wtorek, 9 października 2018

Sernik krakowski z kruszonką

Dodane przez dora3w: Tylko o kuchni. Nie zaliczam sie do amatorów pieczenia ,ale dlaczego mój sernik z rosą po upieczeniu nie jest puszysty tylko taki zbity? Istnieje opinia, że sernik to jedno z bardziej wartościowych ciast. Być może ma to coś wspólnego z zawartością mielonego sera, który – jak każdy produkt mleczny – dostarcza sporej porcji białka i wapnia.


Nie jest to jedyny powó dla którego warto wziąć pod uwagę sernik z kruszonką na Wielkanoc.

Kupiłam twaróg śmietankowy w wiaderku firmy President i na nim właśnie znalazłam ten przepis. Nie mogłam się powstrzymać, aby go nie zrobić. Ten sernik jest wspomnieniem z mojego dzieciństwa.


Przepis podaję z moimi zmianami. Moje drugie zmierzenie się z sernikiem krakowskim = właśnie wyjęłam z piekarnika i jestem dumna sama z siebie. Stwierdzam, że jakość składników ma kolosalny wpływ na sernik.


Kupiłam ser tłusty z małej rodzinnej wytwórni (ekologicznej). Sernik wygląda pięknie, pachnie cudownie.

W składzie tylko mleko i kultury bakterii. Wyszedł naprawdę świetny, przepis sprawdzony, przekazuję dalej. Tym razem z wiśniami i chrupiącą kruszonką.


Jest bardzo wilgotny, kremowy, aromatyczny, na spodzie z herbatników w czekoladzie. Wygląda fantastycznie i goście byli nim zachwyceni, prosili o przepis. Szukacie przepisu na sernik? Mamy pyszną propozycję od Natalii. W przygotowaniu jest prosty i szybki - pisze autorka przepisu, która porowadzi bloga Mała Cukierenka.


Wspaniały sernik na spodzie pełnoziarnistym, przykryty chrupiącą kruszonką. Asku pytanko do Ciebie-srodek sernika a dokladnie masa serowa nie wyszla mi ,, zwarta,, cala reszta piekna, czy. Idealny sernik z owocami i kruszonką.


Smaczne kruche ciasto, idealnie gęsta masa serowa dzięki której owoce nie opadają na dno. Możecie do niego wykorzystać każde sezonowe owoce, również ich mieszankę - u mnie były to czerwone owoce lata. Sposób wykonania sernika z kruszonką: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy i wyrabiamy miękkie ciasto, następnie wkładamy do lodówki na ok.


W tym czasie możemy przygotować masę serową. Biały ser najlepiej przepuścić przez maszynkę.

Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami w osobnej misce. W trakcie pieczenia sernik wyjmij i ułóż na nim kratkę z ciasta, a na koniec trzymaj przez chwilę w otwartym piekarniku, by sernik nie opadł. Przed zaserwowaniem udekoruj sernik krakowski białym lukrem albo posyp cukrem pudrem. Sprawdź przepis na sernik krakowski Magdy Gessler!


Nożem posiekaj zimne masło z mąką, cukrem pudrem i solą. Dodaj żółtka i rozcieraj ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i włóż ją do lodówki na min.


Po upływie wyznaczonego czasu weź ⅔ ciasta i wyłóż nim spód posmarowanej masłem blaszki. Pod kruszonkę możecie włożyć owoce, warstwę kajmaku lub nic więcej nie dodawać. Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Jego spód jest kruchutki, masa serowa delikatna, a do tego ta słodka beza… Jak dla mnie idealne połączenie!


Może ten wypiek jest zbyt powszechny, często spotykany na przyjęciach lecz zaskakująco bardzo dużo osób wyszukuje na niego sprawdzony przepis. Z braku świeżych wiśni użyłam wiśnie ze słoika (możecie też wykorzystać wiśnie mrożone). Już dawno marzyło mi się połączenie sera i maku, no i dziś postanowiłam to zrealizować. Pyszne, kruche ciasto, delikatna masa serowo-makowa i maślana kruszonka – niebo w gębie! Masa serowo-makowa jest.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na sernik z ciemną kruszonką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty