czwartek, 8 października 2015

Gofry na oleju

Jeden z moich ulubionych (i sprawdzonych!) przepisów to ciasto naprawdę bardzo gęste, ale i tak gofry wychodzą rewelacyjne. Dla mnie te gofry są również dobre, choć nie trzymałam się ściśle przepisu: zmiejszyłam ilość proszku do pieczenia zastępując część mleka wodą gazowaną. Wszyscy zajadali się i nikt nie narzekał.


Domowe gofry chodziły za mną już kilka lat, ale zawsze miałam jakąś wymówkę żeby nie kupić gofrownicy. Na szczęście lub nieszczęście akurat przed świętami popsuł mi się opiekacz do kanapek i chcąc nie chcąc kupìłam urządzenie wielofunkcyjne z wymiennymi wkładkami gdzie m.

Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku.

Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry. Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka. CHRUPIĄCE GOFRY – IDEALNY PRZEPIS – przepis na idealne, pyszne gofry jak z budki.


Durszlak - gofry na oleju. Krok po kroku zobaczycie na filmie jak przygotować idealne gofry.

To najlepsze gofry jakie jedliście w życiu #128578; są cudowne, polecam. Gofry domowe są smaczne i zdrowe. Przepis na gofry jest bardzo prosty.


Chrupiące, domowe gofry można jeść nie tylko z bitą śmietaną, dżemem czy cukrem pudrem, ale z całą masą innych dodatków. To idealny pomysł na pożywne śniadanie lub na deser. Jaki jest przepis na gofry?


Do ciasta dodajcie cukru i soli wg uznania. Pamiętajcie, żeby cukru nie dodać za dużo, bo ciasto może się przypalić. Perfekcyjny i super prosty przepis na gofry. Uwaga co do gofrownicy: wiele osób skarży się, że gofry nie są wystarczająco wypieczone. To mój sprawdzony i najbardziej uniwersalny sposób na gofry jak z budki.


Nie musisz już szukać przepisu ba to jak zrobić ciasto na gofry. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko.


Ciasto można odstawić aby odpoczęło (na około minut), ale nie jest to konieczne.

Forum - puszyste gofry olej (378) Odp. Dodane przez marianna w: Tylko o kuchni. Jednak gofry nie wychodzą chrupiące NIGDY. Nie wiem jak ten przepis może NIE WYJŚĆ, jest bardzo prosty. To jest pierwszy przepis, z którego gofry wyszły mi, chrupiące na wierzchu i pysznie pulchne w środku, tylko trzeba nastawić gofrownicę na maksymalną temperaturę.


Do drugiej miski wsypać szklanki mąki i proszek do pieczenia, wrzucić żółtka i wlać szklanki mleka. Dodać białka i delikatnie wymieszać łyżką. Gofrownicę posmarować przy pomocy pędzelka olejem i mocno rozgrzać.


Czasem robię takie gofry bez tłuszczu, które ze spokojniejszym sumieniem zjadam nawet wieczorową porą. Najchętniej układam na nich owoce i polewam swoim ulubionym, czekoladowym sosem. Prosty deser, w dodatku szybki, a jeszcze lepszy, bo bez tłuszczu.


Przyznaję, takie gofry trudniej odczepiają się od gofrownicy, ale nigdy nie. Miksujemy całość od momentu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Wpadłem tutaj zobaczyć składniki, ale po przeczytaniu procesu tworzenia gofrów sobie darowałem robić je bazie tego przepisu. Gdzie ja znalazłam przepis na to ciasto? Jak Boga kocham, nie wiem.


Robię już z pamięci, pamiętając proporcje 2x2x2. Wedle uznania można dodać również cukier, ale to już kwestia smaku - czy mają być słodkie same w sobie, czy też będziecie je dosładzać dodatkami typu dżem, czy bita. Chrupiące gofry na oleju - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.


Wychodziły pyszne, ale nie były lekkie i chrupiące. Krolcia Zawsze robiłam ciasto na gofry na oko. Pomyślałam, że wypróbuję przepis z Moich Wypieków. Ciasto na gofry, jak zrobić?


Przesianą mąką umieścić w misce, podsypać solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Smaż gofry na mocno rozgrzanej gofrownicy - nie musisz już jej smarować olejem - gofry nie przywierają dzięki olejowi dodanymi do ciasta na gofry. Po pierwszym usmażonym gofrze dorzuciłam do ciasta zdecydowanie cukier waniliowy i kilka łyżek cukru, bo były “bezpłciowe” w smaku.


Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy mleko, wodę, olej, wszystko miksujemy robotem, następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Pierwszy raz zrobiłam gofry z Twojego przepisu i weszłam tutaj po raz drugi, tylko po to, by napisać, że po raz pierwszy w życiu moje gofry były. Gotowe gofry odkładaj na kratkę - nie układaj ich jeden na drugim, bo szybko zmiękną.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na gofry bez oleju. Podstawą udanego deseru są jednak dobre, puszyste i lekko chrupiące gofry. Do miski wbić białka i ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce do jarzyn i dokładnie odcisnąć z płynu (np. na sicie). Szukasz sprawdzonego przepisu na gofry?


Ciasto musi być dobrze napowietrzone i gęste, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Należy dobrze ubić pianę z białek i stopniowo dodawać przesiane składniki. Użyj mąki pszennej, jak i pełnoziarnistej czy kokosowej!


Sprawdź nasze przepisy na Polki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty