wtorek, 20 października 2015

Ciasto drożdzowe na pizze

Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę pozagniatać. Ado tego ciasto drożdżowe obowiązkowo musi być z rodzynkami i mieć kruszonkę. Bowiem ciasto drożdżowe z kruszonką smakuje każdemu :) Proste ciasto drożdżowe nie wymaga długiego wyrabiania i robi się je z bardzo podstawowych składników, który każdy ma w swojej kuchni.


Mój pyszny placek drożdżowy piekę na dużej blaszce.

Prosty i sprawdzony przepis na ciasto na pizzę. Po przeczytaniu tego artykułu bez problemu przygotujesz ciasto na pyszne i chrupiące pizze. Kojarzy się ono także z drożdżówkami – spróbuj więc samodzielnie je przygotować. Możesz to zrobić na różne sposoby, jest jednak kilka rzeczy, o których warto pamiętać.


Bardzo ważne jest, by uzyskana masa była elastyczna. Zrobiłem dwie pizze – pierwsza niestety za radą by piec min w 2wyszla -…. Do tego puszyste ciasto z chrupiącą skórką, a co więcej, ser zawinięty w boczkach rozpływał się.

To ciasto robiłam kilka razy i nigdy mnie nie zawiodło, za każdym razem jest lekkie i puszyste. Do ciasta można dodać drobne owoce sezonowe i kruszonkę. Polecam na śniadanie i na deser. Przepis na puszyste ciasto drożdżowe.


Wysokie, puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Można zrobić je z dowolnymi owocami np. Owoce należy ułożyć delikatnie na cieście. Ciasto jest miękkie i delikatne.


Nie jest jednak łatwe w przygotowaniu, a do jego przyrządzenia konieczna jest znajomość kilku zasad. Zdecyduj się na mąkę pszenną, którą koniecznie wcześniej przesiej. Dodane przez jowita w: Tylko o kuchni. Mysz2(chyba) na orzechowiec, po prostu rewelacja.


Zajrzyj też do Amidalii, bo ona ma sprawdzone przepisy, kilka piekłam i były świetne, np. Również jest dobry przepis na ciasto czekoladowe z colą. Przygotować rozczyn: drożdże skruszyć do dużego kubka, dodać cukier, mąkę i ciepłe mleko.


Dokładnie wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.

Powoli mieszać składniki łyżką lub dłonią. Właściwie ciasto drożdzowe to chyba główny powód dla którego się skusiłam na kupno miksera planetarnego. Nietety nic mi w tym nie pomogło. Oglądałam wiele filmików, a głupia jestem jak byłam. Mamy pytałam, nic się nie dowiedziałam.


Wg Pani ciasto jest wyrobione jak odskoczy i zrobi gładką powierzchnię. Mój przepis jest na spody do pizzy, więc jeśli to dla Was dużo, to polecam też takie rozwiązanie: przygotować i wyrobić ciasto, a następnie połowę zostawić do zwykłego wyrastania w cieple i upiec sobie pizze tego samego dnia, natomiast połowę zaraz po wyrobieniu umieścić w lodówce na długie wyrastanie i kolejnego dnia. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Na ciasto nałóż dowolne składniki, posyp serem. Piekarnik rozgrzej do 200°C, wstaw ciasto, piecz minut.


Razem z blacha do foliowej torby i do lodowki. Nastepnego dnia tylko do piekarnika. Dziś zaprezentuję Wam przygotowanie IDEALNEGO ciasta drożdżowego. Kilka składników i można wyczarować bazę do wielu ciekawych i kreatywnych wypieków tj. Moje ulubione ciasto drożdżowe, które można dowolnie modyfikować, a czasem najlepiej smakuje jako zwykła, duża puszysta drożdżówka, z ogromną ilością kruszonki na wierzchu.


Jest bardzo miękka i pachnąca. Mam jeszcze jedno pytania, czy jezeli chcem zostawić ciasto na następny dzień to robię cały przepis, włącznie z wyrastaniem ciasta, czy tylko zagniatam składniki i wkładam do lodówki i ono wyrośnie sobie w lodówce. Jutro chciałabym zrobić pizze na obia ale dzisiaj chciałabym już sobie wieczorem zrobić ciasto żebym po powrocie.


Pyszne, cienkie ciasto na pizze - chrupiące i łatwe w przygotowaniu. Mój niezawodny przepis na pyszne i chrupiące ciasto na pizzy ;-D.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty