czwartek, 15 października 2015

Gofry bez mleka z olejem

Jeden z moich ulubionych (i sprawdzonych!) przepisów to ciasto naprawdę bardzo gęste, ale i tak gofry wychodzą rewelacyjne. Dla mnie te gofry są również dobre, choć nie trzymałam się ściśle przepisu: zmiejszyłam ilość proszku do pieczenia zastępując część mleka wodą gazowaną. Wszyscy zajadali się i nikt nie narzekał. Przepis na gofry bez mleka - gofry z wodą gazowaną.


W trzecim naczyniu ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę.

Przelej mokre składniki do mąki i szybko mieszaj. Dodaj ubite białka i delikatnie połącz, najlepiej drewnianą łyżką. Odstaw ciasto na kilka minut i nagrzej gofrownicę.


Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry. Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka.


Chrupiące i lekkie gofry bez wyrzutów sumienia :-) Beglutenowe, bezmleczne (bez laktozy), z dodatkiem roślinnego mleka kokosowego. Moje dzieci bardzo je lubią, a ja lubię je dla nich przyrządzać :) Mąkę ryżową dostaniecie w większości supermarketów, nie tylko w sklepach ekologicznych.

Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na gofry bez mleka. Pozostale mleko wstawic w garnku na wolny ogien i rozpuscic powoli w nim maslo. Perfekcyjny i super prosty przepis na gofry. To mój sprawdzony i najbardziej uniwersalny sposób na gofry jak z budki. Nie musisz już szukać przepisu ba to jak zrobić ciasto na gofry.


To znaczy, że coś jest mega super. Właśnie te Twoje gofry są nie z tej ziemi! Skoro podobno robię „najlepsze gofry na świecie”, które są dodatkowo „nie z tej ziemi”, to koniecznie muszę się z Wami podzielić przepisem. Testowałam wiele przepisów, ale ten jest zdecydowanie najlepszy.


Gofry są kruche i chrupiące. Komu nie kojarzą się z wakacyjnym wyjazdem? Na szczęście przygotowanie ich w domu, w nieco zdrowszej wersji, okazuje się bardzo proste. Możesz je zrobić praktycznie z każdej mąki a dzięki ubiciu piany z białek nie potrzebujesz dodawać do ciasta proszku do pieczenia. Z żółtek, margaryny, cynamonu, mąki zmieszanej z proszku do pieczenia, cukru i mleka zrobić ciasto.


Ubić pianę z białek, dodać do ciasta. Jabłko utrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciasto wlewać porcjami do gofrownicy.

CHRUPIĄCE GOFRY – IDEALNY PRZEPIS – przepis na idealne, pyszne gofry jak z budki. Krok po kroku zobaczycie na filmie jak przygotować idealne gofry. To najlepsze gofry jakie jedliście w życiu #128578; są cudowne, polecam. Szybkie gofry z olejem rzepakowym - przepis. Szybko zostały zjedzone, wszystkie jeszcze na ciepło, bo lubi je nie.


Jajka, płatki owsiane i kasza jaglana jedzone w kółko potrafią zbrzydnąć. Z tych składników można jednak przygotować śniadanie fit, na które nikt nie będzie narzekał. Czy gofry nadają się na dietetyczne śniadanie?


Jako że gofry podaję najczęściej na słodko, np. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Ubite białka mieszamy z ciastem odstawiamy na pół godziny. Z tym co kto lubi, pyszne są bez niczego. Od dawna chodziły za mną gofry.


Na co dzień robię tak wiele różnych placków, placuszków, pancake’ów, że najwyższa pora zaszaleć z gofrownicą. Do zakupu tak owej zabierałam się od dawna, ale ze względu na nasze życie na walizkach i wieczne przeprowadzki staram się ograniczać ilość wszystkiego, co posiadam, do minimum. W tym również sprzętów kuchennych.


Ale można do nich podejść nieco inaczej, przygotowując je po swojemu, ze świeżymi owocami i polewą z gorzkiej czekolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty