poniedziałek, 26 października 2015

Ciasto pani walewska

Pyszne kruche ciasto, słodziutka beza, krem i dla przełamania słodyczy dżem porzeczkowy. Nic dziwnego, że ktoś je nazwał pychotką ;-). PANI WALEWSKA – wykwintne ciasto na specjalne okazje. Kruche ciasto z dżemem porzeczkowym i bezą z migdałami przełożone kremem budyniowym, czyli przepyszna pani walewska, zwana też pychotką.


Ciasto pani walewska

Doskonałe ciasto na rodzinne przyjęcia. Najlepszą Panią Walewską piecze mama mojego męża. Udoskonalała swój przepis przez wiele lat, więc na pewno się na nim nie zawiedziecie.


Zagnieść w kulę i podzielić na dwie równe części. Beza: Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Przygotowywałam je już tyle razy, że nie jestem w stanie podać nawet roku, w którym zrobiłam je po raz pierwszy. Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto.


Rozwałkować i przełożyć na dwie identyczne blachy do pieczenia. Na każde ciasto dać dag powideł śliwkowych. Na powidła po dag rodzynków.


Z białek ubić sztywną pianę, utrwalić cukrem. Dodane przez myszkaw: Tylko o kuchni. Kupiłam ostatnio ciasto,które nie wiem jaką miało nazwe. Może ktoś ma przepis na to.


Spód ciemny,kakaowy w środku jabłka na. Placek pieczony na jej cześć jest jednak wyśmienity. Zazwyczaj wypieki “wielowarstwowe” napawają mnie przerażeniem – od razu wydaje mi się że będzie z nimi dużo roboty. Jednak myślę, że chodziłam wtedy do gimnazjum i byłam zachwycona kiedy tak trudne i skomplikowane (na pierwszy rzut oka tak wygląda) mi wyszło i wszystkim smakowało.


Przy przenoszeniu ciasta z bezą proszę uważać, bardzo łatwo je połamać. Jeśli nie lubimy powideł śliwkowych, możemy użyć kwaskowatego dżemu. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „ciasta czytelników” ). Ciasta różnią się nieznacznie proporcjami (ciasto kruche z większej ilości mąki, beza ubita z większej ilości białek) i składnikami (do kruchego ciasta tym razem dodałam śmietanę, a do budyniu nie dodawałam aromatu migdałowego). Pyszne ciasto z kremem i dżemem, powidłami lub marmoladą. Dwa kruche placki z dżemem z czarnej porzeczk.


Jak zrobić ciasto pani walewska - Duration: 15:31. Tym razem zajrzałam do zeszytu ze starymi przepisami i zdecydowałam się na ciasto, które często gościło na naszym stole podczas świąt czy imienin. Pani Walewska, znana też jako pychotka lub pysznotka. Zaskoczyło mnie jednak, że w sieci nie ma przepisu na nie z bezą. U mnie pani Walewska pojawia się od święta, ale nie tylko.


Sekretem smaku jest dobry dżem porzeczkowy (lub z aronii, bo powinien być kwaskowaty), gładka masa budyniowa i idealna warstwa bezy. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasta siostry anastazji pani walewska. Różne nazwy, a ciasto to samo. Choć pewnie znacie różne jego wersje. Jedni pieką bezę z orzechami, inni z migdałami.


Ciasto pani walewska

Jedni przekładają powidłami, a drudzy kwaśnym dżemem. Moja „Pysznotka” jest z orzechami i powidłami śliwkowymi. Ciasto to można znaleźć również pod nazwą Pychotka. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.


Zawsze się udaje, pięknie wygląda i jest pyszne :-) Składa się ze spodów kruchego ciasta, posmarowanych dżemem porzeczkowym , z bezą i orzechami. Spody przełożone są kremem. Na wstępie masz napisane skąd pochodzi przepis.


Zmień piekarnik lub zacznij uczyć się od zrobienia gofrów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty