czwartek, 1 października 2015

Dobre ciasto na naleśniki do krokietów

Sposób jak przygotować ciasto na krokiety, które nie pęka przy zwijaniu. Przepis na ciasto wraz z filmem jak je wykonać. Dodatkowo przepisy na farsz do krokietów.


Bardzo mi miło że wyszły ci dobre naleśniki. Przyzanm się że mi też pare razy popękały naleśniki.

Ciasto na naleśniki do krokietów jest niezwykle proste do wykonania. Zrobisz je dosłownie w kilka minut, dlatego ten przepis idealnie nadaje się na ekspresowy obiad. Ich smak zachwyci dosłownie wszystkich Twoich domowników – zarówno tych starszych, jak i tych najmłodszych. Sprawdź nasz przepis na ciasto na naleśniki do krokietów! Krokiety to tak naprawdę zapiekane naleśniki nadziewane farszem.


Krokiety mogą być podawane jako danie główne, mogą być dodatkiem do czerwonego barszczu, krokiety można przygotować na wiele sposobów. Jednak podstawą każdego rodzaju krokieta jest właściwe ciasto.

Przedstawiam świetny przepis na naleśniki na krokiety. Nie wiem jak Wy, ale ja nie przepadałam za smarowaniem patelni za każdym razem, kiedy miałam wlać na nią ciasto na naleśniki (tak, tak – „starożytna” sztuka smażenia naleśników nakazuje tak czynić). Zbawieniem był dla mnie pomysł z dodawaniem do ciasta oleju. Całą tajemnicą udanych naleśników są placuszki cieniutkie i elastyczne.


Jak zrobić takie naleśniki? Oto przepis na idealne ciasto naleśnikowe. Dzielę się przepisem na krokiety, w zasadzie na ciasto naleśnikowe. Jakie byśmy nie usmażyli ,cienkie czy grube placki zawsze wychodzą idealnie elastyczne.


Nie pękają przy zawijaniu i nie rozpadają się po zawinięciu. Zaczynam od wsypania do dużej miski prawie całej odmierzonej mąki. OKEJ, tak na prawdę to jej nie odmierzam i robię to na oko sypiąc mąkę wprost z opakowania, ale na początku radzę Ci użyć chociaż szklanki :) Radzę też zostawić nieco mąki na dnie szklanki i dodać ją dopiero jeżeli okaże się, że ciasto jest zbyt rzadkie. Dodane przez makaku w: Tylko o kuchni. Jaki spieniacz do mleka polecacie, jakiej firmy?


KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI czyli naleśniki z farszem, zawijane, zapiekane w panierce (lub też bez) na małej ilości tłuszczu. Mogą być podane na ciepło np. Dobry blender, który blender wybrać.

Naleśniki z ciecierzycy. Podane proporcje mąki do mleka są orientacyjne. Jeśli zależy nam na grubszych naleśnikach to dodajemy więcej mąki, jeśli chcemy uzyskać cieniutkie placki to ciasto powinno być bardzo rzadkie, wtedy dodajemy więcej mleka. Jeśli tylko masz ochotę na odrobinę grubsze naleśniki to wystarczy, że wlejesz na patelnię więcej ciasta. Ten przepis na ciasto na naleśniki możesz zatem wykorzystać nawet do zrobienia krokietów.


Francuska zupa cebulowa Krokiety z kapustą i grzybami Przygotowanie krokietów wcale nie jest takie. Do białek dodajemy szczypte soli i ubijamy na piane. Potem wsypujemy do całej reszty i mieszamy. Prosty przepis na naleśniki - sposób wykonania: Wbijamy do miski jajka, dodajemy mleko, szczyptę soli, mieszamy, następnie dodajemy mąkę, mieszamy i dodajemy wodę. Aby ciasto nie przywierało do patelni, należy dodać do masy około łyżek oleju.


Następnie resztę oleju dodaję do ciasta i mieszam aby wszystko się połączyło. Potem już na patelnię nie daję wcale oleju, bo wystaracza to co jest w cieście. Ciasto nalewam chochlą do zupy i wychodzą mi bardzo cieńkie naleśniki :). Z podajnej proporcji wychodzi mi ok.


Sekret dobrych naleśników polega na tym, żeby za bardzo nie przejmować się proporcjami oraz żeby przy ich smażeniu zbytnio się nie cackać – naleśniki wybaczają błędy ;) i zwykle są. Usmażyć dobre naleśniki to już nie tylko sztuka, ale także umiejętności kulinarne. Podczas smażenia ciasto fajnie będzie się napuszać bez proszku do pieczenia.


Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało łatwo się rozlać na patelni. Smażąc obracamy je aby zazłociły się równomiernie po obu stronach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty