zrobiłam sztuk i okazało się, że cztery osoby potrzebują przynajmniej półtorej porcji a najlepiej dwóch. Gofry z Liège - uzależniające gofry belgijskie, chyba najczęściej kojarzone z Belgią i tak popularne na brukselskich ulicach :-). Gęste drożdżowe ciasto z dodatkiem dużych kryształków perłowego cukru, który w trakcie pieczenia się karmelizuje, pozostawiając gofry chrupiące, mocno słodkie, o smaku karmelu. Muszę przyznać, że gofry belgijskie do najlepsze gofry jakie jadłam #128578; Nie za duże, chrupiące, karmelowo-cynamonowe, a do tego bardzo sycące (najadłam się dwoma i nawet mój „głodek” nie nakłonił mnie na trzeciego ;)).


Próbowałam różne przepisy i nic dopiero jak zmieniłam gofrownicę to gofry mi się udały.

Podaję mój przepis na gofry: dag maki, jajka, dag drożdży, c. Szwedzi natomiast robią gofry w zasadzie bez cukru, a jak dodadzą solone masło, to one wychodzą bardzo słone i dla nas, Polaków, to też jest nieco dziwne. Mi osobiście belgijskie gofry bardzo smakują, ale jestem w stanie zjeść jednego, bo są po prostu zbyt słodkie, bym mogła skonsumować ich więcej na jeden raz #128578; Dobrego. Ich ciasto przygotowywane jest z dodatkiem drożdży, a w zależności od rodzaju mogą być robione bez cukru. Te, które jadłam w belgijskich miasteczkach były niezapomniane.


Cynamonowe, z bitą śmietaną. Jedzone w deszczu, z dzieckiem za rękę. A z ciasta przygotowanego wieczorem można rano upiec smaczne gofry.


Chrupiące gofry belgijskie są mniejsze niż tradycyjne gofry, zdrowsze, bo na drożdżach oraz mają ciekawszą strukturę - ich brzegi są chrupiące, a środek mniej miękki niż tradycyjnych gofrów na proszku. Kolejny przepis zrealizowany z listy oczekującej – gofry belgijskie. Podstawowa różnica to taka, że gofry belgijskie przygotowane są z ciasta drożdżowego, a nie z naleśnikowego.


Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry. Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka. Gofry są okrągłe, miękkie i większe niż gofry belgijskie. Wietnamu, o cieście z posmakiem pandanowym i kokosowym.


Są brązowe na zewnątrz i zielone w środku, dzięki dodatkowi aromatu pandanowego. Ja gofrownicę mam, ale niestety o dość słabej mocy i nigdy mi na niej gofry nie wychodziły, a próbowałam już trzech przepisów.

Drożdżowe gofry belgijskie Uwielbiam drożdżowe gofry belgijskie! Zresztą uwielbiam każde gofry za ich konsystencję, smak, zapach i za to, że są goframi :D. Spędzając wakacje u babci jako maluszek nie obserwowałam, jak babcia na starym opalanym drewnem piecu kładła żeliwną patelnię i nalewała gęstą masę na gorące krateczki.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na gofry belgijskie. Robi się je bardzo prosto, ale ponieważ używamy do przygotowania ciasta drożdży, potrzebujemy my nieco więcej czasu bo musi ono wyrosnąć. Ciasto na gofry belgijskie jest bardzo gęste i nie rozlewa się po gofrownicy tak ładnie i łatwo jak to jest w przypadku innych gofrów, dlatego kładziemy je łyżką na środku kształtki gofra. Lubię świeże, domowe bułki, lecz zawsze niecierpliwię się kiedy trzeba czekać aż ciasto drożdżowe wyrośnie:).


Ta lekka i puszysta receptura na gofry belgijskie jest wyjątkowo łatwa do zrobienia. Co prawda różni się nieco od naszych tradycyjnych gofrów, ale końcowy efekt jest równie fenomenalny, a nawet pokusiłabym się o stwierdzenie, że… smaczniejszy! Zacznij od przygotowania ciasta na gofry. Mleko wymieszaj z drożdżami, dodaj pół łyżeczki cukru. Gofry piecz przez 3-minut.


Następnie wsyp pozostała mąkę. GOFRY DROŻDŻOWE Dla osób 1g mąki pszennej, przesianej przez sito ml mleka g drożdży jajo żółtko opakowanie cukru wanilinowego 1g masła, roztopionego 1g cukru. Po upieczeniu posyp je cukrem pudrem i udekoruj ulubionymi dodatkami.


Jak się jednak okazało wybór odpowiedniej nie był wc Zobacz więcej. Ania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Bajkorada. Choć u mnie usmażone na małej gofrownicy, klasycznie powinny być większe, prostokątne. Koniecznie z większymi dziurkami. Dawniej ciasto przyrządzano na bazie drożdży.


Dziś wyrasta na proszku do pieczenia. Gofry te zostały nagrodzone Vendy Award przez nowojorskich miłośników gofrów. W moim domu zyskały wielkie uznanie, nawet były głosy, żeby dalej nie szukać, tylko zostać przy tym przepisie. Tak, to były gofry idealne, ale istnieją jeszcze różne struktury ich ciasta, więc moja droga dopiero zaczęła się gofrować.


Idealnie nadają się do podania jako śniadanie do łóżka w te dni, gdy chandra, błogie lenistwo, jesienne smarki, albo specjalna okazja wołają o dłuższe pozostanie w pościeli. Belgijskie gofry Gofry z Liège w gofrownicy… i tak oto mamy elegancki deser z sosem waniliowym. Królestwo za prawdziwe belgijskie gofry!


Złotobrązowe wypieki przygotowywane w tym małym kraju w Europie zachodniej ukazują pasję tego narodu do pysznego jedzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty