wtorek, 27 października 2015

Chleb z otrębami

Co prawda – do ciasta dodaje się jasną mąkę pszenną, jednak właśnie dzięki temu żytniemu zaczynowi chleb jest nieco cięższy, bardziej trwały i pięknie pachnie. Smaczny chleb bez dodatków, przygotowany z mąki pszennej, ale dzięki otrębom przypomina w smaku chleb razowy. Jest to taki klasyczny chleb na kanapki.


C przez min na programie konwencjonalnym z termoobiegiem (wiem,że chleby najlepiej piec w wysokich temperaturach ale u mnie nie da rady nastawiać takich parametrów,za duży pobór i wywala korki heh),chlebek mega prosty i smaczny zarazem. Domowy chleb z otrębami. Najpierw robimy rozczyn: z łyżki mąki, świeżych drożdży, łyżeczki cukru i 2ml cieplej wody.

Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce- do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy: mąkę, otręby, płatki, sól. Następnie wlewamy resztę wody. Wsypujemy ziarna słonecznika.


Z pszenicy wytwarza się także różne kasze: od znanej manny i popularnego kuskusu, przez nieco zapomnianą kaszę pszenną z całych ziaren, po egzotyczne bulgur, frikeh czy kuskus izraelski. Tym razem polecamy chleb z otrębami , który świetnie sprawdzi się w naszym menu. Od siebie dodałam trochę ziaren (słonecznik, siemię lniane i sezam).


Z podanych składników wychodzą dwa nieduże bochenki.

Składniki: dag otrąb pszennych lub żytnich. Ciemny, żytni chleb z dodatkiem otrębów. Z przepisu otrzymamy nieduży, ale konkretny bochenek chleba o wilgotnym, dość zwartym miąższu i twardej, chrupiącej skórce. Jest aromatyczny i ma lekko kwaśny smak.


Jego jedyną wadą jest kilkugodzinny czas wyrastania. Prosty chleb z otrębami , słonecznikiem i siemieniem lnianym. Ten przepis dostałam jakiś czas temu od mamy z zapewnieniem, że jest wart wypróbowania.


Chleb pozostaje dość długo świeży. Ciasto na chleb przygotowuje się w miarę szybko, nie wymaga czasochłonnego wyrabiania i wyrastania. Na pewno, nie jest to ostatni mój chlebek z tego.


Dodane przez lamiaw: Tylko o kuchni. Przedstawiamy sprawdzony, zdrowy, łatwy do przygotowania przepis na chleb pszenny z otrębami. Czas przygotowania 10min. Liczba porcji kromek.


Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane. Wlewamy ciepłą wodę, mieszamy i odstawiamy na minut.


Mąkę przesiewamy, dodajemy otręby pszenne i mieszamy.

Blaszkę (25x12) smarujemy olejem i posypujemy otrębami. Przepis na chleb orkiszowy z otrębami. Sprawdź nasze przepisy i smakowite historie. Pokazujemy, że pieczenie domowego pieczywa nie jest trudne. Do mąki z otrębami dodać ziarna słonecznika i siemienia lnianego, wodę i maślankę i wymieszać na jednolitą masę.


Do ciasta dodać zaczyn i wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i obficie obsypać otrębami. Nie jest to całkiem świąteczny przepis, jednak taki chleb z otrębami , przyda się również na odświętnym stole.


Jest chrupiący na zewnątrz i mięciutki w środku. Otręby są bardzo zdrowe i dodatkowo ułatwiają trawienie innych potraw, więc do bigosu jak znalazł. Pieczony na bazie mąki pszennej z dodatkiem otrębów i ziaren. Bardzo sycący i długo utrzymujący świeżość.


Ciasto jest przyjemne w obróbce i nie wymaga długiego wyrabiania i przekładania z koszy na blachę - wyrasta bowiem bezpośrednio w foremce. Smaczny, prosty chleb z otrębami i słonecznikiem. Odkąd piekę regularnie domowy chleb, nie wyobrażam sobie kupować go w jakimkolwiek sklepie czy piekarni.


Ten jest niezwykle prosty w przygotowaniu i zapewne każdy z Was, kto podchodzi pierwszy raz do pieczenia chleba, poradzi sobie z tym przepisem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty