środa, 21 października 2015

Kruche ciasto z brzoskwiniami

Kruche ciasto z brzoskwiniami. Z moich obserwacji wynika, że skórka z brzoskwini jest jednym z najbardziej niesprawiedliwie traktowanych owocowych „elementów”. Nie bardzo rozumiem, po kiego grzyba wyrzucać ją do kubła na śmieci, kiedy robi się z brzoskwini dajmy na to dżem. Przecież jest w niej masa pektyn, a w procesie obróbki. Ponieważ z sernikiem ma to ciasto mało wspólnego.


Przede wszystkim nie ma w nim sera, a bazą są białka tzw. Prawdopodobnie walor ten zawdzięcza sporej ilości dodanych żółtek. Ciasto z tego przepisu jest bardzo kruche. O tym czego potrzeba, by upiec idealnie kruche i delikatne, nietwarde ciasto, pięknie napisała Renata na Art Kulinaria.


W tym roku polskie brzoskwinie dojrzewały w pełny słońcu, są więc cudownie słodkie i soczyste, jak te z Grecji. Przetwory z nich będą rewelacyjne, ale póki mamy dostęp do świeżych warto przygotować z nich lody i ciasta. To jedno z tych ciast, które zapamiętuje się na dłużej.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Jolka w kuchni. A wszystko to za sprawą dodatku do masy Budyniu o smaku śmietankowym WINIARY Sprawdź, jak dobrze smakuje kruszonka przykryta puszystą pianką! Zobacz ten przepis też na moim blogu. Desery kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami.


To pozycja z gatunku pewniaków, zawsze posmakuje i zawsze się uda. Widzialam na filmie szarlotke z zapieczonymi brzoskwiniami,okragla ,jak zrobic takie ciasto i jakie brzoskwinki dodac. Poprosze o troszke szczegolowy przepis bo mi sie nigdy nic nie udaje,a chcialabym zrobic cos slodkiego synowi. Ten przepis krąży po internecie, już od kilku lat. Czasami w zamian za brzoskwinie proponowane są jabłka.


Ich smak jest zdecydowanie bardziej pełny i aromatyczny niż tych z zalewy (z puszki). Smakuje pysznie, polecam z kulką lodów, jeszcze ciepłe! Wszystko robi się bardzo szybko i prosto, w niecałe pół godziny.


Całe ciasto pieczemy za jednym podejściem, w jednym etapie. Brzoskwinie mimo suszy obrodziły, są może nieco mniejsze niż w ubiegłych latach, ale jak zawsze pyszne i soczyste. Mąke przesiac na stolnice, wymieszac z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Przygotowanie dania kruche ciasto z brzoskwiniami i pianką bezową Mąkę wysypuje na stolnicę, dodaję sól i masło, siekam nożem, aż masło będzie w małych kawałeczkach. Dodaję cukier, żółtka, śmietanę i najszybciej jak to możliwe zagniatam ciasto - nie musi dokładnie być wyrobione - wystarczy, że stanowi jedną kulę.


Brzoskwiniowa szarlotka – Smaczne, kruche ciasto z soczystymi brzoskwiniami. Pięknie pachnie cynamonem, masłem i owocami. Apetycznie prezentują się słoneczne kwadraty z miękkimi, słodkimi brzoskwiniami. W porównaniu do szarlotki z jabłkami jest bardziej delikatne w smaku.


Jajka ucieramy z cukrem, po chwili dodajemy olej, mleko oraz wymieszaną z proszkiem mąkę. Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Całość ucieramy na gładką masę. Owoce pokrojone na mniejsze kawałki (u mnie były to ćwiartki), układamy na cieście (pozostawiając niewielkie przerwy między kawałkami), lekko je dociskając. Owinąć je folią spożywczą i wstawić na minut do lodówki.


Dzis w Irlandii wszędzie dominuje zielen, kolorowa parada z okazji Dnia Sw. Patryka juz sie skonczyla, ale na ulicach wciąz mnostwo strojnych w narodowe barwy Irlandczykow. Piwo poleje się dzis strumieniami, a najblizsze dwa dni to dni ustawowo wolne od pracy, bo po takim swiecie odpocząc trzeba tez. Przesiewamy przez sito mąkę z proszkiem na stolnice, dodajemy margarynę i zagniatamy lub siekamy, następnie dodajemy puder i jaja, ponownie zagniatamy. Surowe ciasto francuskie należy rozwałkować i pociąć w kwadraty.


Wypiek można przygotować już w minut. Następnie na każdy z nich wykłada się połowę brzoskwini bez pestki – surowej obranej albo z puszki. Przepis na ciasto kruche z owocami.


Pyszne, delikatne, kruche ciasto z dowolnymi owocami. Można przygotować je z dowolnymi owocami zarówno świeżymi, jak i mrożonymi. Dziś jedno z moich ulubionych ciast, które służy mi jako baza do różnych wypieków.


Sprawdza się zwłaszcza wtedy, kiedy nie mam czasu na pieczenie lub wielu składników w lodówce:) Tym razem maślane, półkruche ciasto połączyłam z pysznymi brzoskwiniami i wiórkami kokosowymi, ale sprawdzą się też morele lub inne owoce. Zapraszam na puszyste ciasto z brzoskwiniami. Do przepisu użyłam świeże brzoskwinie, ale spokojnie możecie wykorzystać również brzoskwinie w puszce. Jak nadchodzi weekend trudno marzyć o czymś innym. Skoro można spełniać swoje marzenia, czemu nie?


Kruche ciasto z brzoskwiniami

Najbardziej lubimy je w wersji z brzoskwiniami lub świeżym agrestem, ale świetnie sprawdzają się również inne owoce, także. Anulko, jakie smaczne ciasto- podobne do skubańca. Z brzoskwiniami nie robiłam, a wiem, że z tymi owocami na pewno jest bardzo dobre.


Mężem i córeczką- bez teściowej- ha, ha.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty